Οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ευρωζώνη ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε στη σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στη Ρώμη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε τις ενθαρρυντικές προοπτικές για ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο προκειμένου να θέσει επί τάπητος την ανάγκη για ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα ώστε να επιτευχθεί και μεγαλύτερη σύγκλιση των ευρωπαϊκών χωρών, προτεραιότητα με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. «Το 2018 μπορεί να είναι το ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να «πάρουμε αποφάσεις ώστε να προλάβουμε την εκδήλωση πιθανών νέων κρίσεων».
«Η κρίση τελειώνει εκεί που εμφανίστηκε πρώτα, στον Νότο, τελειώνει συμβολικά και ουσιαστικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη είναι οι κοινοί κανόνες για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική» και τονίζοντας ότι «καμιά ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει με μεγάλες αποκλίσεις και αντίθετες πορείες».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επισήμανε πως «εμείς του ευρωπαϊκού Νότου οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, με αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, αλλά και με αλληλεγγύη». Εστειλε παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία πως «η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας».
Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την παρούσα «ιστορική στιγμή», διαπίστωσε σύγκλιση των ηγετών στην ανάγκη για «μια πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη Ευρώπη», που μεταφράζεται σε τραπεζική ενοποίηση, σε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια «πραγματικά φορολογική και νομισματική ένωση». Ο Γάλλος πρόεδρος διέκρινε βέβαια διαφορές στο ζήτημα της φορολογίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε εμείς οι επτά, θα δυσκολευτούμε να πείσουμε και τους υπόλοιπους ηγέτες». Για το ζήτημα του μεταναστευτικού, υπογράμμισε πως απαιτείται όλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση για την εμπέδωση της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.
Ο «οικοδεσπότης» Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε αρχικά πως η ομάδα των επτά Νοτίων ευελπιστεί «να αποδειχτεί ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη» και έχει ως στόχο να αξιοποιήσει το «θετικό μομέντουμ για τη σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.». «Είναι αναγκαία μια Ευρώπη με μεγαλύτερη συνοχή» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και εστίασε στις προτεραιότητες για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για μηχανισμούς σταθεροποίησης και για την ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα. «Χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Παρόμοιο ήταν και το συμπέρασμα του Ισπανού πρωθυπουργού. Είπε πως ο μεγαλύτερος στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρότεινε να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια για τις επόμενες ευρωεκλογές, από τα οποία θα εκλέγονται ορισμένοι ευρωβουλευτές.
Οι πολίτες στο επίκεντρο
«Πιστεύουμε σε μια Ε.Ε. που θα εστιάζει στους πολίτες της» ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα, που εκτός των άλλων ζήτησε, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, να δημιουργηθούν στην Ε.Ε. μηχανισμοί που θα προλαμβάνουν νέες κρίσεις. «Χρειάζονται όμως και εργαλεία οικονομικής και βιομηχανικής σύγκλισης, μόνο έτσι θα πετύχουμε μακρόπνοη ανάπτυξη» ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα.
«Είμαστε ικανοποιημένοι για τα θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν παύουμε να ανησυχούμε για τις μεταναστευτικές οδούς και ροές. Απαιτείται η αλληλεγγύη στο έπακρο» ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, που αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, με στόχο «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν σε μια ανεξάρτητη χώρα τα αγαθά της Ευρώπης». Ο δε Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργός της Μάλτας, υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να αγγίξει πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων.
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ
Πεδίον δόξης λαμπρόν για συνεργασίες Ελλάδας - Ιταλίας
Η καλή σχέση που έχουν οικοδομήσει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή τους κατ’ ιδίαν συνάντηση. Τσίπρας και Τζεντιλόνι έθιξαν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα, διαπιστώνοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- πως υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για συνεργασίες στα θέματα των θαλάσσιων ζωνών και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σημαντική δυναμική στις επενδύσεις ιταλικών εταιρειών στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό «East Med» και συμφώνησαν στην προώθηση περαιτέρω ενεργειών για την κατασκευή του.
Οι δύο ηγέτες φαίνεται όμως πως έχουν παρόμοιες θέσεις και για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη, συμφωνώντας πως πρέπει να ενισχυθεί ο κοινωνικός και δημοκρατικός χαρακτήρας τους.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο χώρες εμφανίζουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και πως η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση μπορεί να δώσει ώθηση στο σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης. «Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», είπε ο πρωθυπουργός στον Ιταλό ομόλογό του και συμπλήρωσε πως αυτό «φάνηκε και με τα ομόλογα του Δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες».
Συζήτησαν επίσης για την προσφυγική κρίση που ταλανίζει τις δύο χώρες και συμπέραναν πως μοιράζονται κοινές θέσεις γύρω από τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και της κατάστασης που παρατηρείται στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Επ’ αυτού του ζητήματος ο Ελληνας και ο Ιταλός πρωθυπουργός συμφώνησαν πως είναι αναγκαία η στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, ότι το Αιγαίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και πως πρέπει απαρέγκλιτα να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας