Με διχογνωμίες και κακούς οιωνούς οδεύουμε προς το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Κυριακή, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί ότι η προσπάθεια επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου θα είναι καταδικασμένη εάν σκοπός του κατά το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα, θα είναι η συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να συζητηθούν. Ποιά ΜΟΕ διερωτήθηκε, μπορούν να συζητηθούν, οι συνεχείς τουρκικές νάφτεξ ή ο εορτασμός της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο; Επανέλαβε ότι η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ήταν αχρείαστη, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από την πλευρά του προκειμένου να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να συνειδητοποιήσει ότι ανάλογες ανησυχίες και μάλιστα μεγαλύτερες, έχουν και αυτοί που υπήρξαν θύματα της τουρκικής εισβολής.
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, όχι όμως πρόσθεσε, με παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ή με την αποδοχή όρων που δεν θα δημιουργούν βιωσιμότητα, όπως η απαίτηση για θετική ψήφο Τουρκοκυπρίου σε κάθε απόφαση. Κάτι τέτοιο πρόσθεσε, δεν ισχύει σε κανένα ευνομούμενο κράτος.
Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι γνωρίζει τί μπορεί να αποδεχθεί ο κυπριακός ελληνισμός και τί πρέπει να απορριφθεί. Τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα κράτος που να είναι υβρίδιο. Το κράτος είπε, πρέπει να ανταποκρίνεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι απόλυτα συντονισμένες ενέργειες Λευκωσίας και Αθήνας, θα αποδώσουν καρπούς.
Νωρίτερα, ο Ιωάννης Κασουλίδης είχε δηλώσει ότι από το αποτέλεσμα του δείπνου μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί θα εξαρτηθούν τα παραπέρα βήματα στο Κυπριακό.
Στην Μάλτα ο Αναστασιάδης, στις ΗΠΑ ο Χριστοδουλίδης
Στο μεταξύ, ο κ. Αναστασιάδης θα συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μάλτα και στη συνέχεια στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ που προέρχονται από το ΕΛΚ, που θα πραγματοποιηθούν στις 29 και 30 Μαρτίου. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ.
Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών, ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργειακά θέματα ήταν στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων επαφών του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.
Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης με ανάρτηση στο twitter, συναντήθηκε με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού για θέματα Ευρώπης Τζον Χέφερν και τον βοηθό υφυπουργό για Ευρωπαϊκες και Ευρω-ασιατικές υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επίσης συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρόμπιν Ντάνιγκαν, ενώ μετείχε και μίλησε στο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων.
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα συναντηθεί με τον Ελληνο-αμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίνμπους. Στη συνάντηση αναμένεται να μετάσχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέϊμοντ Μακμάστερ.
Αρχιεπίσκοπος: Υλοποιούνται οι τουρκικοί στόχοι
Η εκκλησία θα παραμείνει στις επάλξεις συνεχίζοντας την προσπάθεια για την σωτηρία της πατρίδας, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, την οποία διοργάνωσε το «Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, τόνισε ότι 43 χρόνια μετά την εγκληματική εισβολή, ο κυπριακός ελληνισμός δέχεται και πάλι απειλές.
Δεν ζητούμε είπε, τίποτε περισσότερο και δεν αποδεχόμαστε τίποτε λιγότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες. Βρισκόμαστε πρόσθεσε, ενώπιον τραγικών καταστάσεων, αφού διαρκώς υλοποιούνται οι τουρκικοί στόχοι.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο τελευταίος στόχος των Τούρκων είναι να προσδόσουν κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος.
Τόνισε ότι δεν είναι νοητό το 82% να εξισώνεται με το 18%, προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων δεν έπρεπε καν να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για την υποστήριξη της Αθήνας στην προσπάθεια ανάκτησης των δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας