• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  73%

Τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής

ΕΦ.ΣΥΝ./Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Καμπανάκι» για το μέλλον της Ευρώπης

 • A-
 • A+

Ιδιαίτερη αναφορά στο μέλλον της Ευρώπης και τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να καταρτιστεί το προσεχές διάστημα έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Συμφωνήσαμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε πάρει κρίσιμες αποφάσεις» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε μια φράση που ναι μεν έχει ειπωθεί αρκετές φορές ωστόσο, περιγράφει με ακρίβεια τη σοβαρότητα των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτης (από κοινού) να σχεδιάσουν το «πως» και προς τα «που».

Προσφυγικό

Τη σύνοδο απασχόλησαν σημαντικά θέματα χωρίς όμως να παρθούν οριστικές αποφάσεις με τους ηγέτες της ΕΕ να τις μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στην ατζέντα ήταν για ακόμα μια φορά η προσφυγική κρίση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει πως μαζί με τον Ιταλό και Ισπανό ομόλογό του, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ροές και τους κινδύνους που ενέχουν. Οι τρεις πρωθυπουργοί, διαπίστωσαν τη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών του τρίτου κόσμου.

Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι προσφυγικές ροές κινούνται σε μικρότερο βαθμό καλώντας όμως «να βρούμε πιο άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους» διαχείρισης σε ένα πλαίσιο που δε θα προσβάλει τις αξίες μας, με την ενίσχυση των χωρών προέλευσης των προσφύγων-μεταναστών και τον τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων.

Η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης 

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η κατάσταση στη γειτονική χώρα- υπήρξε κοινός τόπος μεταξύ των «27» ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, ενώ διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, καθώς και για το ρόλο της στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να στείλει αυστηρά, αλλά στοχευμένα μηνύματα προς την Άγκυρα.

Τόνισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας».

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι αυτή η δραστηριότητα της, σε συνδυασμό και με τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμα ζητήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία, όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί, τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του τουρκικού λαού.

Τόνισε, ακόμα, τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην επικράτεια της Τουρκίας και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Η Ευρώπη του μέλλοντος και το Brexit

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικά βήματα που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά όπως υπογράμμισε «η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ακόμη μεγάλη».

Τέλος, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τον οδικό χάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή των πολιτών» και όχι πίσω από «κλειστές πόρτες». Ακόμη είπε πως μέχρι τον Ιούνη, «παρά τις διαφωνίες μας, πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις» καθώς «αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκή στήριξη στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά
Την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασαν οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Η στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι σαφής και δεδομένη, τόνισε η...
Ευρωπαϊκή στήριξη στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται δεν είναι συμφωνίες»
«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. -...
«Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται δεν είναι συμφωνίες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνοδος Κορυφής σε ελληνικό νησί
Την πρόταση κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, στην παρέμβασή του στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ευρώπη και Τουρκία συμφώνησαν -όπως αναμενόταν- σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για το...
Σύνοδος Κορυφής σε ελληνικό νησί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Δένδιας: H διπλωματία του εκβιασμού δεν είναι πια αποτελεσματική
Βέλη κατά της Άγκυρας εξαπολύει ο υπουργός Εξωτερικών που μιλά για «σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης» μέσω της οργανωμένης και μαζικής μετακίνησης πληθυσμού στα ανατολικά σύνορα της...
Ν. Δένδιας: H διπλωματία του εκβιασμού δεν είναι πια αποτελεσματική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχαρίστησε τους «εθελοντές» στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης
Με τους αυτόκλητους φύλακες των ελληνοτουρκικών συνόρων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Έβρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις ακραίες συμπεριφορές και ευχαρίστησε «τους εθελοντές και...
Ευχαρίστησε τους «εθελοντές» στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία και χώρες μέλη της ΕΕ
Εκτενή αναφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό έκανε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, στέλνοντας μήνυμα τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία και χώρες μέλη της ΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας