Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βιάζεται να έρθει στην Αθήνα

  • A-
  • A+

Για τις 7-8 Δεκεμβρίου «κλείδωσε» τελικά η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται επισπεύδων, αφού η χώρα του το τελευταίο διάστημα μοιάζει περισσότερο απομονωμένη από ποτέ, ενώ ταυτόχρονα τα ανοιχτά μέτωπά της είναι πολλά και δύσκολα.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο ίδιος επιθυμεί να δείξει πως συνομιλεί ακόμα με τη Δύση και ως εκ τούτου η Ελλάδα προσφέρεται με τον καλύτερο τρόπο γι’ αυτό, καθόσον αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι, η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι σε μια περίοδο που στην Αγκυρα για πολλούς λόγους επικρατεί νευρικότητα είναι καλό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να δίνεται έμφαση στη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο.

Εξ ου και η αυστηρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές διαμαρτυρίες και αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, με αφορμή την άσκηση «Μέδουσα» στη Ρόδο, σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

Δηλώσεις Παυλόπουλου

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη Σιάτιστα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Η Ελλάδα νομιμοποιείται, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο για την άμυνά της, να κάνει χρήση και ως προς τα Δωδεκάνησα του, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, δικαιώματος προληπτικής άμυνας έναντι της Τουρκίας, δίχως μάλιστα χρονικό περιορισμό. Και τούτο διότι, ιδίως μετά το 1974 κατά τα ανωτέρω, η απειλή χρήσης βίας εκ μέρους της Τουρκίας -άρα η συνακόλουθη επικείμενη απειλή, όπως προεκτέθηκε- είναι αφενός κάτι παραπάνω από προφανής, και δη με επανειλημμένες και διαφόρων μορφών προκλήσεις και, αφετέρου, διαρκής όπως καταδεικνύει ακόμη και η σημερινή τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Πρόσθετη απόδειξη συνιστά και το γεγονός του, εντελώς αντίθετου με κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, “casus belli” της Τουρκίας ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη Θράκη, τακτική που ακολουθεί παγίως στα Βαλκάνια. Το έδαφος προετοίμασε ήδη ο αντιπρόεδρός του Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για «τουρκική» μειονότητα, για την οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Τόνισε ότι αυτές «οι μειονότητες μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα, αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται».

Στην ατζέντα των συνομιλιών τώρα, αναμένεται να τεθεί η επανενεργοποίηση των επαφών των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα: στις διακυβερνητικές συναντήσεις (Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας) και τις απευθείας συναντήσεις των προέδρων, των υπουργών Εξωτερικών (ανά εξάμηνο), των γενικών διευθυντών των υπουργείων κ.λπ.

Επίσης, η επεξεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και η τήρηση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, αλλά και η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Στο οικονομικό πεδίο, στόχος είναι η αύξηση της οικονομικής συνεργασίας από τα σημερινά έξι δισεκατομμύρια δολάρια στα δέκα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στην Αγκυρα, έκανε μνεία και στο ένα εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες στην Ελλάδα. Υπό συζήτηση βρίσκεται η σιδηροδρομική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Ηγουμενίτσα, καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.

Το Κυπριακό

Στο Κυπριακό, η Αγκυρα, μετά και το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, φαίνεται να προσεγγίζει τη θέση της ελληνικής πλευράς, διατυπωμένη από τον υπουργό Εξωτερικών από το 2016, ότι πριν από οποιαδήποτε διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Λευκωσία, αλλά και τις εκλογές στα κατεχόμενα που ακολουθούν.

Στο τραπέζι των συνομιλιών ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, την οποία απέρριψε ο Αρειος Πάγος, με το σκεπτικό ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Ο κ. Ερντογάν θεωρεί προσωπική του υπόθεση την περίπτωση αυτή, καθόσον τους κατηγορεί ότι επιδίωκαν τη δολοφονία του. Στην Αθήνα τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι ελληνικά δικαστήρια «ρίχνουν» νόμους της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα αυτόν για τις τηλεοπτικές άδειες.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να επαναληφθεί η θέση ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαστε οι πλέον ειλικρινείς υποστηρικτές σας, ίσως και οι μόνοι», φέρεται να είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο πρόεδρο.

Αναμένεται να αποδειχτεί εάν ο κ. Ερντογάν θα θελήσει να επεκτείνει τις γέφυρες συνεργασίας με τη χώρα μας ή θα ακολουθήσει την εριστική και επιθετική πολιτική που έχει επιλέξει για την ευρύτερη γειτονιά, μεγαλώνοντας τη λίστα των εχθρών και αντιπάλων της Τουρκίας.

  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανεκκίνηση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Με μία λιτή ανακοίνωση μίας γραμμής και λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς επαφής Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών...
Επανεκκίνηση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχλημένος ο Ερντογάν από το μπλοκ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο», έστειλαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί...
Ενοχλημένος ο Ερντογάν από το μπλοκ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για πρωτοφανή ελαφρότητα στο ελληνοτουρκικά εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Αβάσταχτη ελαφρότητα και έλλειμμα ενημέρωσης καταλογίζει η Κουμουνδούρου στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.
Για πρωτοφανή ελαφρότητα στο ελληνοτουρκικά εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν
Επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
Ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριολεκτικά ιστορική επίσκεψη
Η περιγραφή και το παρασκήνιο της συμβολικής περιήγησης του Αλ. Τσίπρα στην Πόλη • Πέρα από το ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη, τα όσα είπε ως απάντηση στον Ερντογάν αλλά...
Κυριολεκτικά ιστορική επίσκεψη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετική ατζέντα και πρόσκληση στην Κωνσταντινούπολη
Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν της ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών...
Θετική ατζέντα και πρόσκληση στην Κωνσταντινούπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας