Εντείνονται οι ελληνικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σαφής δέσμευση της Ε.Ε. που θα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της συνόδου των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας τη στήριξή τους, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Για το ίδιο θέμα αλλά και για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, ο πρωθυπουργός είχε χθες το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κι ενώ συνέβαιναν αυτά στις Βρυξέλλες, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που πρόσκειται στον πρόεδρο Ερντογάν (το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» και η εφημερίδα «Χουριέτ»), χθες, ανέφεραν πως υπήρξε κινητικότητα στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.
Ειδικότερα, μετέδιδαν πως από την εξέταση των κινητών τηλεφώνων των συλληφθέντων προέκυψε ότι βρέθηκαν στην κάρτα SIM αποθηκευμένα «στρατιωτικά σχεδιαγράμματα», χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για ελληνικά ή τουρκικά. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει κάτι άλλο γνωστό για το θέμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι τακτικής του Ερντογάν ως απάντηση στις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις στις Βρυξέλλες.
Το πόσο μακριά θα φτάσει αυτό το «παιχνίδι» μάλλον θα φανεί πολύ σύντομα. Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Τουρκία να το τραβήξει αρκετά, αποδίδοντας έως και κατηγορίες για κατασκοπία στους Ελληνες στρατιωτικούς.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν χθες πως όλη αυτή η ιστορία είναι ζήτημα προπαγάνδας από την τουρκική πλευρά. Την ίδια ώρα, την πολιτική των ίσων αποστάσεων φαίνεται πως ακολουθεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που σε συνέντευξή του στον ιστότοπο News247 ανέφερε πως «υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στο να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα, τα κανάλια μεταξύ του πρωθυπουργού με άλλους Ελληνες ηγέτες και με τους Τούρκους ομολόγους τους, και με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτών στο σπίτι τους.
Οπότε τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια από την υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες νίπτουν τας χείρας τους σχετικά με το ζήτημα». Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε πως «η Αμερική δεν είναι ο διαιτητής, δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή».
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσαν με δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά. «Επιβάλλεται ως κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πως θα ζητήσει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και σε επίπεδο ΕΛΚ και σε επίπεδο συνόδου κορυφής.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να μη μείνει ουδέτερη, αλλά ενόψει της συνόδου της Βάρνας «να ζητήσει ρητές δεσμεύσεις από τον Ερντογάν» για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την άμεση και ασφαλή επιστροφή των στρατιωτικών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας