Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση του αδιεξόδου
AP Photo/Craig Ruttle

Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση του αδιεξόδου

 • A-
 • A+

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Νίκος Αναστασιάδης για την άρση των αδιεξόδων που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το πλαίσιο συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

[Αποστολή Ελβετία: Άκης Φάντης]

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν όψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και «εις ένδειξη για ακόμη μία φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι αναμένει πως «και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί».

Μάλιστα, απευθύνθηκε και στον κυπριακό λαό, καλώντας τον να κωφεύσει «σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».

Όπως τόνισε, «με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».

Επιστροφή Γκουτέρες

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Στεφάν Ντουρατζίτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσε την επιστροφή του στην Ελβετία στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όπως ανέφερε, «ο γενικός γραμματέας αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα είναι ενδεδειγμένη αύριο. Υπήρξαν επίσης μια σειρά εκκλήσεων απ' όλες τις πλευρές για να επιστρέψει».

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι, με αντικείμενο την εν εξελίξει διάσκεψη για το Κυπριακό.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.

Τα έξι σημεία - κλειδιά

Στο μεταξύ από την Ελβετία έγινε γνωστό το πλαίσιο συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Επιγραμματικά αναφέρονται έξι σημεία «κλειδιά»:

Ασφάλεια - Εγγυήσεις

 • Θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και όχι συνέχιση του υφιστάμενου.
 • Θα πρέπει να τερματιστεί το σύστημα παρέμβασης, καθώς επίσης και η συνθήκη εγγυήσεων.
 • Το νέο σύστημα θα πρέπει να «κάνει όλους τους κύπριους να νιώθουν ασφαλείς»
 • Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής ο οποίος να περιλαμβάνει εξωτερικά από την Κύπρο χαρακτηριστικά, π.χ. τα Η.Ε.
 • Οι σημερινοί εγγυητές, δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τους εαυτούς τους.

AP Photo/Khalil Senosi

Αναφορικά με τα στρατεύματα

 • Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη μέρα, σε επίπεδα που προσομοιάζουν με τους αριθμούς που υπήρχαν στην παλιά συνθήκη συμμαχίας.
 • Υπάρχει μια διαφωνία στα μέρη, αν δηλαδή είναι ρήτρα επανεξέτασης ή τερματισμού. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.
 • Θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες,  για το θέμα του οπλισμού.

Εδαφικό

 • Η τ/κ πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει το χάρτη που κατατέθηκε, να αντιμετωπίζει κάποιες ανησυχίες από την ε/κ κοινότητα (αναφορά στη Μόρφου). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι  σε αυτό το σημείο δεν συμφωνεί η ε/κ πλευρά, η οποία θεωρεί ότι το περιουσιακό δεν είναι μόνο η περιοχή της Μόρφου.

Περιουσιακό

Στο περιουσιακό θα πρέπει να υπάρχουν δύο αρχές:

 • To καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή- Οι περιουσίες που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση και οι περιουσίες οι οποίες θα παραμείνουν υπό ε/κ διοίκηση.

Ισότιμη μεταχείριση

 • Όσον αφορά την παραμονή των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογία  που να είναι «ακριβοδίκαιο»- Αυτή η «ιδέα» αφορά τη μετά τη λύση εποχή και στους Τούρκους υπηκόους, που θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Κύπρο.

Αποτελεσματική συμμετοχή-εκ περιτροπής προεδρία

 • Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα των Τ/Κ για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρία της τ/κ κοινότητας, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελβετία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όλοι εναντίον Τουρκίας για το «ναυάγιο» στο Κυπριακό
«Οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας τίναξαν στον αέρα τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο» σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που επιχειρεί λίγα 24ωρα μετά το διπλωματικό «ναυάγιο» των συνομιλιών να...
Όλοι εναντίον Τουρκίας για το «ναυάγιο» στο Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύσκολες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε ο...
Δύσκολες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασάφεια και όργιο φημολογίας στο Κραν Μοντανά
Μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου,που επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται πάνω σε ένα εκκρεμές, που...
Ασάφεια και όργιο φημολογίας στο Κραν Μοντανά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χρήσιμη και ωφέλιμη η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ»
Το στίγμα των νέων δεδομένων που ανοίγουν εκ νέου τον δρόμο των διαπραγματεύσεων έδωσαν τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την...
«Χρήσιμη και ωφέλιμη η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς διάσκεψη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο
Μπορεί οι συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό να διεξάγονται σε καλό κλίμα ωστόσο, μετά και την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, δεν είχαμε πρόοδο σε θέματα ουσίας. Με τα σημερινά δεδομένα, οι Ρετζέπ Ταγίπ...
Προς διάσκεψη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άιντα: «Πισωγύρισμα το Μον Πελεράν 2»
Στην Κύπρο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη χαρακτήρισε πισωγύρισμα το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό...
Άιντα: «Πισωγύρισμα το Μον Πελεράν 2»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας