Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι θέσεις Τσαβούσογλου εξηγούν γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό»

AP Photo/Burhan Ozbilici, File

«Οι θέσεις Τσαβούσογλου εξηγούν γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό»

  • A-
  • A+

Λευκωσία - Ανταπόκριση 

Οι θέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, όπως εκφράζονται στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», εξηγούν γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι αν υιοθετηθεί η πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας δυνατό να δημιουργηθούν προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Η συνέντευξη, επεσήμανε, «και όσα αναφέρονται εξηγούν επίσης και την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και η μοναδική που, αν υιοθετηθεί, μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο».

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι θα συνεχιστεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Τ/κ δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε το επιπλέον μίλι. Υποστήριξε ακόμα ότι «η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων».

ΟΗΕ: Ελπίζουμε στην υποστήριξη των εγγυητριών δυνάμεων

Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Λευκωσία Αλίμ Σιντίκ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα συναντηθούν εκ νέου νωρίς την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

«Όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο να υποστηρίζουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό,» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος.» Ο αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συνεχίσουν να το πράττουν σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στις συνομιλίες». 

Όπως ανέφερε, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε «παραμένει σε στενή επαφή με τις δύο πλευρές και εργάζεται σκληρά, προετοιμάζοντας τις συναντήσεις του με τους ηγέτες νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα».

Αυτή τη βδομάδα κρίνεται η τύχη των συνομιλιών

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κριθεί η παραπέρα πορεία της προσπάθειας στο Κυπριακό. Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου της Ουνφικύπ Αλεμ Σιντίκουε, ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε συνεχίζει τη διπλωματία του πήγαινε- έλα και βρίσκεται σε επαφή με τους δύο ηγέτες, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ως προς την ουσία των όσων συζητούνται στο παρασκήνιο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εκείνο το οποίο αναμένεται είναι κατά πόσον ο κ. Έιντε θα κομίσει κάτι από πλευράς της Τουρκίας.

Σε σχέση με τις δημόσιες αντιδράσεις του Μουσταφά Ακιντζί, κυβερνητικές πηγές τις αποδίδουν στην αποδοχή της οποίας τυγχάνει η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει: Συζήτηση και  συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας, στη συνέχεια συζήτηση και συμφωνία στο εδαφικό και ακολούθως, συζήτηση  των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων, με στόχο την τελική κατάληξη. Στις 10 το πρωί της Δευτέρας, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να ενημερώσει τους πολίτες.

[ad-slot]

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
«Θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε πως στο Κραν Μοντάνα δεν...
«Μετά τις προεδρικές, νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
Καμιά αξία και εγκυρότητα δεν έχει για την Άγκυρα η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με...
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε ο 82ος νομός της Τουρκίας
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσήλωσή του για λύση του Κυπριακό ο Τ/Κ ηγέτης που θεωρεί σημαντικές τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη...
Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε ο 82ος νομός της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Άνοιγμα της Αμμοχώστου μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ»
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι»,...
«Άνοιγμα της Αμμοχώστου μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο γ.γ. του ΟΗΕ υιοθετεί τις θέσεις μας για ασφάλεια-εγγυήσεις»
Για πρώτη φορά καταφέραμε οι θέσεις μας να υιοθετηθούν με σφραγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μέσα σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο...
«Ο γ.γ. του ΟΗΕ υιοθετεί τις θέσεις μας για ασφάλεια-εγγυήσεις»