Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δείγμα προθέσεων στη συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ

ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δείγμα προθέσεων στη συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στα ύψη παραμένει η πολιτική κόντρα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» την Κυριακή, κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί την Τρίτη για το Νταβός της Ελβετίας, όπου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει συνυπολογίσει τις παραμέτρους που αφορούν τις συνομιλίες με την ΠΓΔΜ θεωρώντας πως είναι αναγκαίο να δοθεί ώθηση στις διαδικασίες και θέοντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο διεθνής παράγοντας και η κυβέρνηση της γείτονος επιθυμούν να προχωρήσουν σε λύση του ονοματολογικού.

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι οι συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών, που θα συναντηθούν για πρώτη φορά, «θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε».

«Το συλλαλητήριο δεν θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση»

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι το ονοματολογικό θα λυθεί με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Σημείωσε ότι «είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα λύσεων», ωστόσο πρέπει να υπάρξει ακόμα επεξεργασία. 

Όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο τόνισε ότι το συλλαλητήριο δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση και ότι η προσέλευση σε αυτό «ήταν έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας. Ήταν έκφραση της αγωνίας Ελλήνων που, καμιά φορά λανθασμένα, ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπήρξε ενδιαφέρον από ομολόγους του σε σχέση με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πάντα ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με την Αλβανία και πως όταν ερωτάται ενημερώνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει ο οποιοσδήποτε. Η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εμάς δεν μας πιέζει», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε θετικά, αλλά υπενθύμισε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών (14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση) είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

[ad-slot]

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ
Συνεχίζονται οι αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Νέος γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει από...
Νέος γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θολό το τοπίο παρά το καλό κλίμα στην επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ,...
Θολό το τοπίο παρά το καλό κλίμα στην επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ