• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.1°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.3°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  50%

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κολομβίας ο Ολάντ δέχτηκε ερώτηση για την τοποθέτησή του σχετικά με την Ελλάδα και το χρέος της

Ο Γάλλος... διαμεσολαβητής

 • A-
 • A+

Τον ρόλο του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή και του ρυθμιστή στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας θα επιδιώξει να αναλάβει ο Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος παρουσιάζοντας σχόλια από το προεδρικό περιβάλλον. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος δίνει μια πρώτη ένδειξη για το πλαίσιο της διαμεσολάβησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κολομβίας ο Ολάντ δέχτηκε ερώτηση για την τοποθέτησή του σχετικά με την Ελλάδα και το χρέος της. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και επιθυμούμε να τις συνεχίσουμε με τη νέα κυβέρνηση. Εχουμε δύο ζητήματα αρχής σε σχέση με τη λιτότητα. Πρώτον η αρχή της αλληλεγγύης που υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα πρέπει να συνεχιστεί. Δεύτερον, η αρχή της υπευθυνότητας. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα πρέπει να τηρηθούν. Η Γαλλία εξάλλου συμμετείχε οικονομικά στις προσπάθειες που ζητήθηκε να γίνουν από την Ελλάδα.

»Με βάση αυτές τις δύο αρχές θα διεξάγουμε τις συζητήσεις που προβλέπονταν όποια κι αν ήταν η ψήφος των Ελλήνων. Η Ευρώπη θα διεξάγει τις συνομιλίες, η Γαλλία θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και θα το κάνει μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα. Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Liberation» προσδιορίζει το πλαίσιο της διαμεσολάβησης. Σχετικά με την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «υπάρχει ένας συνασπισμός δυνάμεων που αντιστοιχούν στο γαλλικό "Μέτωπο της Αριστεράς", αλλά η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ευρύτερη. Ο Αλέξης Τσίπρας συμβολίζει την ενότητα του κινήματος, βλέπω μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που μιλά για αναδιαπραγμάτευση και στον Μελανσόν που διαλαλεί τη διαγραφή του χρέους. Η διαγραφή συνιστά εκτροπή, ενώ η αναδιαπραγμάτευση είναι στο τραπέζι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

»Οταν θα μιλήσουμε στην Ευρώπη για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά, την κατάχρηση στη φορολογική ασυλία, την κοινωνική και φορολογική σύγκλιση, έναν προσαρμοσμένο ρυθμό στη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχουμε έναν συνομιλητή με ευαισθησίες σε αυτά τα θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το στρατόπεδο εκείνων, που όπως εμείς ή η ιταλική κυβέρνηση, θέλουμε να μετεξελιχθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές».

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η Γαλλία ο Μισέλ Σαπέν προσδιόρισε: «Υπάρχει μια σειρά τεχνικών δυνατοτήτων τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις δεσμεύσεις που θα πάρει η Ελλάδα. Η πιο επίπονη, η δημοσιονομική προσαρμογή, έχει πραγματοποιηθεί και απομένει η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Μισελ Σαπέν παραδέχτηκε ότι «έχουν γίνει ατοπήματα, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Ανώνυμες δηλώσεις δεν έχουν συνεισφέρει σε έναν μετριοπαθή διάλογο για την Ελλάδα και μια ψύχραιμη συζήτηση μέσα στη Γερμανία. Πάντως η γερμανική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις, άρχισε να εξετάζει την επόμενη μέρα».

Ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ. «Ο Τσίπρας εκλέχθηκε σε μια χώρα της οποίας πάνω από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ» τονίζει.

«Η χαμένη ευκαιρία»

Η εφημερίδα «Liberation» σε άρθρο της με τίτλο «Ο Φρανσουά Ολάντ ονειρεύεται να γίνει Ευρωπαίος διαμεσολαβητής» αναφέρει: «Πολλοί βλέπουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που χάθηκε όταν ανέλαβε την εξουσία. Ενώ είχε δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, τελικά εγκατέλειψε αυτή την προοπτική. Ο ηγέτης του Σ.Κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς επισημαίνει ότι ο Ολάντ συνεχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση αλλαγών, όπως το πακέτο Γιούνκερ, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και οι ιστορικές αποφάσεις της ΕΚΤ».

Η εφημερίδα «Figaro» με τίτλο «Ο Ολάντ προσπαθεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας» τονίζει ότι «στα Ηλύσια διαβεβαιώνουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους στενοχωρεί καθόλου Μάλιστα η προσέγγιση του Ολάντ προς τον Τσίπρα είναι στρατηγική κίνηση ώστε να εξισορροπηθεί η σχέση με τη Μέρκελ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανική «πόρτα» στις αποζημιώσεις
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από το μαρτυρικό Κομμένο στην Άρτα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου θέμα γερμανικών αποζημιώσεων όμως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να το «κλείσει», απαντώντας σε...
Γερμανική «πόρτα» στις αποζημιώσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γαλλία και Ευρώπη έχουμε ανάγκη την Ελλάδα»
Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μανουέλ Βαλς και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρώτος τόνισε ότι «η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας»....
«Γαλλία και Ευρώπη έχουμε ανάγκη την Ελλάδα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι
Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μέσα στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο...
Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συνάντηση
​Εντονο το ενδιαφέρον της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας για την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Οι τουρκικές εφημερίδες εστίασαν στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του...
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συνάντηση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανοίγει ένας νέος, αισιόδοξος κύκλος»
Την κοινή τους πεποίθηση ότι έκλεισε ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία και ανοίγει ένας άλλος πιο αισιόδοξος, καθώς και για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων εξέφρασαν κατά τις κοινές τους...
«Ανοίγει ένας νέος, αισιόδοξος κύκλος»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους μίλησε για την Ευρώπη που θέλουμε
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τελευταία τριετία, με βάση τα οποία η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, επέρριψε...
Τους μίλησε για την Ευρώπη που θέλουμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας