• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 32.9°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.6°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 25.6°C / 32.0°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.5°C / 31.9°C
  0 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 31.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 33.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.3°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  14%

φωτό αρχείου

ΕΦ.ΣΥΝ./Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «Βραβείο Πολιτικού Σθένους» (Prix du Courage Politique) απονεμήθηκε από το περιοδικό «Politique internationale», στον Έλληνα πρωθυπουργού, σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δοκιμασίες, «ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα», που «ήταν μεγάλες και δύσκολες» και έκανε ένα παραλληλισμό επικαλούμενος τον μύθο του Οδυσσέα που «είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων», λέγοντας πως αισθάνθηκε κάτι αντίστοιχο και εκείνος.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα όσο δύσκολο και αν είναι, ολοκληρώνεται με επιτυχία και επανέλαβε ότι: «Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή, ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο».

ΕΦ.ΣΥΝ./Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για «το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας «που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια».

Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

«Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες»

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός βραβεύθηκε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού, με το «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» (Prix de l’ Engagement Εuropéen). «Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ταρακούνησε την Ευρωπαϊκή Ενωση θέτοντας εμφατικά το ερώτημα: Θέλετε μία Ενωση οικονομική ή πολιτική; Τεχνοκρατική ή δημοκρατική;», αναφέρεται στην πρόσκληση του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι «τα ζητήματα που ανέδειξε βρίσκονται τώρα στην “καρδιά” του δημόσιου διαλόγου».

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογράμμισε τις ανισότητες που υπάρχουν και τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να μετατραπεί η ζώνη του ευρώ «από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης». 

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του: 

Η αρχή του κράτους δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της Ένωσης. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης, θέτοντας ως βάση αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, εκφράζουν τη βούληση και την ελπίδα για τη δημιουργία ενός κοινού νομικού πολιτισμού. Και είναι ακριβώς αυτές οι κοινές δικαιικές αξίες και αρχές που μας επιτρέπουν να μπορούμε να μιλάμε πλέον και για μια κατεύθυνση ευρωπαϊκής ενοποίησης και σε επίπεδο δικονομικών κανόνων

⇒ Δεν μπορεί να μιλάμε για πραγματική εσωτερική αγορά και πραγματική ένωση χωρίς κοινούς δικονομικούς κανόνες που να διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά και ταυτόχρονα να εγγυώνται την ισοδύναμη προστασία των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ένωσης, όταν δρουν εκτός των στεγανών των συνόρων των κρατών μελών. Και μάλιστα κατοχυρώνοντας ένα υψηλό επίπεδο δικονομικών εγγυήσεων επί τη βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

⇒ Με πυρήνα το ενιαίο νόμισμα, χωρίς, όμως, ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά και χωρίς το επιστέγασμα μιας πολιτικής ένωσης. Μια Ευρωζώνη που περιλαμβάνει κράτη-μέλη με διαφοροποιημένα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και συστήματα θεσμικής οργάνωσης της κοινωνικοοικονομικής διαδικασίας.

⇒ Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται, πλέον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο θεσμικά ανύπαρκτο Eurogroup, που έχουν ως συνδετικό κρίκο το νεοφιλελεύθερο δημοσιονομικό φετιχισμό, με σαφή υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

⇒ Η επιδείνωση των ενδογενών ασυμμετριών της ευρωπαϊκής ενοποίησης επιτάχυναν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Το σημερινό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής απόκλισης στην Ευρωζώνη δεν έχει προηγούμενο. Αντιβαίνει στους στόχους των ευρωπαϊκών Συνθηκών για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο

⇒ Στον ευρωπαϊκό Νότο είναι σαφώς και σταθερά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή που η ανεργία των νέων κυμαίνεται ανάμεσα στο 30% και το 50%. Κινδυνεύουμε να συμβιώνουμε με μια «χαμένη γενιά» νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων, για την οποία εμείς θα ευθυνόμαστε. Αυτό είναι το μεγάλο και πιεστικό πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα και αυτή πρέπει να είναι η πολιτική της προτεραιότητα

Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού Φρέντερικ Σικάρ προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν την ομιλία του. «Δεν είστε μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είστε πολίτης του κόσμου» είπε μεταξύ άλλων ο Φ. Σικάρ επισημαίνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διόρθωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη. 

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησε επίσης και ο Πατρίκ Βασμάν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, αναφέροντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν δεσμευμένος στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, αλλεπάλληλα και ότι δεν δίστασε να κάνει την επιλογή της Ευρώπης παρά τις όποιες διαφωνίες στο κόμμα του. Ο Βασμάν κατέληξε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει «χάρισμα και τύχη», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Τέλος τα δώρα το οποίο έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια γκραβούρα με παλιό χάρτη της Ελλάδος και μια αφίσα με τον γαλλικό Μάη του 68.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ακολούθησε συζήτηση.

Ανάμεσα στις δύο βραβεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Στις συναντήσεις συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι των Suez, EDF, L’Oreal, Airbus, Societe Generale, HSBC France, BlackRock, Emirates, Nestle, IBM, Philip Morris, κ.ά.

► Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εν αναμονή απαντήσεων για το σχέδιο με τις γαλλικές φρεγάτες
Σχεδόν μία εβδομάδα από τη μέρα που άνοιξε το θέμα περί μίσθωσης δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, το τοπίο παραμένει θολό καθώς «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις του υπουργείο Εθνικής Άμυνας» όπως...
Εν αναμονή απαντήσεων για το σχέδιο με τις γαλλικές φρεγάτες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βραβεύσεις και... ζήλια
Στο Παρίσι σήμερα ο Αλ. Τσίπρας για το «Βραβείο Πολιτικού Σθένους» (Prix du Courage Politique) από το περιοδικό «Politique internationale» και το «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» (Prix de l’...
Βραβεύσεις και... ζήλια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Παρίσι σήμερα ο πρωθυπουργός
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι για τη βράβευσή του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου και την πολιτική επιθεώρηση Politique Internationale. Την Παρασκευή θα συναντήσει τον Μακρόν σε πρόγευμα...
Στο Παρίσι σήμερα ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οράματα και μπίζνες στη βαλίτσα για το Παρίσι
Το ζεύγος Μακρόν παρέτεινε για λίγο διάστημα την παραμονή του στη χώρα μας, κάνοντας μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Παρίσι....
Οράματα και μπίζνες στη βαλίτσα για το Παρίσι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη με συμβολισμούς, μηνύματα και μπίζνες
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η διήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος φθάνει στην Ελλάδα σε μία ακόμη κρίσιμη συγκυρία, καθώς μόλις άρχισαν οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ...
Επίσκεψη με συμβολισμούς, μηνύματα και μπίζνες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δώρα και μέτρα στις βαλίτσες του Μακρόν
Είκοσι τέσσερις ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, ο οποίος αναμένεται να στείλει «μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη σε μια χώρα-σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης» αλλά χωρίς να...
Δώρα και μέτρα στις βαλίτσες του Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας