Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο για νέες διαβουλεύσεις
AP Photo/Petros Karadjias

Ο Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο για νέες διαβουλεύσεις

  • A-
  • A+

Λευκωσία - Ανταπόκριση

Στην Κύπρο για διαβουλεύσεις επιστέφει την επόμενη εβδομάδα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Έιντε θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις σκέψεις που έχουν κάνει οι δυο πλευρές μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει, ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ παράλληλα είχε εις βάθος συζητήσεις στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διπλωματική κοινότητα.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μου με τους ηγέτες στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, μοιράστηκα τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στη Νέα Υόρκη και άκουσα τις σκέψεις τους για το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα», είπε και πρόσθεσε ότι πραγματοποίησε επιπλέον συζητήσεις με άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής κοινότητας στη Λευκωσία και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, τα βασικά στοιχεία που απαιτούντο για τη διευθέτηση του προβλήματος, προέκυψαν σε μια κλιμακούμενη και προκλητική ατμόσφαιρα, ενώ τονίζει ότι η αξιολόγηση όλων των πτυχών της διάσκεψης θα χρειαστεί χρόνο.

«Μέσα από τις παραμέτρους του ΟΗΕ η λύση»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές είναι τόσο οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν όσο και το περιεχόμενο των ποικίλων συζητήσεων που διεξήχθησαν μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ υπογραμμίζει ότι ακολουθώντας τις συστάσεις του γενικού γραμματέα, οι δύο πλευρές βρίσκονται «σε περίοδο προβληματισμού».

«Μετά τις ευρείες συναντήσεις στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, είμαι πεπεισμένος ότι η καλύτερη ευκαιρία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στην Κύπρο, θα προκύψει μέσα από τις καθιερωμένες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

Δεν δημοσιοποιεί τελικά τα πρακτικά ο Αναστασιάδης

Ενώ το πρωί η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι θα δώσει στη δημοσιότητα μέρος των πρακτικών των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε γνώμη και γνωστοποίησε την απόφασή του να μην προχωρήσει τελικά στη δημοσιοποίηση των πρακτικών του δείπνου της 6ης προς 7η του Ιούλη.

Όπως σημειώνει σε γραπτή του δήλωση «ανταποκρινόμενος σε έκκληση του ΓΓ των ΗΕ, του οποίου την εποικοδομητική προσέγγιση στο Κυπριακό εκτιμώ βαθύτατα, και σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια, αποφάσισα όπως στο παρόν στάδιο, αντί να προχωρήσω σε δημοσιοποίηση μέρους των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Kρανς-Μοντανά, να γνωστοποιήσω τα πρακτικά προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και στον πρόεδρο του σώματος, με κοινοποίηση στον ΓΓ των ΗΕ και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα έχω αποφασίσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την 1 Αυγούστου, για συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη μακρά δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται λεπτομερώς σε συνομιλίες που είχε με τον κ. Έιντε για το θέμα των διαμειφθέντων κατά τη διάρκεια του δείπνου και τονίζει  ότι «οι συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές του κ. Έιντε είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατ’ ιδίαν επεξηγήσεις που έδωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στις 24 Ιουλίου».

Αφού θέτει σειρά ερωτημάτων προς τοιν κ. Έιντε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης καταλήγει στη δήλωσή του επαναλαμβάνοντας «την πρόκληση-πρόσκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν τα όσα ο κ. Έιντε ισχυρίζεται είναι αληθή και αν αναλόγως πράξει δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω τις προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως είχα αναφέρει και στη συνέντευξη Τύπου στις 10 Ιουλίου».

ΑΚΕΛ: Θυσιάζουμε την Κύπρο για το κύρος του Αναστασιάδη

Προηγήθηκαν έντονες επικρίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών για τα όσα έγιναν στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διασώσει το κύρος του, με φωνές, απειλές και διαστρεβλώσεις. Μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «θυσιάζουμε την Κύπρο για να διασώσουμε το κύρος του κ. Αναστασιάδη».

Όπως είπε, από την αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να προκληθεί η έντονη οργή των Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας πως οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα ήταν εμπιστευτικές και έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση όλων των πλευρών για δημοσιοποίηση των πρακτικών. «Θα πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο», σημείωσε, τονίζοντας ότι σημασία δεν έχει τι λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τι θα καταγράφουν τα Ηνωμένα Εθνη για τα διαμειφθέντα στο δείπνο της 6ης Ιουλίου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προβληματιστεί για την έκφραση ικανοποίησης από το Κινέζο πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ενημέρωση που είχε τόσο από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όσο και από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, υπενθυμίζοντας πως η ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εγινε μόνο από τον κ Έιντε αλλά και από τον ίδιο τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες.                                                                          

Παράλληλα ο κ.Κυπριανού διερωτήθηκε εάν τα πράγματα ήταν τόσο καθαρά, όπως υποστηρίζει το Προεδρικό, γιατί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν αντέδρασε την Τρίτη από την πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας;                                              

Αναφορικά στα όσα δήλωσε για το θέμα των πρακτικών ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για «φλυαρία» από πλευράς του διαπραγματευτή της πλευράς μας αναφέροντας πως θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης μετάβασης του κ. Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη και τι κλίμα επικρατούσε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι ένα το τι λέμε εμείς και είναι άλλο η πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Κατεχόμενα: Αποφάσισαν επιστροφή Μαρωνιτών

Η λεγόμενη κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα συσταθεί "διυπουργική" επιτροπή, η οποία θα επιληφθεί όλων των ζητημάτων που χρειάζονται έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά Αγ. Μαρίνα, Καρπάσια και Ασώματος.

Η «πολιτική απόφαση», σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά στην επιστροφή όλων των Μαρωνιτών κατοίκων των συγκεκριμένων χωριών υπό τ/κ διοίκηση.

Οι ενέργειες και οι σχεδιασμοί θα κινηθούν άμεσα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα απαιτούμενα ζητήματα εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Τ/Κ Τύπου μελτάται και το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχ΄’ωστου ώστε να μπορέσουν να επιοστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση 16.000 κάτοικοι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης προς Γκουτέρες: Αρχίστε διαδικασία «πήγαινε-έλα»
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι εισηγήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να αρχίσει μια διαδικασία «πήγαινε - έλα» για διερεύνηση των θέσεων και...
Αναστασιάδης προς Γκουτέρες: Αρχίστε διαδικασία «πήγαινε-έλα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
«Θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε...
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
Καμιά αξία και εγκυρότητα δεν έχει για την Άγκυρα η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναφέρει ότι δεν λαμβάνονται...
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παράνομα τα τουρκοκυπριακά μέτρα για τους εγκλωβισμένους»
Ο πρόεδρος της Κύπρου ερωτηθείς για την απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους είπε ότι «αποδεικνύει ποιο από τα δύο μέρη είχε την ετοιμότητα να διαπραγματευτεί πραγματικά στο Κραν Μοντανά». Η...
«Παράνομα τα τουρκοκυπριακά μέτρα για τους εγκλωβισμένους»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όρους θέτει ο Αναστασιάδης για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα. Σειρά...
Όρους θέτει ο Αναστασιάδης για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά
Την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξεκλειδώσει τη διαδικασία και να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό δείχνουν τα έγγραφα που κατέθεσε το κρίσιμο διήμερο της 5ης και 6ης...
Οι προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας