Φωτιές έχει ανάψει και στη γερμανική πολιτική σκηνή το χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση σπάει ένα ταμπού και θεωρεί πλέον διαχειρίσιμη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το «Σπίγκελ» επικαλείται κυβερνητικές πηγές τόσο από την καγκελαρία όσο και από το υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε αποφάσισαν μια στρατηγική αλλαγή πολιτικής και θεωρούν πλέον ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε περιορισμένους κινδύνους και δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης».
Αυτό διότι, όπως ισχυρίζεται το «Σπίγκελ», η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2012, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν οριστικά διασωθεί, ενώ υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης και του ενιαίου νομίσματος και των τραπεζών. Χαρακτηριστικά δε σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους».
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι πολλοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ανώνυμος αξιωματούχος δηλώνει στο «Σπίγκελ» ότι «αν υπάρξει ανάγκη, τη φόρμουλα θα τη βρουν ευρηματικοί, έξυπνοι νομικοί».
Στο δημοσίευμα του «Σπίγκελ» πήρε θέση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στράιτερ, ο οποίος δεν το διέψευσε, ούτε όμως και το επιβεβαίωσε, αλλά συμπλήρωσε ότι «μέχρι τώρα η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Πιστεύουμε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της τρόικας».
Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο σοσιαλδημοκράτης, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, πήρε θέση στο θέμα δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι που οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».
Ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς, Μπερντ Ρέξινγκερ, επέκρινε σφόδρα την κυβέρνηση, λέγοντας πως με τις διαρροές αυτές στοχευμένα εκβιάζει το «Σπίγκελ» την Ελλάδα, χαρακτήρισε το δημοσίευμα βόμβα που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση στην Ελλάδα και να δημιουργήσει μια έφοδο των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες. «Είναι ανεύθυνα όλα αυτά» είπε, «και η καγκελάριος πρέπει να πάρει θέση δημόσια στο ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη».
Τέλος, ο γνωστός οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, που ανήκει στο συμβούλιο των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας, μιλώντας στην εφημερίδα «Βελτ» υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι επικίνδυνη και θα «απελευθέρωνε ένα τζίνι από το μπουκάλι που δύσκολα θα μπορούσε να ελεγχθεί».
Πάντως, Γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν τις απώλειες που θα είχε μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη στα 70 δισ. ευρώ, μια απώλεια που σύμφωνα με πολλούς είναι διαχειρίσιμη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας