• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.7°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 13.3°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.9°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 12.1°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 13.3°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  78%
Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

«Συζητάμε όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης»

 • A-
 • A+

Το στίγμα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή οικογένεια έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους άλλους έξι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης στην Ισπανία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «δεν συζητάμε μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως σημαντική την παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη συμβάλει «στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μας». 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τις ανισότητες που υπάρχουν μέσα στην Ευρώπη, ένα γεγονός που αποτυπώνεται και στα πλεονάσματα που έχουν να επιδείξουν οι διάφορες χώρες, τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί: 

Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνονται την ανοικοδόμηση μίας αναπτυξιακής Ευρώπης με έναν κοινωνικό πυλώνα. Η Ευρώπη να καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ξεπερνώντας τις ανισότητες στο εσωτερικό της... Στην Ευρώπη, τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα άλλων χωρών. Αυτή η αντίφαση θα πρέπει να επιλυθεί. 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ελληνικό ζήτημα, ευχαριστώντας παράλληλα, τις άλλες έξι χώρες του Νότου, για τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας. «Τώρα ήρθε η ώρα για μία οριστική λύση και για το ζήτημα του χρέους», υπογράμμισε επίσης ο κ. Τσίπρας. 

Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των «7» βρέθηκαν θέματα που αφορούν στο Brexit, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και κρουσμάτων εντός και εκτός Ε.Ε. με πιο πρόσφατα στη Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αφού χαρακτήρισε ως χρήσιμες τις συναντήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρθηκε εκτενέστερα στο Brexit και τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη στο προσεχές διάστημα. Μείζονος σημασίας -κατά τον Γάλλο πρόεδρο- είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των συνόρων.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε και σε οικονομικά θέματα της Ευρώπης, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι η δεύτερη προτεραιότητα». Μεταξύ άλλων είπε πως οι χώρες του Νότου «έχουμε βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματα...και ρυθμίσαμε το ελληνικό ζήτημα». Ζήτησε εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης και πολιτική επενδύσεων, καθώς και «να ακουστεί η φωνή της Ευρώπης παντού ανά τον κόσμο». 

Τέλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, λέγοντας ότι «έπρεπε να υπάρξει μία απάντηση για τα χημικά όπλα».

Από το Brexit στη Συρία και το Κυπριακό

Ο οικοδεσπότης Μαριάνο Ραχόι, ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, στην οποία οι χώρες συζητούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους ηγέτες, την κοινή γνώμη της Ευρώπης, αλλά και τις χώρες της Ε.Ε. Όπως εξήγησε, συζητήθηκαν τέσσερα βασικά θέματα.

Πρώτο ήταν η Συρία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, οι ηγέτες των χωρών του Νότου καταγγέλλουν αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία, ωστόσο -όπως είπε- «καταλαβαίνουμε» την ενέργεια των ΗΠΑ, ως αντίδραση στην επίθεση με τα χημικά. Σημείωσε ωστόσο ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το Συριακό και να υπάρξει ειρήνη είναι η συνεργασία μέσω του ΟΗΕ και ο διάλογος.

Άλλο θέμα ήταν η Κυπριακό, στο οποίο οι ηγέτες κρίνουν θετικά το έργο της κυπριακής κυβέρνησης και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, που εργάζεται σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, με στόχο την τελική επανένωση του νησιού.

Επίσης, οι ηγέτες Νότου, τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, δίνουν μεγάλη σημασία στην ενότητα των «27» μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Τέταρτο σημείο, η σημασία που δίνουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, όλων των πολιτών, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit.

Οι ηγέτες του Νότου, ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι, συζήτησαν το προσφυγικό και συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μια κοινή πολιτική διαλόγου και συνεργασίας τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και με τις χώρες της Αφρικής. Βασικοί τομείς, στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Ε.Ε. είναι η ανάπτυξη, η αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και η περαιτέρω προώθηση της Κοινής Αγοράς, σε τομείς όπως η ενέργεια και άλλοι. 

Επίσης δήλωσε πως πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω η νομισματική και οικονομική ένωση εντός της Ε.Ε. μέσω ακόμη και ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα και να συναφθούν συμφωνίες συνεργασίας με την Ιαπωνία, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μέσω της Mercosur.  

Όπως τόνισε, τέθηκαν δύο στόχοι για το μέλλον. Ο πρώτος αφορά τη λήψη μέτρων ώστε να μην έχουν οι τρομοκράτες πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών, και ο δεύτερος αφορά στην ασφάλεια ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως αυτά στην Αγία Πετρούπολη ή την Αίγυπτο.

Όσον αφορά στο Brexit, υπογράμμισε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσουν παρακάτω ενωμένες και συνεργαζόμενες.

Η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου -την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα- πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα) στην Ισπανία, στο βασιλικό ανάκτορο «El Prado».

Η Σύνοδος διεξήχθη λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο της Ρώμης, της ανακοίνωσης της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., και πριν το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Απριλίου που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Brexit.

Η Διακήρυξη της Μαδρίτης

1. Εμείς, οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συναντηθήκαμε στη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Απριλίου 2017.

Σε συνέχεια της 1ης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα, και της 2ης Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου 2017, συναντηθήκαμε εκ νέου, αυτή τη φορά στη Μαδρίτη, με σκοπό να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί, θα θέλαμε να αναλογιστούμε το κοινό μας έργο και να συμβάλουμε (συνεισφέρουμε) στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το κοινό μας μέλλον. Δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη διαδικασία αυτή σε μια νέα συνάντηση στην Κύπρο.

2. Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου. Από τη Διακήρυξη που υπεγράφη στη Ρώμη, υπογραμμίζουμε την απαρέγκλιτη προάσπιση της ενότητας δράσης της Ένωσης, των θεσμικών της οργάνων, των κοινών αξιών -της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του κράτους δικαίου και τη στήριξη του συστήματός μας για την κοινωνική προστασία και πρόνοια. Υποστηρίζουμε πλήρως την ατζέντα που περιλαμβάνεται στη διακήρυξη της Ρώμης, και τις προτεραιότητές της: μια ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη, μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη και μια ισχυρότερη Ευρώπη στη διεθνή σκηνή. Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μεταξύ των θεσμικών μας οργάνων για την υλοποίηση της παραπάνω ατζέντας.

3. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ένωσης, η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής αποτελεί πολύτιμη συμβολή. Αναμένουμε από την Επιτροπή να παρουσιάσει τα έγγραφα προβληματισμού, όπως ανακοινώθηκε, στη Λευκή Βίβλο. Τα εν λόγω έγγραφα πρέπει να συμβάλουν (συνεισφέρουν) στη συζήτηση σχετικά με τις εναλλακτικές δυνατότητες που βρίσκονται μπροστά μας, καθώς οδεύουμε μαζί προς τα εμπρός στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

4. Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δήλωση στην οποία προέβη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σεβόμαστε τη βούλησή του. Ενόψει της επικείμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων, τονίζουμε τη σημασία των κοινών αρχών επί των οποίων συμφώνησαν οι 27 κατά των Διακηρύξεων της 29ης Ιουνίου 2016 και της 15ης Δεκεμβρίου 2016. Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη σημασία της διατήρησης της ενότητας των 27 και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε σταδιακή προσέγγιση. Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας και την εμπιστοσύνη μας στον διαπραγματευτή κ. Michel Barnier. Στο μέλλον, ελπίζουμε να αποτελέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στενό εταίρο της ΕΕ.

5. Σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Αθήνας και της Λισαβόνας, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και στις αφρικανικές χώρες. Επιβεβαιώνουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνολική προσέγγιση. Αυτό περιλαμβάνει: 
    - Ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού της μετανάστευσης, κυρίως με χώρες της Αφρικής και της Μεσογείου, σύμφωνα με τις αρχές του κοινού σχεδίου δράσης της Βαλέτας, καθώς και με χώρες της Ασίας, 
    - Εντατικοποίηση της καταπολέμησης των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και των λαθρεμπόρων,
    - Προώθηση της επανεισδοχής παράτυπων (παράνομων) μεταναστών,
    - Προώθηση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφής και πλήρους λειτουργικότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), 
    - Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, 
    - Βελτίωση της εποπτείας και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως το σύστημα εισόδου - εξόδου και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ και 
    - Διασφάλιση της διεθνούς προστασίας για τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου.

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη προς τις χώρες που πλήττονται από μεταναστευτικές πιέσεις λόγω της γεωγραφικής θέσης τους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την εν εξελίξει μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Επί του παρόντος, η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου δέχεται ακραίες μεταναστευτικές πιέσεις, όπως απεικονίζεται στη διακήρυξη σχετικά με τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Φεβρουάριο. Μεταναστευτικές διαδρομές, όπως αυτές μέσω της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου απαιτούν επίσης την πλήρη προσοχή μας. Πράγματι, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ευμετάβλητη και η συνεχής, πλήρης, υποστηριζόμενη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 είναι αναγκαία.

6. Συμφωνούμε ως προς την ανάγκη για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών μας μοντέλων του κράτους πρόνοιας. Η οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών αξίζει μια νέα ώθηση. Καταπολέμηση της ανεργίας και ιδίως της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για εμάς. Η εσωτερική αγορά και το ευρώ αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και ότι τα οφέλη φθάνουν σε όλους τους πολίτες.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με την ατζέντα της Μπρατισλάβα, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως στον ενεργειακό και ψηφιακό τομέα για την προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Είμαστε, επίσης, πλήρως προσηλωμένοι σε μια εμπορική πολιτική ανοικτή και βασιζόμενη σε κανόνες, καθώς το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ευημερία.

Η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί να παραμένουν οι πολίτες στο επίκεντρο των σχεδίων ολοκλήρωσης. Για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, θα πρέπει να ενισχυθεί η κινητικότητα της εργασίας, σε ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των εθνικών αρμοδιοτήτων. Για να προωθηθεί η κοινωνική σύγκλιση, μπορούν να διερευνηθούν επιλογές για την ενίσχυση του συντονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και για τη βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των κοινωνικών επιδομάτων και δικαιωμάτων. Ένας ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, με βάση το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο, μπορεί να συνεισφέρει προς το σκοπό αυτό. Η ορθή λειτουργία των εθνικών αγορών εργασίας με επαρκή επίπεδα κοινωνικής προστασίας και η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας και την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης, ιδίως μέσω της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου της ανεργίας και την προετοιμασία των ευρωπαίων εργαζομένων για τις μελλοντικές προκλήσεις, κυρίως μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων, ιδίως ψηφιακών δεξιοτήτων.

Περαιτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, σύμφωνα με τη Διακήρυξη  της Ρώμης. Ζητούμε την ταχεία ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, μαζί με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης των Καταθέσεων. Ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να προωθεί τη σύγκλιση, μακροπρόθεσμα, προς την περαιτέρω ολοκλήρωση, ιδίως τη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, κάτι το οποίο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7. Η ασφάλεια των πολιτών μας αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειρήνη και τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορά μας. Καθοριστική σημασία έχει η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ανάλογα με την περίπτωση, με τρίτα κράτη, ιδίως στην άμεση γειτονιά μας. Χαιρετίζουμε την άμεση έναρξη ισχύος μιας σειράς νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, όπως η νέα Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, η Οδηγία για τα Πυροβόλα Όπλα, και η μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, η οποία επεκτείνει τους συστηματικούς ελέγχους επίσης στους ευρωπαίους πολίτες που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα για την αναχαίτιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και να ανακοπεί η ροή εσόδων προς τρομοκρατικές ομάδες. Οι χώρες μας έχουν ζητήσει την ενίσχυση του διεθνούς πλαισίου για τη καταπολέμηση της παράνομης καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, θρησκευτικών τοποθεσιών και μνημείων, και το λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών από τρομοκρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόσφατη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2347(2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι προσπάθειες για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης πρέπει να ενισχυθούν. Ταυτόχρονα, περισσότερη και επείγουσα προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των ξένων τρομοκρατών / μαχητών, ιδίως όσων επιστρέφουν. Τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης πρέπει να ενισχυθούν. Τα θύματα της τρομοκρατίας αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάζουμε σθεναρά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, τη Σουηδία και την Αίγυπτο και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους λαούς τους.

8. Θέλουμε η ΕΕ να αποτελέσει πραγματικό πάροχο ασφάλειας και άμυνας, αξιόπιστη δύναμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε τη δέσμευση μας να εφαρμοσθούν πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2016 και τα συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2017, τα οποία αναβαθμίζουν τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. και την ικανότητά της να ενεργεί, να μετέχει όλο και περισσότερο στην προστασία της Ευρώπης και των πολιτών της, να μοιράζεται περισσότερες ευθύνες με το ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και των δύο Οργανισμών, και να ενδυναμώνει τη συνεργασία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΚΠΑΑ (Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ) και την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών, υποστηριζόμενη από τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Επιπλέον, η οικονομική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και η σύγκλιση που απορρέουν από τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αύξηση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης και η μετάβαση προς μια πραγματική κοινή ασφάλεια και αμυντική συνεργασία θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και πέρα από αυτή, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου και της Αφρικής, μεταξύ άλλων με την εμβάθυνση της στήριξής της στον τομέα της ανάπτυξης ικανοτήτων για την ασφάλεια και την ανάπτυξη.

9. Πιστεύουμε ότι η Ένωση για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εδραίωση της ευρωμεσογειακής περιφερειακής συνεργασίας, ως έκφραση της κοινής ευθύνης κατά τη διαχείριση της κοινής περιφερειακής ατζέντας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συλλογικά και αποτελεσματικά τα σημερινά μας προβλήματα. Επιπλέον, η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας τόνισε την πολιτική βούληση της ΕΕ να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Εκφράζουμε ικανοποίηση για την επιτυχία του δεύτερου Περιφερειακού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη τον Ιανουάριο, και διατηρούμε την υποστήριξή μας για την Ένωση για τη Μεσόγειο και για το Γενικό Γραμματέα.

10. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας, μετά τη διευθέτηση, και ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο.

11. Οι χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζουν απερίφραστα τις αεροπορικές επιθέσεις με χημικά όπλα στις 4 Απριλίου το Ιντλίμπ (Συρία). Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς Άσαντ από το 2013, όσο και από το Daesh συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Όλοι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη στρατιωτική αεροπορική βάση Ας Σαϊράτ στη Συρία είχε την κατανοητή πρόθεση να προλάβει και να αποτρέψει την εξάπλωση και χρήση χημικών όπλων και ήταν περιορισμένη και επικεντρωμένη σε αυτόν τον στόχο. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το έργο του ΟΑΧΟ (Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων) και του ΟΗΕ όσον αφορά τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων. Οι χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία. Μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται στη ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2254 και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012, θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα επιτρέψει μια αποφασιστική καταπολέμηση του Daesh και άλλων οριζόμενων από των ΟΗΕ ως τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας προς τις ενδοσυριακές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα - Αναστασιάδη
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη, με το Κυπριακό να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης καθώς τις τελευταίες...
Το Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα - Αναστασιάδη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριμερής στην Κύπρο με συμμετοχή Ελλάδας και Ιορδανίας
Στη Λευκωσία, η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στην οποία θα συμμετάσχουν επικεφαλής αντιπροσωπειών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο βασιλιάς της...
Τριμερής στην Κύπρο με συμμετοχή Ελλάδας και Ιορδανίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος
Πραγματοποιείται την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, η 5η τριμερής σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη...
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
Καμιά αξία και εγκυρότητα δεν έχει για την Άγκυρα η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναφέρει ότι δεν λαμβάνονται...
Άγκυρα: Καμιά αξία η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος πριν από τη Γενεύη
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συναντηθεί την προσεχή Παρασκευή, ο Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της διεθνής διάσκεψης που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου στην Ελβετία για το Κυπριακό ζήτημα. Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε...
Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος πριν από τη Γενεύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό επιδιώκει η Κύπρος
Ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ενώ...
Στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό επιδιώκει η Κύπρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας