Η συζήτηση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχει ξεκινήσει σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις, την ίδια όμως ώρα φαίνεται να υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και τους φορολογούμενους.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βελτ», που παραπέμπει σε υψηλόβαθμες πηγές της Επιτροπής, το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους συζητιέται τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκτιμάται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει με ένα τόσο βαρύ χρέος, ενώ και η πιστωτική γραμμή λένε πως δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί το χρηματοδοτικό κενό της Αθήνας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Το κούρεμα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, θα μπορούσε να γίνει σε ένα με δύο χρόνια, όταν –όπως σημειώνεται- θα έχει περάσει ο κίνδυνος να ζητήσουν και άλλες υπερχρεωμένες χώρες ανάλογες ελαφρύνσεις.
Με δηλώσεις του, παράλληλα, ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολονίας και μέλος της επιτροπής των πέντε Σοφών της Γερμανίας, ζητά και αυτός κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Οπως επισήμανε, «το χρέος πρέπει να μειωθεί κατά 50%, που σημαίνει πως πρέπει να κουρευτούν τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ. Το ποσό που αναλογεί στους Γερμανούς φορολογούμενους θα είναι 40 με 50 δισ. ευρώ».
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις αυτές, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Γερμανών φορολογουμένων, που με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την πρόταση Φράτσερ μεγάλο λάθος και πρόσθεσε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά να πληρώσουν τις αποτυχίες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής στην Ελλάδα. Θα πρόκειται για ένα μοιραίο μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και θα προκαλούσε νέα κρίση εμπιστοσύνης προς το ευρώ». Σύμφωνα με δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου ARD, το 68% των ερωτηθέντων λέει όχι σε ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ το 61% λέει πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, σε περίπτωση που παραβιάσει τους κανόνες του Μνημονίου.
Τέλος, το 80% πιστεύει πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πίεση προς την Ελλάδα, προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας