«Κουραστήκαμε πλέον να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας στο τραπέζι. Θα μπορούσε να είναι παραγωγικός ένας πιο ενεργός ρόλος των ΗΕ, που δεν θα σήμαινε επιδιαιτησία», υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι συμμερίζεται την άποψη πως με την υφιστάμενη μεθοδολογία η διαδικασία δεν μπορεί να παράξει αποτέλεσμα.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών εάν η ελληνοκυπριακή διευθετήσει το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, επανέλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί, υπενθυμίζοντας την αναφορά του προέδρου Αναστασιάδη «που επανήλθε στο δρόμο της λογικής» - όπως είπε – ότι πρόκειται μια μη αποδεκτή απόφαση.
«Αυτός είναι ο δρόμος της λογικής. Εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη ότι ο ίδιος εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ή με υπόδειξη της Τουρκίας και πώς απαντά σε αυτό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τον λύπησαν οι δηλώσεις αυτές και πρόσθεσε:
«Μπορεί να λέγεται “ο Ερντογάν του υπέδειξε τι να κάνει, ορισμένοι του τράβηξαν το αυτί, γι’ αυτό εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις”. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που μοιάζει πλήρως με τη φράση “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”».
«Αλλά είναι κρίμα που η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη καθοδηγείται λάθος και πιστεύει σε αυτό», είπε.
«Θέλουμε πολιτική ισότητα»
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη περί τουρκοκυπριακής μειοψηφίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτές είναι δηλώσεις και αντιλήψεις οι οποίες δεν έχουν χώρο σε μια ομοσπονδιακή λύση, προσθέτοντας ότι έχει διασαφηνιστεί εδώ και χρόνια από τα ΗΕ ότι η σχέση των δύο κοινοτήτων σε μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα είναι στη βάση της μειοψηφίας – πλειοψηφίας, αλλά στη βάση της πολιτικής ισότητας.
«Το είχα ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων. Εμείς δεν επιζητούμε προνόμια. Θέλουμε πολιτική ισότητα», πρόσθεσε.
Το πιο σημαντικό, είπε, είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας και όχι μιας οποιαδήποτε συμφωνίας.
«Η συμφωνία του 1960 έζησε τρία χρόνια. Δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση γι’ αυτό σημαντικό στο περιεχόμενο της λύσης θα είναι και η ύπαρξη ικανοποιητικών εγγυήσεων και ακόμα πιο σημαντικό για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές να αποκτήσουν μια νέα νοοτροπία, μια νέα κουλτούρα».
Γι' αυτόν το λόγο, συνέχισε, δημιούργησαν την Τεχνική Επιτροπή για την παιδεία, αλλά κρίμα – όπως είπε – η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε ούτε σε αυτή, ούτε στα θέματα της διασύνδεσης ηλεκτρικού και λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.
«Σέρνουν το βήμα τους», υποστήριξε.
Κληθείς να πει τι θεωρεί ότι είναι λόγος γι' αυτό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε για φοβία που υπάρχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να μην ενδυναμωθεί το καθεστώς της τουρκοκυπριάκης πλευράς και αναφέρθηκε στην αντίδραση για τη δική του συμμετοχή πέρυσι στο δείπνο του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πέρσι και στη συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο «βορρά».
Το τελευταίο, ανέφερε, είναι τα εμπόδια που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις εργασίες στο πλαίσιο της ad hoc επιτροπής για την ΕΕ και αφορούν την εναρμόνιση της τουρκοκυπρικάης πλευράς με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Τι κρίμα, είπε, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αυτή τη συμπεριφορά, ενώ έπρεπε να έκανε ακριβώς το αντίθετο».
Πρόσθεσε ότι η προετοιμασία της «βόρειας Κύπρου» για εναρμόνιση και το πακέτο ΜΟΕ και πρωτίστως η ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας και του δικτύου ηλεκτροδότησης, θα συμβάλουν στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.
Αλματα προόδου η κυπριακή οικονομία
Η κυπριακή οικονομία έχει κάνει άλματα προόδου λόγω της αποφασιστικότητας και των θυσιών του κυπριακού λαού, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας και των οικονομικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις και έφερε ως παράδειγμα την ανεργία, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις της τράπεζας στην Κύπρο, ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι το 2016 ξεπεράστηκε κατά 30 εκατομμύρια ο στόχος ο οποίος είχε τεθεί και διαβεβαίωσε ότι οι επενδύσεις της τράπεζας θα συνεχιστούν.
Το 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επένδυσε στην Κύπρο 230 εκατομμύρια ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας