Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.3° 9.6°
1 BF
88%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.6° 8.8°
1 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.8° 7.0°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
6.2° 3.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 10.8°
3 BF
81%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 6.8°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
2 BF
58%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
9.6° 6.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.6° 8.5°
0 BF
83%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.5° 9.2°
0 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 7.7°
2 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.1° 6.1°
1 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κολομβίας ο Ολάντ δέχτηκε ερώτηση για την τοποθέτησή του σχετικά με την Ελλάδα και το χρέος της

Ο Γάλλος... διαμεσολαβητής

Τον ρόλο του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή και του ρυθμιστή στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας θα επιδιώξει να αναλάβει ο Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος παρουσιάζοντας σχόλια από το προεδρικό περιβάλλον. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος δίνει μια πρώτη ένδειξη για το πλαίσιο της διαμεσολάβησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κολομβίας ο Ολάντ δέχτηκε ερώτηση για την τοποθέτησή του σχετικά με την Ελλάδα και το χρέος της. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και επιθυμούμε να τις συνεχίσουμε με τη νέα κυβέρνηση. Εχουμε δύο ζητήματα αρχής σε σχέση με τη λιτότητα. Πρώτον η αρχή της αλληλεγγύης που υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα πρέπει να συνεχιστεί. Δεύτερον, η αρχή της υπευθυνότητας. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα πρέπει να τηρηθούν. Η Γαλλία εξάλλου συμμετείχε οικονομικά στις προσπάθειες που ζητήθηκε να γίνουν από την Ελλάδα.

»Με βάση αυτές τις δύο αρχές θα διεξάγουμε τις συζητήσεις που προβλέπονταν όποια κι αν ήταν η ψήφος των Ελλήνων. Η Ευρώπη θα διεξάγει τις συνομιλίες, η Γαλλία θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και θα το κάνει μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα. Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Liberation» προσδιορίζει το πλαίσιο της διαμεσολάβησης. Σχετικά με την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «υπάρχει ένας συνασπισμός δυνάμεων που αντιστοιχούν στο γαλλικό "Μέτωπο της Αριστεράς", αλλά η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ευρύτερη. Ο Αλέξης Τσίπρας συμβολίζει την ενότητα του κινήματος, βλέπω μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που μιλά για αναδιαπραγμάτευση και στον Μελανσόν που διαλαλεί τη διαγραφή του χρέους. Η διαγραφή συνιστά εκτροπή, ενώ η αναδιαπραγμάτευση είναι στο τραπέζι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

»Οταν θα μιλήσουμε στην Ευρώπη για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά, την κατάχρηση στη φορολογική ασυλία, την κοινωνική και φορολογική σύγκλιση, έναν προσαρμοσμένο ρυθμό στη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχουμε έναν συνομιλητή με ευαισθησίες σε αυτά τα θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το στρατόπεδο εκείνων, που όπως εμείς ή η ιταλική κυβέρνηση, θέλουμε να μετεξελιχθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές».

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η Γαλλία ο Μισέλ Σαπέν προσδιόρισε: «Υπάρχει μια σειρά τεχνικών δυνατοτήτων τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις δεσμεύσεις που θα πάρει η Ελλάδα. Η πιο επίπονη, η δημοσιονομική προσαρμογή, έχει πραγματοποιηθεί και απομένει η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Μισελ Σαπέν παραδέχτηκε ότι «έχουν γίνει ατοπήματα, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Ανώνυμες δηλώσεις δεν έχουν συνεισφέρει σε έναν μετριοπαθή διάλογο για την Ελλάδα και μια ψύχραιμη συζήτηση μέσα στη Γερμανία. Πάντως η γερμανική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις, άρχισε να εξετάζει την επόμενη μέρα».

Ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ. «Ο Τσίπρας εκλέχθηκε σε μια χώρα της οποίας πάνω από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ» τονίζει.

«Η χαμένη ευκαιρία»

Η εφημερίδα «Liberation» σε άρθρο της με τίτλο «Ο Φρανσουά Ολάντ ονειρεύεται να γίνει Ευρωπαίος διαμεσολαβητής» αναφέρει: «Πολλοί βλέπουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που χάθηκε όταν ανέλαβε την εξουσία. Ενώ είχε δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, τελικά εγκατέλειψε αυτή την προοπτική. Ο ηγέτης του Σ.Κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς επισημαίνει ότι ο Ολάντ συνεχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση αλλαγών, όπως το πακέτο Γιούνκερ, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και οι ιστορικές αποφάσεις της ΕΚΤ».

Η εφημερίδα «Figaro» με τίτλο «Ο Ολάντ προσπαθεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας» τονίζει ότι «στα Ηλύσια διαβεβαιώνουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους στενοχωρεί καθόλου Μάλιστα η προσέγγιση του Ολάντ προς τον Τσίπρα είναι στρατηγική κίνηση ώστε να εξισορροπηθεί η σχέση με τη Μέρκελ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Γάλλος... διαμεσολαβητής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας