Το Κυπριακό, με έμφαση στην επανέναρξη των συνομιλίων, την ασφάλεια και την τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες, συζήτησαν στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βρετανίας, σερ Αλαν Ντάνκαν.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ανέφερε στον σερ Αλαν ότι η προσωρινή διακοπή των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό.
Τόνισα, είπε, ότι οι λόγοι για τους οποίους ανεστάλησαν προσωρινά οι συνομιλίες, δεν μπορούν να είναι λόγοι που δεν επιτρέπουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Για το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς ικανοποιητική λύση του θέματος, δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τα άλλα μειονεκτικά της λύσης.
Για τις τέσσερις ελευθερίες σε Τούρκους πολίτες, ο κ. Κασουλίδης έκαμε ξεκάθαρο στον σερ Άλαν, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση να αναζητήσει τρόπους ικανοποίησης συμφερόντων τρίτων.
Ο σερ Άλαν διαβεβαίωσε τον Κύπριο ΥΠΕΞ ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία λύσης και ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική για λύση του Κυπριακού.
Η διακοπή εξυπηρετεί τον Ερντογάν
Την άποψη ότι η διακοπή των ενδοκοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με την αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, έγινε για να εξυπηρετηθούν οι βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος του επόμενου μήνα, διατυπώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο CNN Greece, που θα μεταδοθεί αύριο Παρασκευή, 17 Μαρτίου.
Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει συναφώς, ότι θέλει να πιστεύει πως ο συνομιλητής του, Μουσταφά Ακιντζί, «επεδίωκε ειλικρινώς τη λύση».
«Η αποχώρηση των Τ/κ από τις συνομιλίες σχετίζεται με τις επιδιώξεις Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου», είπε.
Συνδέοντας μάλιστα την μάχη στις τουρκικές κάλπες, από τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος φιλοδοξεί να βγει νικητής με σχεδόν απόλυτες υπερεξουσίες στη φαρέτρα του, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
«Με φοβίζει η περίοδος από τώρα έως το τουρκικό δημοψήφισμα και η προσπάθεια να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία», είναι η φράση που του αποδίδεται σε μια διαφημιστική προαναγγελία της συνέντευξης που παραχώρησε στο ελληνόφωνο CNN στην Αθήνα.
Από τα λίγα επιλεγμένα αποσπάσματα που προβάλλονται στην ιστοσελίδα του CNN Greece, που λειτουργεί διαδικτυακά μόνο, όχι ως επίγειο ή δορυφορικό κανάλι, σημειώνεται και η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν συσχετίζει τη λύση του Κυπριακού με τη θητεία του και τις προεδρικές εκλογές.
Πιθανή συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες
Πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Αυτό αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται ενημέρωση από πηγές του Προεδρικού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνάντηση, έτσι ώστε να μπορέσει ο Νίκος Αναστασιάδης να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες από κοντά, για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη στις 19 Μαρτίου.
Στις 21 Μαρτίου θα παρευρεθεί στην Ημέρα της Κύπρου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη ενώ στις 22 του μήνα θα παρευρεθεί στο στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, στο συνέδριο της Capital Link «Invest in Cyprus Forum».
Μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το ενδεχόμενο συνάντησης Αναστασιάδη-Γκουτέρες φαίνεται πάντως να πυροδότησε αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί, μέσω του τουρκοκυπριακού Τύπου, μεταφέρει ότι αν δεν κληθεί και ο ίδιος για συνάντηση από τον Αντόνιο Γκουτέρες, τότε η εξέλιξη αυτή θα τον δυσαρεστήσει πολύ έντονα, καθώς θα πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας