• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%

Για τον Νίκο Αναστασιάδη, το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που εμποδίζει την ενίσχυση μιας καλύτερης Ευρώπης

AP Photo/Alessandra Tarantino

Καταγγελία στην Ε.Ε. οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

 • A-
 • A+

Τις τουρκικές παραβιάσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, κατήγγειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους του για τις ανακαλύψεις στην περιοχή, που αποτελούν μια παρά πολύ σημαντική εξέλιξη και που με τον αγωγό Eastmed μπορούν να αποτελέσουν πηγή ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανόηση που συνάντησε σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας καλύτερης Ευρώπης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό παρεμποδίζεται από τη συνέχιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που παραμένει εδώ και 44 χρόνια άλυτο.

«Αυτό που παραμένει κοινός στόχος», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε δημιουργώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, πέρα και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης».

Τοποθέτηση Τσίπρα για Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι στη σύνοδο τόνισε τη σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και την ανάγκη το Αιγαίο να καταστεί θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

Άλλωστε, επισήμανε, ολοένα και περισσότερο η ευρωπαϊκή ασφάλεια βασίζεται στο Αιγαίο. Γι’ αυτό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «χρειάζεται να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, όπου το διεθνές δίκαιο να γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας».

Διακήρυξη υπέρ της λύσης του Κυπριακού

Στήριξη σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εκφράζεται στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου-κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Λύση, προστίθεται, που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της νήσου χωρίς εγγυήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζεται, είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λύση και αυτή η ιδιότητά της αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο.

Στη Διακήρυξη αναφέρεται ακόμα ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει, η επόμενη σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κίνητρο για νέο ξεκίνημα ο ευρωτουρκικός διάλογος»
Υστερα από το φιάσκο του Κραν Μοντανά –για το οποίο δηλώνει πως υπάρχουν Πρακτικά που αποδεικνύουν ακριβώς όσα ελέχθησαν και δεν έχει αντίρρηση να δημοσιοποιηθούν–, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή...
«Κίνητρο για νέο ξεκίνημα ο ευρωτουρκικός διάλογος»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης: Ο ευρωτουρκικός διάλογος φέρνει νέο ξεκίνημα
Την εκτίμηση ότι αυτή στιγμή γίνεται ένα διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις και ότι ο διάλογος για τα ευρωτουρκικά θα αποτελέσει κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα διατύπωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας....
Αναστασιάδης: Ο ευρωτουρκικός διάλογος φέρνει νέο ξεκίνημα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι “4 ελευθερίες” αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα»
Κατά της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, τάχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως είπε, «εάν παραχωρήσεις τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, στην ουσία επιτρέπεις, να αλλάξει ο...
«Οι “4 ελευθερίες” αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συνταγή της ακινησίας
Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά από τις Βρυξέλλες κυρώσεις που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, αλλιώς απειλεί με «οριζόντιο βέτο» σε κάθε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Ούτε η Ε.Ε. πάντως, αλλά ούτε και...
Η συνταγή της ακινησίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρά μηνύματα προς Ερντογάν
Συνεχίζονται οι δηλώσεις αποδοκιμασίας από ΗΠΑ και Ε.Ε. προς την Aγκυρα για τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Σκληρά μηνύματα προς Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Τουρκία
​Η Αγκυρα θα στείλει πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι θα...
Πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας