• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 22.0°C
  5 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.9°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  46%

Στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαπιστώνουν έλλειψη μεθοδολογικών εργαλείων όσον αφορά την αποχή και τους αναποφάσιστους

ICONPRESS

«Συγγνώμη» για τα λάθη από τους δημοσκόπους

 • A-
 • A+

Τα λάθη που διαπιστώθηκαν στην καταγραφή της πρόθεσης ψήφου από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και στο exit poll, έχει προκαλέσει σημαντικές αντεγκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την απεικόνιση της εκλογικής επιρροής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν την παραίτηση του αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ., έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Πανεπιστημίου με τον όμιλο Αλαφούζου και υποστήριξαν ότι λειτούργησαν «κατ' εντολήν», πραγματοποιώντας μια «δολοφονική» επίθεση εναντίον του κόμματος.

Παν. Μακεδονίας: «Εξελισσόμαστε μέσω λαθών και αστοχιών»

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται τα «λάθη», αλλά διασκεδάζει την υπόθεση λέγοντας πως «η επιστημονική έρευνα εξελίσσεται μέσα από λάθη και αστοχίες. Αυτός είναι εξάλλου και ο πυρήνας της επιστημονικής εξέλιξης».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην προσπάθειά του να τονίσει την αξιοπιστία των ερευνών του, επικαλείται τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και και τα πανεπιστημιακά κέντρα ερευνών που εμπιστεύονται τις μετρήσεις του.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή», υποστηρίζει ότι αυτή «αποτελεί μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων της». Επίσης, αναφέρει ότι «η καλοπροαίρετη κριτική στις δημοσιευμένες έρευνες από τους πολίτες και την κοινωνία είναι σαφώς ευπρόσδεκτή, όπως φυσικά πρέπει να συμβαίνει σε κάθε τι δημόσιο».

MRB: «Η ευθύνη δική μας»

Ήδη από το βράδυ των εκλογών, ο Δημήτρης Μαύρος της MRB είχε ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη μέσω του προσωπικόύ του λογαριασμού στο facebook. Μάλιστα επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι μεθοδολογικό καθώς είναι δύσκολο να μετρηθούν οι αναποφάσιστοι και η αποχή. Επίσης, αρνείται με επίταση το ενδεχόμενο να υπήρξε ενδεχόμενο χειραγώγησης.

Η ανάρτησή του έλεγε τα εξής:

«Μια μεγάλη ανάληψη της ευθύνης για λογαριασμό όλων όσων κάνουμε πολιτικές έρευνες. Το χάσαμε. Οι πολίτες δεν είπαν ψέματα. Η ευθύνη είναι δική μας. Το αστάθμιστο δείγμα ήταν άψογο. Εμείς δεν έχουμε μεθοδολογικά εργαλεία για να αξιολογήσουμε και να διαχειριστούμε ακραίες καταστάσεις.

Εγώ προσωπικά ζητώ συγγνώμη για απόψε. Επί του μεθοδολογικού θα επανέλθουμε σύντομα για το θέμα. Επί του θέματος ενδεχόμενης χειραγώγησης, η απάντηση βρίσκεται στο ότι στην Αυγή, εφημερίδα ΣΥΡΙΖΑ, δυο φορές η δική της ερευνητική εταιρεία έβγαλε 0 και 3 αντίστοιχα. Ποια πρόθεση είχε. Εναντίον του εαυτού τους; Όχι.

Το πρόβλημα είναι μεθοδολογικό. Δεν διαβάζονται οι Αναποφάσιστοι και η Αποχή. Και πάλι συγγνώμη».

MARC: «Δικαιολογημένη η δυσπιστία»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο επικεφαλής της εταιρείας MARC, Θωμάς Γεράκης, με τη οποία υποστηρίζει πως «στις πολιτικές έρευνες η πρόθεση ψήφου δεν αποτελεί πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό περιλαμβάνεται με σαφήνεια τόσο στους ελληνικούς όσο και στους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας».

Ωστόσο επισημαίνει πως οι τάσεις που κατέγραψε η εταιρεία με τρεις δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «επιβεβαιώθηκαν απολύτως από το τελικό αποτέλεσμα». O Θωμάς Γεράκης ζητά συγνώμη για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. «Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες για την συμμετοχή μου στο λάθος και τους ευχαριστώ για τις ειλικρινείς απαντήσεις τους στις μετρήσεις μας» δήλωσε.

Ο Θωμάς Γεράκης σχολιάζοντας τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και το κοινό exit poll, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι βέβαιο ότι τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και το exit poll απέτυχαν να καταγράψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Αυτό συνέβη σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων μετά την αστοχία τους να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δικαιολογημένη η δυσπιστία και η αμφισβήτηση, ανθρώπινες οι υπερβολές, αναγκαίος ο προβληματισμός, απαράδεκτες οι γενικεύσεις και οι θεωρίες συνομωσίας».

Επίσης υποστηρίζει πως όλες οι εταιρείες που συνεγάστηκαν για τη διεξαγωή του πρέπει να δώσουν «κοινή ανακοίνωση» και υποστηρίζει ότι, καθώς διεξαγόταν από 6 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, υπάρχουν «αντικειμενικά προβλήματα» στο τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης τονίζει το σημαντικό ρόλο της αποχής, την οποία δεν μπορούσε να καταγράψει το exit poll.

Ολόκληρη η δήλωση του Θωμά Γεράκη λέει τα εξής:

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Νέα επίθεση Καμμένου στις εταιρείες δημοσκοπήσεων
Δριμεία επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων έκανε με δηλώσεις του ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, με αφορμή τα προεκλογικά ευρήματα που έφερναν το κόμμα εκτός Βουλής. Ζήτησε την παραίτηση του Νίκου...
Νέα επίθεση Καμμένου στις εταιρείες δημοσκοπήσεων
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Σταθερά πρώτος, αλλά με μειωμένο ποσοστό
Στις 4 από τις 5 μονάδες κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 8ης-9ης Σεπτεμβρίου... τρίτο κόμμα οι αναποφάσιστοι 15% και δυστυχώς ακολουθεί η Χ.Α. 7,5%. Τρεις στο 5%,...
Σταθερά πρώτος, αλλά με μειωμένο ποσοστό
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Πρώτη φορά... με καθαρό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετα με το κλίμα εκλογικού ντέρμπι που καλλιεργείται, τα στοιχεία της Pro Rata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.», δείχνουν να ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας....
Πρώτη φορά... με καθαρό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Παιχνίδια δημοσκόπων βλέπουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Με βασικό επιχείρημα ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στα ποσοστά τους και στις εκλογές του Ιανουαρίου επιχειρούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αλλά και τον προβληματισμό για τις...
Παιχνίδια δημοσκόπων βλέπουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
ΑΝ.ΕΛΛ.: Θα διαψευστούν ξανά οι δημοσκοπήσεις
Κριτική στάση κατά των δημοσκοπήσεων κρατούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς -όπως αποτυπώνεται σε κάποιες έρευνες- ο μικρότερος εταίρος της τέως κυβέρνησης φαίνεται να παλεύει για την είσοδό του στην επόμενη...
ΑΝ.ΕΛΛ.: Θα διαψευστούν ξανά οι δημοσκοπήσεις
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
ΠΑΣΟΚ: Δεν θα γίνουμε άλλοθι σε εθνικολαϊκιστικές πολιτικές
Το ΠΑΣΟΚ καθόρισε τη στάση του έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνει ποτέ άλλοθι» σε συντηρητικές ή εθνικολαϊκιστικές δήθεν αριστερές πολιτικές. Με ανακοίνωσή του...
ΠΑΣΟΚ: Δεν θα γίνουμε άλλοθι σε εθνικολαϊκιστικές πολιτικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας