• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 16.7°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  82%

Μηνύματα με πολλού αποδέκτες είχε η ομιλία του Ν. Κοτζιά στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Σηφουνάκη

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Αναγκαιότητα ο σεβασμός συνόρων και διεθνών συνθηκών»

 • A-
 • A+

Πολλά μηνύματα και προς πολλούς αποδέκτες περιείχει η ομιλία του Νίκου Κοτζιά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο. Τάχθηκε υπέρ του σεβασμού των συνόρων στη Βαλκανική, κατήγγειλε την Τουρκία για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και κάλεσε τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα « είναι σταθερά υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σταθερά υπέρ της ύπαρξης της ενότητας της FYROM, είμαστε οι μόνοι που δεν μπερδευτήκαμε ακόμα και σήμερα στα εσωτερικά της και θα υπερασπιστούμε την ύπαρξη της».

Όπως είπε, δεν είμαστε πλέον στο μεσοπόλεμο, αλλά «σε μία εποχή που υπάρχει σταθερότητα και απαιτείται σταθερότητα στους διεθνείς κανόνες και στην εφαρμογή των διεθνών σχέσεων, αλλά απαιτείται πριν απ' όλα μεγάλος σεβασμός απέναντι στα σύνορα».

Με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Σηφουνάκη, το οποίο χαρακτήρισε «περιπτωσιολογική μελέτη μεγάλης αξίας και σημασίας για την ιστορία εν γένει αλλά και τους ανθρώπους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα το διεθνές δίκαιο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια», αναφέρθηκε στα διδάγματα που προσφέρει για το τι πρέπει να προσέχουμε και σήμερα μέσα από μία εκτενή ανάλυση, καθώς η Ιστορία είναι και πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.

Εδικότερα, αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις αναφορές του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, είπε ότι «συχνά ξεχνιόμαστε ότι πριν την καταστρατήγησή της, υπήρξε η μη εφαρμογή της».

Και υπενθύμισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική διπλωματία υπενθυμίζει στους Τούρκους τις παραβιάσεις που έκαναν στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

«Οι παραβιάσεις και η υπογράμμισή τους δεν αφορά μόνο την Ίμβρο και την Τένεδο, αφορά την υπεράσπιση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτά όλα παραβιάστηκαν και η παραβίαση άρχισε με ένα χαρακτηριστικό πανικού που είναι κακός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική. Παραδόθηκε η Τένεδος πριν καν επικυρωθεί η Συνθήκη της Λωζάννης από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν παραδόθηκε στους ιθαγενείς δηλαδή στον ελληνικό κατά πλειοψηφία πληθυσμό, αλλά παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό».

Όσον αφορά τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς, είπε ότι πρόκειται για «επιπολαιότητα υπό τον πανικό να μην διεκδικούμε την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάννης με την οποία είχαμε προβεί σε παραχωρήσεις κατ΄ ανάγκη λόγω της μεγάλης στρατιωτικής ήττας», εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν πρέπει ποτέ κανείς να κάνει εξωτερική πολιτική σε συνθήκες πανικού και ανασφάλειας, ότι πρέπει να μιλά λίγο και να σκέφτεται περισσότερο και να διασφαλίζει ότι δεν πέφτει τίποτα κάτω από το τραπέζι».

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε, όσον αφορά την Τουρκία, ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν συνομιλεί και διαπραγματεύεται με όλους τους γείτονές μας πρέπει έχει καλή γνώση της κατάστασης και των αντιφάσεών τους.

Εξέθεσε τις γεωγραφικές της αντιθέσεις, όπως κατέδειξε το πρόσφατο δημοψήφισμα καθώς το «Όχι» κέρδισαν οι περιοχές των ακτών, όπου ζουν οι πιο ανεπτυγμένες ομάδες της τουρκικής κοινωνίας, η διανόηση της, η εργατική της τάξη, η αστική της ελίτ και είναι σε αντίθεση με τις εσωτερικές περιοχές στις οποίες κέρδισε το ναι με 70-80%.

Επίσης, θύμισε τις αντιφάσεις της Τουρκίας, αναφέροντας τις διαφορές ανάμεσα στο κουρδικό και το τουρκικό στοιχείο, τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις με τους Αλεβίτες, αλλά και τις οι αντιφάσεις στην ψυχολογία των ίδιων των ηγετικών στρωμάτων της Τουρκίας, με αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, σε αντιπαράθεση με ένα αίσθημα υπεροχής αυτών που νίκησαν απέναντι στο πραξικόπημα.

«Η αντιφατική Τουρκία θέλει προσεκτικούς, νηφάλιους, ήρεμους χειρισμούς», επισήμανε, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε ως «βασικό προσανατολισμό ότι θέλουμε μία ευρωπαϊκή Τουρκία», καθώς «είναι συμφέρον της Ελλάδας μία Τουρκία που συμπεριφέρεται δημοκρατικά και ευρωπαϊκά».

«Το αν θα γίνει ευρωπαϊκό κράτος ή όχι το αποφασίζει ίδια».

Το τρίτο μήνυμα του Νίκου Κοτζιά ήταν προς τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), καλώντας τα να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ελλάδας

«Όποιος επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδος -κάτι που ουδείς δικαιούται- και όποιος δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες E.E.-ΟΙΣ σύμφωνα με τις οποίες η μία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της άλλης, θα αντιμετωπίσει συνέπειες σε τομείς των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η εποχή που κάποιες χώρες αδίκως καταδίκαζαν την Ελλάδα στηριζόμενες σε ψεύδη τρίτης χώρας, τελείωσε», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Τουρκία «κάθε χρόνο πηγαίνει η Τουρκία και θέτει ζήτημα περί δήθεν καταπιεσμένης μειονότητας στη Θράκη και προσπαθεί να θέσει και θέμα στη Δωδεκάνησο, ισχυριζόμενη ότι και εκεί δήθεν υπάρχει μειονότητα. Και εμείς κάνουμε κρούσεις σε φιλικές προς εμάς χώρες που λένε ναι, ναι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της ψηφοφορίας μας ξεχνάνε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό
​Υστερα από πολύμηνη ακινησία, το Κυπριακό επανέρχεται στην ατζέντα με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και χθες η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, έφτασε στην Αθήνα για να...
Ξαναπαίρνει μπροστά το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται σήμερα στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στο νεοκλασικό Μέγαρο Καπετανάκη. Η συνάντηση γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την...
Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ανησυχία για Τουρκία
Θετικά αποτιμά ο υπουργός Εξωτερικών τις επαφές που είχε τόσο με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, όσο και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο N. Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με τον Τζον Μπόλτον,...
Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ανησυχία για Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιθανό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης για το ΠΑΘ Γαύδος
Το σκηνικό έντασης που έστησαν οι Τούρκοι, με τον εμβολισμό του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του...
Πιθανό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης για το ΠΑΘ Γαύδος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων χωρίς φανφάρες»
Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια «χαμηλής έντασης κρίση» με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνει ο Νίκος Κοτζιάς. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και...
«Υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων χωρίς φανφάρες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ στις νέες τουρκικές «βολές»
Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θαλάσσης συστήνει ο εκπρόσωπος του Νίκου Κοτζιά στον εκπρόσωπο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι έχει υιοθετήσει μια «μη...
Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ στις νέες τουρκικές «βολές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας