Η αυξανόμενη -αν και ελεγχόμενη προς το παρόν- ένταση στο Αιγαίο που καλλιεργεί συστηματικά η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες και η σχεδόν καθημερινή ακραία εθνικιστική ρητορική της προκαλούν πλέον τις αντιδράσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, που φοβούνται πως ένα ατύχημα θα μπορούσε να απειλήσει την όποια σταθερότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες από την Τουρκία, η Ουάσινγκτον ζήτησε πρόσφατα από την Αγκυρα να μην καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης με την Ελλάδα και να πέσουν οι τόνοι, σε μία (τουλάχιστον) συνάντηση που είχε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζον Μπας.
Η πρωτοβουλία ανήκε εξ ολοκλήρου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και δεν προκλήθηκε ύστερα από ελληνικό αίτημα. Αλλωστε, η Αθήνα το έμαθε εκ των υστέρων, όταν ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα κ. Λουκάκης μετέβη στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών για να κάνει ακόμη μία παράσταση διαμαρτυρίας και άκουσε με έκπληξη τον Τούρκο συνομιλητή του να αναφέρεται στην παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη.
Και το ΝΑΤΟ...
Βαρύ για την Αγκυρα είναι το κλίμα και στο ΝΑΤΟ, ενώ και στο Βερολίνο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζονται ανοιχτά οι ανησυχίες και οι αντιρρήσεις για την πολιτική της έντασης που ακολουθεί ο απολύτως ανεξέλεγκτος και απρόβλεπτος Ερντογάν, στον δρόμο προς την κρίσιμη αλλά και αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου.
Αντίδραση είχαμε την Καθαρά Δευτέρα και από την Ε.Ε. και τον επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος απαντώντας σε επιστολή του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών-μελών.
Ο επίτροπος Χαν μάλλον είπε τα αυτονόητα, ίσως μάλιστα να είπε και λίγα. Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες στην Ε.Ε. αλλά και οι χώρες-μέλη είχαν ενημερωθεί εκτενώς και με σαφήνεια από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές για τα επικίνδυνα παιχνίδια των Τούρκων, πέραν των συνεχών και έγκαιρων επαφών που είχαν όλο αυτό το διάστημα ο Νίκος Κοτζιάς και συνολικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με ομολόγους τους.
Η Αθήνα παρακολουθεί με εγρήγορση αλλά και με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα και το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να εμπλακεί σε όξυνση ρητορικής που θα ευνοούσε σε αυτή τη φάση μόνο την Αγκυρα.
Δυστυχώς, δεν ακολουθούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες το ίδιο ύφος, ενώ ορισμένα ΜΜΕ υιοθετούν και αυτά μια ακραία και «αντιπαραγωγική» ρητορική.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας