Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στήριξη, προτροπές και... μπίζνες

Φωτογραφία από το Twitter

Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Στήριξη, προτροπές και... μπίζνες

  • A-
  • A+

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας δοκιμάζονται, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική είχε εξαιρετική σημασία με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει πως η χώρα μας «παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή». Ο Αλ. Τσίπρας με δεδομένη τη συγκυρία τόνισε με τη σειρά του πως «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την ανάγκη «να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες».

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχοντας πάντα το «μικρόβιο» του επιχειρηματία στο DNA του αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 (ύψους 2,4 δισ. δολλάρια) δηλώνοντας πως «θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ» και... «τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε με ικανοποίηση και στο γεγονός πως η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Με δεδομένη τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φιλοξενία των ναυτικών δυνάμεων της χώρας του, στη Σούδα.

Οι τρεις πυλώνες που απασχόλησαν τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα ήταν η: ενέργεια, η άμυνα και το εμπόριο

Η ελληνική αποστολή έχοντας ως στόχο να λάβει μία σαφή στήριξη στα θέματα της οικονομίας άκουσε με ικανοποίηση τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά για ανάκαμψη της χώρας από την κρίση και «τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις». Ο Ντ. Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλ. Τσίπρα ότι ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Τραμπ μίλησε με καλά λόγια για τον φιλοξενούμενό του λέγοντας πως «είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο» ενώ είπε για την Ελλάδα πως «είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και πως «οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος».

»Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε σε άλλο σημείο της συνεντεύξεως Τύπου ο πρωθυπουργός που κατά τη διάρκεια παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε σειρά επαφών με επενδυτές.

Ενώπιον του Ντ. Τραμπ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους:

1)Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης

2)Καθίσταται ο σημαντικότερος πυλώνας ασφάλειας

3)Αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφορών και ενέργειας

Τέλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία μια μόνιμης ομάδας συνεργασίας μεταξύ των δύο σωρών σε επίπεδο υπουργείων Οικονομίας.

ΕΦ.ΣΥΝ./Γραφείο πρωθυπουργού

«Ελπίζουμε να μην το δούμε αυτό το κακό»

Σε δύσκολη θέση έφερε τον πρωθυπουργό ερώτηση δημοσιογράφου: «Τον Μάρτιο του '16 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ ότι "ελπίζουμε να μην το δούμε αυτό το κακό". Τώρα μετά την συνάντηση με τον κ. πρόεδρο, αλλάξατε άποψη;».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους».

►Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα, στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου όπου θα έχει στην Ουάσιγκτον:

  • 16:30 - 09:30, Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Πενς.
  • 19:00 - 12:00, Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding.
  • 21:30 - 14:30, Ομιλία στο Brookings Institution.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας, με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και τις προοπτικές αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων βρέθηκε στο «βασικό μενού» του πρώτου διημέρου...
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τον αιφνιδιασμό στον σκεπτικισμό
Οσοι στην Αθήνα παρακολουθούν τις κινήσεις της αμερικανικής ηγεσίας και επικοινωνούν μαζί της, μεταφέρουν την εικόνα που έχει το επιτελείο Τραμπ για την Ελλάδα. Κατά την αμερικανική αντίληψη, είναι κομβική η...
Από τον αιφνιδιασμό στον σκεπτικισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» στην κριτική που του ασκείται από τα «δεξιά» και τα «αριστερά». «Η στήριξη του Αμερικανού προέδρου για τη...
Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη για χρέος και επενδύσεις
Η διαβεβαίωση του Λευκού Οίκου για τόνωση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, η στήριξή του στην οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος και η αναγνώριση του σημαντικού γεωστρατηγικού ρόλου της...
Στήριξη για χρέος και επενδύσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη ΗΠΑ με έμφαση στο γεωπολιτικό και την ενέργεια
Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, η συνεργασία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο, η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν στο...
Στήριξη ΗΠΑ με έμφαση στο γεωπολιτικό και την ενέργεια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετ α τετ με Λαγκάρντ και Τραμπ στην Ουάσινγκτον
Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ενώ αύριο θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Ελλάδα επέστρεψε»,...
Τετ α τετ με Λαγκάρντ και Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας