Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπρος όνομα και πίσω ΝΑΤΟ

Οι εσωτερικές ισορροπίες σε Αθήνα και Σκόπια

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπρος όνομα και πίσω ΝΑΤΟ

  • A-
  • A+

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι την πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπου οι δύο πλευρές αναμένουν την παρουσίαση «από τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία».

Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών εμφανίζονται πρόθυμες να συζητήσουν με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αν και έχουν να αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών εσωτερικούς παράγοντες, που απαιτούν τώρα νηφαλιότητα. Την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στα Σκόπια ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ, σε μια επίσκεψη που αντικατοπτρίζει τη σημασία που δείχνει η Συμμαχία στην ένταξη της χώρας το προσεχές καλοκαίρι.

Η Αθήνα επιθυμεί σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και θεωρεί πως παρουσιάζεται ένα σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας» στις επικείμενες συνομιλίες. Η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και η διαβεβαίωση του Πάνου Καμμένου, πως εμπιστεύεται τον Νίκο Κοτζιά και πως δεν θα δημιουργήσει ενδοκυβερνητικό ζήτημα, μετέφεραν το πρόβλημα στη Ν.Δ., ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει τη θέση του και την πτέρυγα Σαμαρά-Γεωργιάδη να επιλέγει προσώρας τη σιωπή.

Η επιστολή Ιερώνυμου

Ο δε Αλέξης Τσίπρας απάντησε την Πέμπτη στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με την οποία ζητούσε να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του, θέτοντας μια εκκλησιαστική πτυχή στις διαπραγματεύσεις (υπενθυμίζεται όμως πως η «σχισματική» Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία προσεγγίζει τη Βουλγαρική Εκκλησία περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την εθνοτική ανομοιογένεια της γείτονος).

Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του εμφανίστηκε μεν θεσμικός, αλλά και δηκτικός, ενώ είχαν προηγηθεί σκληρά σχόλια στελεχών της κυβέρνησης. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με «αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας με όλους τους λαούς της περιοχής», με πολιτική δηλαδή που «συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης».

Επισήμανε ακόμη πως «θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε», αλλά έσπευσε να προσθέσει με νόημα: «Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

Στην ΠΓΔΜ οι κυβερνώντες εμφανίζονται συνολικά θετικοί και αισιόδοξοι, ωστόσο οι τοποθετήσεις του ποικίλλουν βάσει της εθνοτικής προέλευσής τους.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αρκείται να μιλά για προοπτική επίλυσης εντός του πρώτου εξαμήνου, αλλά ο αλβανικής καταγωγής αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε με σαφήνεια πως «δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και δεν θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος». Εμφανίστηκε μάλιστα θετικός στο να γίνουν ορισμένες «ενδιάμεσες κινήσεις», όπως η μετονομασία του αεροδρομίου και να απομακρυνθεί το άγαλμα του Αλέξανδρου.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί το «κλειδί» για την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις. Προκειμένου να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακατατάξεις σε άλλα πεδία. Η αντιπολιτευόμενη παράταξη του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) ταλανίζεται από τη δίκη για τις υποκλοπές, ενώ εκκρεμούν πτυχές του σκανδάλων διαφθοράς. Γι αυτό η περιθωριοποίηση της ακραίας σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης ενισχύει τη συνοχή της σημερινής κυβέρνησης της χώρας.

Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Την Πέμπτη ψηφίστηκε νόμος για τη χρήση των αλβανικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά (οι βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία). Απομένει να φανεί εάν θα προκύψει θεσμικό ζήτημα, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ (προερχόμενος από το VMRO-DPMNE) έχει διαμηνύσει πως δεν θαυπογράψει τέτοιο νόμο, εγείροντας ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπερβαίνει τα κόμματα»
Την ανάγκη επιτάχυνση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, και χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αρχιτέκτονα της πολιτικής για την...
«Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπερβαίνει τα κόμματα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντιμίτροφ: Δεν υπάρχει «Σχέδιο Β΄» για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Τη σημασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αλλά και τις πιέσεις απ' τον διεθνή παράγοντα, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει "Σχέδιο Β΄", σε μια προσπάθεια να επηρεάσει περισσότερο τους ψηφοφόρους λίγες μέρες...
Ντιμίτροφ: Δεν υπάρχει «Σχέδιο Β΄» για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έντονη κινητικότητα σε Αθήνα και Σκόπια
Με διπλή επίσκεψη σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρείχε στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις κυβερνήσεις των δύο χωρών που την προωθούν. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός...
Έντονη κινητικότητα σε Αθήνα και Σκόπια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλνει επιστολές σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Την υπογραφή και την αποστολή των ελληνικών επιστολών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για την ενημέρωση των δύο σωμάτων σχετικά με την άρση του βέτο από την Αθήνα ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς. Με αυτό τον τρόπο...
Στέλνει επιστολές σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζάεφ: «Η επίλυση της ονομασίας ανοίγει τις πόρτες για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ»
Την επιθυμία του να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Τόνισε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα του δεν ήταν τόσο κοντά στην ένταξη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι...
Ζάεφ: «Η επίλυση της ονομασίας ανοίγει τις πόρτες για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Στην πλέον κρίσιμη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση των Κοτζιά και Ντιμιτρόφ για το Μακεδονικό. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν κάνει όλα τα βήματα που μπορούσαν να γίνουν και τώρα εισέρχονται στο έδαφος που θα...
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας