Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ανοικτοί όλοι οι ενεργειακοί δρόμοι»

Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με «στόχο την σταθερότητα και την ασφάλεια σε έναν εξαιρετικά ασταθή περίγυρο που περιβάλλει την Ανατολική Μεσόγειο»

«Ανοικτοί όλοι οι ενεργειακοί δρόμοι»

  • A-
  • A+

O συντονισμός για την αντιμετώπιση καταστροφών και έκτακτων αναγκών, αλλά και η εμβάθυνση της συνεργασίας στην υγεία, τη γεωργία και τον τουρισμό θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στις 14 και 15 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη. Για την προετοιμασία της τριμερούς μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρέθηκε στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιουβάλ Ροτέμ, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά Ελληνες δημοσιογράφους.

Ο κ. Ροτέμ τόνισε πως όλοι κατανοούν ότι υπάρχουν κέρδη από αυτή την «ισχυρή συνεργασία», την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο βαθιά και αναπτυγμένη από τα άλλα τριμερή σχήματα Ελλάδας και Κύπρου, με Αίγυπτο, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία» και υπογράμμισε πως «η προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος γίνεται χωρίς να στρέφονται αυτές οι συνεργασίες εις βάρος άλλων χωρών».

«Στόχος είναι η προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε έναν εξαιρετικά ασταθή περίγυρο που περιβάλλει την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος έκανε λόγο για «έναν δρόμο ειρηνικής συνεργασίας, τόσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσο και για την εκμετάλλευση των ευκαιριών».

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Ροτέμ δεν έκρυψε πως το Τελ Αβίβ εξετάζει όλες τις επιλογές, καθώς είναι ανοιχτές πολλές. Αγωγός προς Ελλάδα και Ιταλία, αγωγός προς Τουρκία και κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο ή το Ισραήλ.

Για τη διασύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής μέσω αγωγού προς την Ελλάδα και την Ιταλία (East Med) είναι νωρίς ακόμη να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς αναμένεται η μελέτη βιωσιμότητας την οποία αποφάσισαν να προωθήσουν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ιταλίας, τον περασμένο μήνα στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας.

Το Ισραήλ βλέπει επίσης ως επιλογή την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία, «με σεβασμό και ευαισθησία προς την κυπριακή ΑΟΖ», και ο γενικός γραμματέας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «γνωρίζουμε τις ευαισθησίες που έχουν για το θέμα οι εταίροι μας, Ελλάδα και Κύπρος.

Εχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε τον ειλικρινή μεταξύ μας διάλογο με διαφάνεια. Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι αρχηγοί των κρατών τον Ιούλιο του 2016 στην Ιερουσαλήμ, σεβόμαστε τα δικαιώματα της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της και πιστεύουμε ότι η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μας με την Κύπρο για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ, από το 2010, μιλάει από μόνη της».

Οι αγωγοί, τους οποίους ο κ. Ροτέμ χαρακτήρισε ως «ακόμη ένα όχημα προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», δεν είναι οι μόνες επιλογές. Αν ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα, αλλάζουν τα δεδομένα και τότε μπορεί να εξεταστεί η κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο ή στο Ισραήλ και διευκρίνισε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί με οικονομικά κριτήρια, από τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα και όχι από τα κράτη.

Ο κ. Ροτέμ έκανε λόγο για «επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή», με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, και τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι καλοδεχούμενες στην περιοχή.

Για Ιράν, Συρία

Η ικανοποίηση του Τελ Αβίβ για τις αντι-ιρανικές θέσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν έκδηλη, ενώ ο κ. Ροτέμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκλίσεις του Ισραήλ με τους Αραβες, με τους οποίους «αν δεν είμαστε εχθροί, τότε θα μπορούσαμε να γίνουμε σύμμαχοι, γιατί έχουμε κάτι κοινό».

Για το θέμα της Συρίας, επισήμανε πως το Ισραήλ δεν θέλει να αναμιχθεί στα εσωτερικά της χώρας, όπου ήδη «παίζουν πολλοί παίκτες και μάλιστα υπάρχουν και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις σε συριακό έδαφος. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, οι αλλαγές στον κόσμο “χορεύουν” πολύ γρήγορα, υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες και νέοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας», σημείωσε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριμερής με το βλέμμα στον East Med
Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, για να συμμετέχει στις εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του αγωγού East Med. Παρουσία του υπουργού...
Τριμερής με το βλέμμα στον East Med
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η συνεργασία για τον East Med ανοίγει δρόμο σταθερότητας»
Με ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα η πέμπτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι...
«Η συνεργασία για τον East Med ανοίγει δρόμο σταθερότητας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριμερής με φόντο έναν αγωγό
Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η οποία θα στηρίζεται στη συνεργασία, την ενεργειακή και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεσή τους και βέβαια στη μεταφορά...
Τριμερής με φόντο έναν αγωγό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα
Σε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων και τη μεταφορά του αερίου με βάση έναν κοινό σχεδιασμό, συμφώνησαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος. Με την οριοθέτηση των ΑΟΖ θα μπορέσουν να προχωρήσουν...
Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Φεβρουάριο οι υπογραφές για τον East Med
Στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε και θα διεξαχθεί η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, θα πέσουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα...
Τον Φεβρουάριο οι υπογραφές για τον East Med

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας