«Βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε.» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά ορισμένων χωρών μελών της Ε.Ε. για το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην καθιερωμένη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, «η συζήτηση ήταν πιο έντονη, λόγω της άστοχης παρέμβασης Τουσκ». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τουσκ προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή» και είπε πως αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσε.
Τόνισα ότι ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις απαράδεκτες βάσεις. Πρέπει να βασιστεί σε μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης της φιλοξενίας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 15 Δεκεμβρίου 2017
Εκτίμησε επίσης πως το θέμα «θα μας απασχολήσει και στο μέλλον» και έκρινε πως θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης.
Επανέλαβε πως η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες και προσπάθησε να κάνει διαπραγμάτευση με βάση αυτούς. «Όταν τέθηκαν κυρώσεις για την Ουκρανία η Ελλάδα δεν κοίταξε ότι θιγόταν, όπως κάνουν σήμερα χώρες για το προσφυγικό», είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου πως «η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης» και πως «είναι καίριο ότι μέσα από την έναρξη αυτής της συζήτησης αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε «να έχει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους, και να υπάρχουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης».
Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 15 Δεκεμβρίου 2017
Την πρωτοβουλία αυτή την στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο Γάλλος πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία. «Σχεδόν οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν ή να βρεθεί τρόπος εφαρμογής της» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνοντας πως το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Μάρτιο.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιγραμματικά:
- στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που είχε η επίσκεψη Ερντογάν
- στην κατάθεση του κοινωνικού μερίσματος, στην αποκλιμάκωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου
- στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας