Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ανοιχτή» η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

EUROKINISSI/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

«Ανοιχτή» η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

  • A-
  • A+

Με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δίωρη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντ. Ο Έλληνας αξιωματούχος παρά το γεγονός πως οι επαφές δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε και υποστηρίζει αυτές τις διαπραγματεύσεις, τη συνέχιση της αναζήτησης μίας δημιουργικής λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής για το Κυπριακό και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται «χάρη στην επιμονή της ελληνικής πλευράς».

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αποσαφήνισε πως το το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είναι ένα ζήτημα που «συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι δεν μπορεί να διαθέτει παρεμβατικά δικαιώματα στην Μεγαλόνησο».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη γείτονα χώρα είπε πως «εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες και όχι τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων της» και πως «δεν έχει απαντήσει ποτέ συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Απλώς αρνείται να συζητήσει μαζί μας αυτό το θέμα».

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία «να αποδεχτεί ότι η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει ως ένα φυσιολογικό κράτος. Ένα κράτος που είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την απόσυρση του τουρκικού στρατού είναι απλή και σαφής: «Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Ασφαλώς κάθε στρατός που αποχωρεί, όπως συνέβη με τον σοβιετικό στην ανατολική Γερμανία, χρειάζεται να έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης».

Όσο για τις δύο συνθήκες εγγυήσεων και ασφαλείας επανέλαβε την ανάγκη «να καταργηθούν και στη θέση τους να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κύπρου και την προστασία της από τρίτους κινδύνους».

[ad-slot]

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά
Δείπνο μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 16...
Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς
Αρχίζει και επισήμως η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να συναντά την Δευτέρα στη Βιέννη...
Συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Τουρκοκύπριοι απέσυραν τον χάρτη για το εδαφικό
Νέα εξέλιξη στο Κυπριακό, αφού τα Ηνωμένα Έθνη επέστρεψαν τον χάρτη για το εδαφικό που κατατέθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 11 Ιανουαρίου...
Οι Τουρκοκύπριοι απέσυραν τον χάρτη για το εδαφικό