Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος κορυφής για μεταναστευτικό, τρομοκρατία και Brexit

Επίσκεψη και ομιλία στις Σέρρες σχεδιάζει η Φώφη Γεννηματά, η οποία τηρεί αρνητική στάση και προσδοκά πολιτικά οφέλη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του κλίματος δυσαρέσκειας στη Βόρεια Ελλάδα | AP Photo/Virginia Mayo

Σύνοδος κορυφής για μεταναστευτικό, τρομοκρατία και Brexit

  • A-
  • A+

Με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτήν την εβδομάδα αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή (εκλογικές αναμετρήσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα) ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Τα ζητήματα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας, των κυρώσεων στη Ρωσία, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, του Brexit και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, ενώ αρκετοί περιμένουν με ανυπομονησία την πρώτη παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα συνεδριάσουμε είναι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών, οπότε οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ήπειρο φαίνεται ότι δείχνουν πως σιγά σιγά γυρίζουμε σελίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκλησή του στους «28» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της Ε.Ε. ως λύσης και όχι ως προβλήματος», υπογραμμίζει ο Τουσκ, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Brexit

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του δείπνου να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., η Τερέζα Μέι ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι «27» ομόλογοί της για ακόμη μία φορά δεν σκοπεύουν να μπουν σε διάλογο μαζί της, παραπέμποντας την όποια επί της ουσίας συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί.

Ως εκ τούτου, μόλις ολοκληρώσει η Μέι την ενημέρωσή της θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της μεταφοράς σε άλλες χώρες των ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν έδρα την Αγγλία και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής των χωρών αυτών.

Το πρόγραμμα

Πρώτο θέμα της συνόδου είναι το ζήτημα της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, δηλαδή αφενός οι τρόποι ενίσχυσης των εθνικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφετέρου αποφάσεις για την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Την Παρασκευή (δεύτερη ημέρα της συνόδου) στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομία (παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) με αιχμή το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό. Στο πρώτο ζήτημα η Ε.Ε. αναμένεται να δηλώσει και πάλι την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο και την εναντίωσή της στον προστατευτισμό, αλλά και την πρόθεσή της να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αξιωματούχος της Ε.Ε. παραδεχόταν πως απόσταση χωρίζει τα κράτη-μέλη κυρίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ωστόσο θα γίνουν προσπάθειες να εστιάσουν τα φετινά συμπεράσματα στα σημεία σύγκλισης.

[ad-slot]

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών
Σταθερός στην ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών, ο πρωθυπουργός...
Ζητείται αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβιβασμός με κοντά ποδάρια ανάμεσα στην ξενοφοβία και την αλληλεγγύη
Οι δύο όψεις της βαθιά διχασμένης Ευρώπης, το ακραίο ξενοφοβικό μέτωπο και οι ελάχιστοι που προσπαθούν να διαφυλάξουν τις θεμελιώδεις αξίες της,...
Συμβιβασμός με κοντά ποδάρια ανάμεσα στην ξενοφοβία και την αλληλεγγύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μεταναστευτικό, το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη»
Την ανάγκη η Ευρώπη να αναγνωρίσει τα λάθη της στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά και να βρει λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των...
«Μεταναστευτικό, το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα»
Την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά...
Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα»