• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.7°C / 26.2°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.1°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%

Επειτα από σιωπή εβδομάδων η Μέρκελ δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ακόμη και με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Θα... το συζητήσουμε

 • A-
 • A+

Παράθυρο για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -ακόμη και με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- αφήνει το Βερολίνο μέσω χθεσινών δημοσιευμάτων και δηλώσεων. Διαπραγματεύσεις όμως που θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Μνημόνιο, το οποίο φτάνει στο τέρμα του. Την ίδια στιγμή, έπειτα από σιωπή πολλών εβδομάδων, η καγκελάριος Μέρκελ έκανε δηλώσεις που αφορούν την Ελλάδα από το Λονδίνο, μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον.

Η Μέρκελ δήλωσε: «Πιστεύω πως κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο αλλά και στις αγορές πως εγώ ως καγκελάριος αλλά και η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκαμε πάντοτε πολιτικές που είχαν στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι δεσμεύσεις που έχουν υιοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, Ελλάδας και χωρών-μελών της Ε.Ε., έχουν τηρηθεί και έχουν γίνει σεβαστές. Η Ελλάδα έχει κάνει πραγματικά πολλές θυσίες. Για πολλούς Ελληνες αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Πιστεύω πως η προσπάθεια αυτή θα έχει ευτυχή κατάληξη. Πάντοτε με γνώμονα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και από την άλλη η Ευρώπη θα δείξει αλληλεγγύη».

Τα γερμανικά σενάρια

Χθες εξάλλου η «Μπιλντ» ανέφερε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ότι το Βερολίνο εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (σ.σ. πράγμα καθόλου περίεργο, αφού μια χώρα όπως η Γερμανία πρέπει να έχει στα συρτάρια της όλα τα σενάρια). Εφημερίδες όπως η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» αλλά και η «Τσάιτ», με σχεδόν παρόμοια δημοσιεύματα, σημείωσαν ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες προετοιμάζονται και για διαπραγματεύσεις με μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα από όλα διότι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά θα έχει μια πολύ μετριοπαθή στάση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Μάλιστα η εφημερίδα «Τσάιτ» υπογραμμίζει πως τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει πολλές συναντήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γέοργκ Ασμουσεν, του πρώην ισχυρού άντρα της ΕΚΤ, ο οποίος και φαίνεται να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βερολίνου.

Δεύτερον, οι εταίροι δεν διαπραγματεύονται τους όρους του Μνημονίου που τελειώνει, αλλά ούτε και πρόκειται να δεχτούν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στέλνουν όμως μηνύματα πως είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με μια αριστερή κυβέρνηση τη συνολική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Αυτοί φαίνονται να είναι και οι όροι που έχουν τεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή ένας έντιμος συμβιβασμός. Και οι δύο πλευρές θα μπορούν να πουν στο ακροατήριό τους πως βγήκαν κερδισμένοι.

Οπως δήλωσε χθες βράδυ η σοσιαλδημοκράτισσα Ινγκριντ Μπράουερ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, «θα υπάρξουν συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα. Μπορεί να συζητηθεί η επέκταση στην ωρίμανση του χρέους και η περαιτέρω επιμήκυνση, ακόμη και με αριστερή κυβέρνηση».

■ Σε «μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας» αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Σε άρθρο αναφέρεται ότι «ο Αλ. Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της ΕΚΤ, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νικήσανε, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την τρόικα».

Η «Λα Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι πρόκειται για μια «μείξη ανάμεσα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και σε μείωση των επιτοκίων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας»
Το Βερολίνο φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την Τουρκία και το προσφυγικό, ενώ αναφορικά με την εφαρμογή του τρίτου Προγράμματος το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν «κάντε τη δουλειά σας όσο...
«Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μυστήρια του Βερολίνου
Η Ανγκελα Μέρκελ επιχειρώντας να στήσει γέφυρες με την Ελλάδα, έκανε βήμα προς εκτόνωση. Τηλεφώνησε στο μέγαρο Μαξίμου και σε μια εικοσάλεπτη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον προσκάλεσε στο...
Τα μυστήρια του Βερολίνου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να βρούμε δίκαιη λύση, στο πλαίσιο των συμφωνιών
Για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί και το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, δήλωσε χθες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και...
Να βρούμε δίκαιη λύση, στο πλαίσιο των συμφωνιών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Γερμανοί το σκέφτονται
Σαφές μήνυμα, διατυπωμένο με διπλωματικό τρόπο, έστειλε προς οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε χθεσινή συνέντευξή του υποστήριξε πως ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί,...
Οι Γερμανοί το σκέφτονται
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αποδόμηση του... μπαμπούλα
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η γερμανική επίθεση μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων για ενδεχόμενη, έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει...
Η αποδόμηση του... μπαμπούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας