• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 16.2°C
  0 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 13.7°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.7°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.6°C
  3 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.8°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.4°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 6.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 16.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  95%
AP PHOTO

«Προβληματιστείτε βαθιά για το μέλλον της Κύπρου»

 • A-
 • A+

Οι δύο ηγέτες και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό θα πρέπει να προβληματιστούν βαθιά για το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά και για τον πιθανό δρόμο μπροστά, τονίζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο ανεπίσημο κείμενο της έκθεσής του για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, το οποίο επιδόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως παράγοντα διευκόλυνσης της διαδικασίας, παραμένει στη διάθεση των μερών.

Ο κ. Γκουτέρες σημειώνει στα συμπεράσματα της έκθεσής του ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού βίωσαν στιγμές ιστορικής σημασίας τα τελευταία δύο χρόνια και η διαδικασία έφτασε σε κρίσιμο στάδιο με τις πολυμερείς συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Ο ρόλος του

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπλοκή στη Διάσκεψη για την Κύπρο που, όπως ανέφερε, αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του ΟΗΕ να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους ηγέτες, στις 30 Ιουνίου και τις 6 Ιουλίου, μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αντιμετωπίσουν τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα που θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε στρατηγική συμφωνία στην Κύπρο. 

Παραπέμποντας στη δήλωσή του της 7ης Ιουλίου, μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι έπειτα από ένα μακρύ και πολύπλοκο γύρο διαπραγματεύσεων και παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή των πλευρών, της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης ως παρατηρητή, η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. 

Παράλληλα όμως συγχαίρει τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τη δέσμευση για δύο και πλέον χρόνια στις διαπραγματεύσεις καθοδηγούμενες από τους ιδίους.

Αναγνωρίζει παράλληλα τις προσπάθειες των εγγυητριών δυνάμεων να εργαστούν με τις πλευρές προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η τύχη της διαδικασίας, όπως αναφέρει, είναι στα χέρια τους. 

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, ο γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτηρίζει κρίσιμες για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στην Κύπρο, τις εταιρικές σχέσεις του διεθνούς οργανισμού με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες. 

Καλεί και τις δύο κοινότητες να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος που θα ευνοεί την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τους δεσμούς.

Τέτοιες επαφές, όπως είπε, προάγουν την εμπιστοσύνη και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της τουρκοκυπριακής κοινότητας για απομόνωση. 

Στην καταγραφή των εξελίξεων του τελευταίου εξαμήνου, ο γ.γ. υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί πέρασαν περιόδους υψηλής έντασης και άνευ προηγουμένου προόδου, αλλά παράλληλα, προκλήσεις και στιγμές στασιμότητας.

Αναφερόμενος στο δείπνο της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι η τότε ανακοίνωση σημείωνε ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η UNFICYP εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας στη διαιρεμένη περιοχή.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της UNFICYP μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, με την παρούσα ισχύουσα δύναμή της. 

Τάφοι αγνοουμένων

Για το θέμα των αγνοουμένων, ο γ.γ. κάνει ειδική μνεία στο άνοιγμα των αρχείων του ΟΗΕ στη Διερευνητική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέλη της μονάδας αρχειοθέτησης και το τρίτο μέλος της Επιτροπής εξέτασαν στη Νέα Υόρκη τα έγγραφα της UNFICYP από το 1963 ώς το 1964 και το 1974. Στόχος, όπως ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο εντοπισμός πληροφοριών σχετικά με πρόσθετες τοποθεσίες ταφής αγνοουμένων.

Τονίζει δε ότι μια συνεχιζόμενη ανασκόπηση των αρχείων της UNFICYP είχε επίσης ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή πολλών σχετικών εγγράφων με τα μέλη της Επιτροπής.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ανάγκη να δοθούν στοιχεία, ο κύριος Γκουτέρες τονίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη την προχωρημένη ηλικία τόσο των συγγενών όσο και των μαρτύρων είναι σημαντικό να διατεθούν στην επιτροπή το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα μέσα και πληροφορίες. 

Σημειώνει ότι μέχρι τον Ιούνιο φέτος είχαν εντοπιστεί τα λείψανα 1.229 ατόμων και στις δύο πλευρές. Ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειές τους λείψανα 764 ατόμων. Τα 14 άτομα ταυτοποιήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. 

Δεν λειτουργούν

Ανησυχία εκφράζουν τα Ηνωμένα Εθνη για τη μείωση στην τέλεση λειτουργιών στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα τη μείωση της έγκρισης, όπως αναφέρουν, του αριθμού θρησκευτικών λειτουργιών.

Στην έκθεσή του για την UNFICYP, ο γ.γ. τονίζει ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς τόπους.

Οπως επισημαίνεται, αν και η ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί διευκολύνεται λόγω των επτά σημείων διαβάσεως, οι θρησκευτικοί χώροι δεν είναι πάντοτε προσβάσιμοι σε όλους όσοι επιθυμούν να τους χρησιμοποιήσουν. 

Υπογραμμίζει ότι λειτουργίες επιτρέπονται μόνο μία φορά ετησίως σε ορισμένες εκκλησίες στον βορρά και υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες για τη μεταφορά θρησκευτικών εικόνων από τα νότια προς τα βόρεια. 

Σε ό,τι αφορά τους 33 Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους, δεν καταγράφονται περιστατικά. Για τους Τουρκοκύπριους που διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές αναφέρει ότι η UNFICYP συνέχισε να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο για να εντοπίσει ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση σε υγειονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μηδέν εις το πηλίκον» ενώπιον του Γκουτέρες
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο θα περάσουν στην Ιστορία ως ακόμη μία άγονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς ξεκαθάρισαν ότι οι Τούρκοι παραμένουν...
«Μηδέν εις το πηλίκον» ενώπιον του Γκουτέρες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 28 Ιουνίου η Διάσκεψη για την Κύπρο
Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα, με τη συμμετοχή των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί, καθώς και της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου...
Στις 28 Ιουνίου η Διάσκεψη για την Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν...
Αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό
​Υστερα από πολύμηνη ακινησία, το Κυπριακό επανέρχεται στην ατζέντα με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και χθες η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, έφτασε στην Αθήνα για να...
Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων ζητά ο Ακιντζί
Επικέντρωση σε μια νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με συγκεκριμένη διάρκεια προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ομιλία του στην Άγκυρα επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες στην ε/κ...
Νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων ζητά ο Ακιντζί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
«Θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε...
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας