Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Παράνομα τα τουρκοκυπριακά μέτρα για τους εγκλωβισμένους»
MOTION TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Παράνομα τα τουρκοκυπριακά μέτρα για τους εγκλωβισμένους»

  • A-
  • A+

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο Ημερίδας Ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς για το θέμα απαγόρευσης από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος μεταφοράς προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους είπε ότι «δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, που αποδεικνύει ταυτόχρονα και ποιο από τα δύο μέρη είχε την ετοιμότητα να διαπραγματευτεί πραγματικά στο Κραν Μοντανά για να εξευρεθεί λύση. Όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία παίρνονται και τα οποία είναι παντελώς παράνομα, αλλά και κατ’ αντίθεση με συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, είναι που δημιουργούν την επιπλέον, δυστυχώς, μόλυνση του καλού κλίματος που θέλαμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο. Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα αν χρειαστεί».

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει η κυπριακή κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργείται στους εγκλωβισμένους από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, κατά τρόπο όμως που δεν θα καταβάλει το νόμιμο κράτος σε ένα παράνομο καθεστώς τα οποιαδήποτε τέλη».

Ερωτηθείς αν το θέμα αυτό το είχε συζητήσει με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος απάντησε: «Είναι μέσα στις καταγγελίες, ναι».

Πρόσθεσε ότι «θα γίνουν, πέραν εκείνης της κατ’ ιδίαν αναφοράς προς τον Γ.Γ. και της καταγγελίας που είναι και γραπτή, και ανάλογες καταγγελίες και διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και όχι μόνο».

Ερωτηθείς αν δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης με αυτά που συμβαίνουν, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω μη αναστρέψιμη, οπωσδήποτε όμως, χωρίς αμφιβολία, τα μέτρα που λαμβάνονται δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία, και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν».

Κασουλίδης: Συζήτησε το θέμα με τη Σπέχαρ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να πληρώσει δασμούς στο κατοχικό καθεστώς για τα αγαθά που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σημείωσε επίσης ότι η ειρηνευτική δύναμη δεν νομιμοποιείται να καταβάλει αυτούς τους δασμούς ούτε έχει λεφτά για να το πράξει.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζήτησε το θέμα χθες βράδυ με την αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Εάν δεν αλλάξει η απόφαση του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, σήμερα θα αποσταλεί στους εγκλωβισμένους μόνο ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο εξαιρείται από την καταβολή των ούτως καλούμενων δασμών.

Σχολιάζοντας την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Κασουλίδης έκαμε λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση των εγκλωβισμένων.

Η συντριπτική πλειοψηφία, ανέφερε, είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να πάνε καν να παραλάβουν τη βοήθεια, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα αυτή να παραδίδεται από τα Ηνωμένα Εθνη στην πόρτα τους.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το ζήτημα θα παρακολουθείται στενά, ενώ θα τεθεί και στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει λόγο για «τουρκοκυπριακή διοίκηση»

Με ανακοίνωσή της, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζει λύπη για την απόφαση που έλαβε «η τουρκοκυπριακή διοίκηση» για την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θεωρεί ατυχή εξέλιξη, ανακοινώνοντας ότι «ήταν υποχρεωμένη να περιορίσει τη σημερινή μεταφορά σε προμήθειες ιατρικής βοήθειας, ακολουθώντας τη μονομερή απόφαση της τουρκοκυπριακής διοίκησης να επιβάλει φόρους και τέλη σε άλλα ανθρωπιστικά αγαθά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 10.50 το πρωί της Τετάρτης, ένα όχημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε από τη Λευκωσία για την ελληνοκυπριακή κοινότητα στην Καρπασία, ακολουθώντας την πρακτική κοντά τεσσάρων δεκαετιών τώρα.

«Ο ρόλος της αποστολής στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις ελληνοκυπριακές και μαρωνιτικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται σε μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των πλευρών γνωστή ως Βιέννη ΙΙΙ και παρέχει σε εβδομαδιαία βάση βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα».

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τις πλευρές να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης προς Γκουτέρες: Αρχίστε διαδικασία «πήγαινε-έλα»
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι εισηγήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να αρχίσει μια διαδικασία «πήγαινε - έλα» για διερεύνηση των θέσεων και...
Αναστασιάδης προς Γκουτέρες: Αρχίστε διαδικασία «πήγαινε-έλα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
«Θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε...
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
Καμιά αξία και εγκυρότητα δεν έχει για την Άγκυρα η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναφέρει ότι δεν λαμβάνονται...
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όρους θέτει ο Αναστασιάδης για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα. Σειρά...
Όρους θέτει ο Αναστασιάδης για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά
Την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξεκλειδώσει τη διαδικασία και να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό δείχνουν τα έγγραφα που κατέθεσε το κρίσιμο διήμερο της 5ης και 6ης...
Οι προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο για νέες διαβουλεύσεις
Μετά τις συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Έιντε είχε εις βάθος συζητήσεις στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, τις εγγυήτριες...
Ο Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο για νέες διαβουλεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας