• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 19.5°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti

Το μέλλον της Ευρώπης προϋποθέτει αλλαγές

 • A-
 • A+

«Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της», επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της 4ης Ευρωμεσογειακής συνόδου, στη Ρώμη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών, με τους τους ηγέτης του «Med 7» να ζητούν περισσότερη συνοχή, αλληλεγγύη και Δημοκρατία.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με την κοινή προσέγγιση για την οικονομική και νομισματική Ένωση αλλά και την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως «έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα» εφιστώντας την προσοχή όλων «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Εκτίμησε πως «το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για την Ευρώπη» και πως «η οικονομική κρίση δεν θα επαναληφθεί».

EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «η οικονομική κρίση τελειώνει ουσιαστικά στο Νότο, με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής».

Την ίδια ώρα απεύθυνε κάλεσμα για μία Ευρώπη «με κοινή γλώσσα αρχών, αλληλεγγύη, Δημοκρατίας και ενότητα».

«Αν κάτι λείπει από την ΕΕ είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και τη σύγκληση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μετά το τέλος της συνόδου.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «καρδιά» της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «οφείλουμε να εργαστούμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική με γνώμονα την αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις περισσότερες ροές».

Υπογράμμισε την ανάγκη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως «η θάλασσα του Αιγαίου, είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» και δεν χωρούν απειλές καθώς «το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα (Βίντεο)

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε η σύνοδος των εφτά να αποτελέσει ένα βήμα αλληλοκατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου και ανέφερε πως υπήρξε κοινή διαπίστωση πως «απαιτείται αλληλεγγύη στο έπακρον για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο μεταναστευτικό – προσφυγικό».

♦ Ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, στάθηκε στη θετική στιγμή «για περισσότερη σύγκληση στην ΕΕ.» και στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής όπου «οι χώρες μας μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

♦ Στην ατζέντα των συζητήσεων της συνάντησης των εφτά ηγετών, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εστιάζοντας σε τρεις στόχους: Τις μεταναστευτικές ροές, τη νομισματική ένωση και την αναβίωση της Ευρώπης μέσω διαβουλεύσεων με τους πολίτες.

Τετ α τετ με Τζεντιλόνι

Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Αλ. Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», είπε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός στον Ιταλό κεντροαριστερό ομόλογό του. «Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας της Κέρκυρας: κυρίως όσον αφορά στις συνομιλίες για τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον συντονισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, σε κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.  

EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της ευρωζώνης. Επίσης, συζητήθηκε η προώθηση του αγωγού East Med. 

Υπογραμμίστηκαν οι κοινές θέσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής. Τέλος, τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ε.Ε. και τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών»
«Η προσφυγική κρίση δε μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου κορυφής στην Αυστρία. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας...
«Να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«H Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού»
Προειδοποιητικές «βολές» στην «ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους» και τις «νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη» έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο...
«H Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βρυξέλλες, Σμύρνη και επιστροφή στην Αθήνα
Καταδικάζοντας από τη μία τις εξωφρενικές απαιτήσεις της Τουρκίας και από την άλλη το βέτο της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας σε οποιοδήποτε σενάριο περιλαμβάνει επανεισδοχές στη...
Βρυξέλλες, Σμύρνη και επιστροφή στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας κατά γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες
Μήνυμα στην ευρωπαϊκή ηγεσία να εγκαταλείψει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών για το προσφυγικό έστειλε χθες από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την προσήλωση της Αθήνας στην τάχιστη υλοποίηση...
Τσίπρας κατά γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας
Στη Βαλέτα της Μάλτας μεταφέρεται το κρίσιμο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής (σήμερα και αύριο) με συγκεκριμένη ατζέντα. Ποιες είναι οι δύο βασικές...
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχαρίστησε τους «εθελοντές» στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης
Με τους αυτόκλητους φύλακες των ελληνοτουρκικών συνόρων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Έβρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις ακραίες συμπεριφορές και ευχαρίστησε «τους εθελοντές και...
Ευχαρίστησε τους «εθελοντές» στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας