Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι νοσταλγοί του ναζισμού να πάρουν απάντηση που τους αρμόζει»
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι νοσταλγοί του ναζισμού να πάρουν απάντηση που τους αρμόζει»

  • A-
  • A+

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ ήταν κοινός τόπος στις συναντήσεις του προέδρου της χώρας, Ρούβεν Ρίβλιν, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι όσον αφορά τον ναζισμό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πως τα υπολείμματά του πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει.

Κατά την προσφώνησή του, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μια αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν.

«Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές που υπερασπίζονται από την μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η επίσκεψη του Ρούβεν Ρίβλιν συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος, η οποία σημάδεψε, μια για πάντα, την Παγκόσμια Ιστορία.

Αναφερόμενος δε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ο πρόεδρος του Ισραήλ επισκέπεται αύριο συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε ότι θα λειτουργεί και ως λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον, όχι μόνο για τις δύο Χώρες μας, αλλά για ολόκληρο τον Κόσμο.

«Κάθε μέλος της Παγκόσμιας Κοινότητας έχει χρέος να θυμάται, για χάρη του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα είναι το χειρότερο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να επαναληφθεί, με κάθε κόστος. Περαιτέρω δε το Ολοκαύτωμα σηματοδοτεί την απερίφραστη κτηνωδία κάθε Γενοκτονίας, όπου Γης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τη δική του πλευρά, ο Ρούβεν Ρίβλιν εξήρε τη σταθερή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού απέναντι στον ναζισμό και τους ευχαρίστησε για τις ενέργειές τους αναφορικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του Ισραήλ για την άνοδο ναζιστικών δυνάμεων στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, ενώ απευθυνόμενος προς τον Έλληνα ομόλογό του, υπογράμμισε ότι εκτιμάμε την στάση σας επί του θέματος.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο λαός του Ισραήλ δεν λησμονεί τη βοήθεια που προσέφεραν τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα σε δύσκολες στιγμές για το Ισραήλ και ευχήθηκε την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών.

ΕUROKINISSI

Κατάθεση στεφάνου

Η τριήμερη επίσκεψη του Ρούβεν Ρίβλιν ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια με τη μετάβαση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να τον καλωσορίζει λέγοντας: «Έρχεστε σε μια συμβολική στιγμή καθώς πριν από δύο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος. Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον, υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδα - Ισραήλ) και τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής κυρίως στον τομέα της ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος αναφέρθηκε στις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους δηλώνοντας: «Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε "παράδεισο", όλοι μαζί: Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, στη δράση του ISIS και πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).

Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., είπε επίσης και τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς.

Παράλληλα, είπε, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν τον  δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Πρ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρ. Ρίβλιν υποστήριξε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ γίνεται τώρα ακόμη πιο σημαντική εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων, τόνισε ο ίδιος, συμπεριλαμβάνοντας και τη Λευκωσία στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Αρκετά πια με τους πολέμους και τις διενέξεις, δήλωσε ακόμη και υπεραμύνθηκε λύσεων που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια.

Μιλώντας για το ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει «όχι» στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αύριο ο πρόεδρος του Ισραήλ μαζί με τον πρωθυπουργό θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την Τετάρτη ο κ. Ρίβλιν θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

«Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών»

Αμέσως μετά την άφιξή του χθες βράδυ στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ ανήρτησε στο twitter:

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ξυπνάει κάποιος στην Ιερουσαλήμ και να πηγαίνει να κοιμηθεί στην Αθήνα, δύο πρωτεύουσες τόσο κεντρικές για τον δυτικό πολιτισμό», πρόσθεσε σε μήνυμά του και χαρακτήρισε τους Έλληνες υπέροχους ανθρώπους, γεμάτους αισθήματα.

«Είμαστε, βλέπετε, κοντινοί γείτονες και μπορούμε να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλο ακόμη και κολυμπώντας, όχι μόνο πετώντας. Προσβλέπω στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση συνεργασίας, στήριξη από ΗΠΑ, μήνυμα προς Τουρκία
Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει η Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και για τη στήριξη των ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ιερουσαλήμ.
Ενίσχυση συνεργασίας, στήριξη από ΗΠΑ, μήνυμα προς Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Άγκυρα και Χάλκη ο πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το...
Σε Άγκυρα και Χάλκη ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανικό «όχι» για τις αποζημιώσεις πριν την επίσκεψη Μέρκελ
Τη συζήτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις επιχείρησε να «κλείσει» άμεσα το Βερολίνο, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. «Τα θέματα γερμανικών...
Γερμανικό «όχι» για τις αποζημιώσεις πριν την επίσκεψη Μέρκελ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Φεβρουάριο οι υπογραφές για τον East Med
Στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε και θα διεξαχθεί η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, θα πέσουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα...
Τον Φεβρουάριο οι υπογραφές για τον East Med
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Ισραήλ και Σερβία ο πρωθυπουργός
Στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ θα συμμετάσχει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Σερβία προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου...
Σε Ισραήλ και Σερβία ο πρωθυπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας