Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
#ask_antarsya: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντάει στους χρήστες του Twitter

Πρόγραμμα και προτάσεις του κόμματος

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

#ask_antarsya: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντάει στους χρήστες του Twitter

  • A-
  • A+

Περισσότερες από 90 ερωτήσεις για το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντήθηκαν από το κόμμα στη διάρκεια της καμπάνιας #ask_antarsya η οποία κράτησε μια εβδομάδα.

Οι απαντήσεις, όπως αναφέρει το κόμμα, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και βρίσκονται όλες αναρτημένες στο http://antarsya.gr/ask-antarsya.

Μερικές χαρακτηριστικές απαντήσεις:

Έξοδος από το Μνημόνιο

Η λογική του προγράμματός μας είναι ότι ο χαρακτήρας της κρίσης προσδιορίζει το χαρακτήρα της λύσης. Επειδή η κρίση είναι καπιταλιστική κρίση η βάση του προγράμματός μας είναι κρατικές επενδύσεις με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος. Είναι μια λύση με ταξικό πρόσημο. Όπως το μνημόνιο είναι μια σκληρή ταξική πολιτική σε όφελος της αστικής τάξης έτσι και το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα υπέρ της εργατικής τάξης, ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. 

Σε τεχνικό επίπεδο έχουμε μια σειρά από επεξεργασίες για την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, την κρατικοποίηση στρατηγικών κλάδων,την κατεύθυνση των κρατικών επενδύσεων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα αναδιανομής σε όφελος του λαού. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ο εργατικός –λαϊκός έλεγχος είναι το εργαλείο στα χέρια του εργατικού λαϊκού κινήματος που διασφαλίζει την πορεία για μια έξοδο από την κρίση με κέντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. 

Είναι επίσης το εργαλείο για να ακυρώσουμε την αντίδραση της τάξης των καπιταλιστών στην εργατική διέξοδο από την κρίση. Όλα αυτά τα σημεία τα ζυμώνουμε και θα τα ζυμώνουμε στην κοινωνία και το κίνημα ως δύναμη λαϊκής εργατικής αντιπολίτευσης από την επόμενη των εκλογών

Η οικονομία μετά τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ

Η προβολή, η διεκδίκηση επιβολής του μεταβατικού προγράμματος αναπτύσσονται σήμερα, όπου η οικονομία είναι φυσικά καπιταλιστική οικονομία με την έννοια ότι υπάρχει ατομική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής. Το πρόγραμμα προβάλλεται και ξεκινάει στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα για να μας βγάλει έξω από αυτήν. Για αυτό και ονομάζεται μεταβατικό: η διεκδίκησή του και κυρίως ή έναρξή του, μας φέρνει μπροστά στις οριστικές ταξικές συγκρούσεις για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και τη "μετάβαση" σε μια άλλη κοινωνία. Ο κρατικός τομέας που θα σχηματισθεί για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης θα είναι η βάση της μετάβασης ένα είδος "πρωτογενούς σοσιαλιστικής συσσώρευσης" που έλεγαν και οι μπολσεβίκοι τη δεκαετία του 20 και ο οργανωμένος -σε διάφορες μορφές- λαός το πολιτικό υποκείμενο της μετάβασης. Για αυτό το λόγο το πρόγραμμά μας είναι αντικαπιταλιστικό βασισμένο στον εργατικό λαϊκό έλεγχο.

Θέσεις για το χρέος

Συντηρητικές αλλά και σοσιαλδημοκρατικές απόψεις για την κρίση επιχειρηματολογούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση γιατί έχει υψηλό χρέος. Ισχύει το αντίθετο η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Απόδειξη είναι ότι σε ολόκληρο τον κόσμο το δημόσιο χρέος των χωρών έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω της πρακτικής τα κράτη να κοινωνικοποιήσουν τις ζημιές των καπιταλιστών μέσω του δημόσιου χρέους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΗΠΑ όπου το χρέος από 8 τρις δολάρια το 2008 ξεπερνάει σήμερα τα 17 τρις δολάρια.  Το χρέος λοιπόν δεν είναι του λαού και από τη σκοπιά αυτή διεκδικούμε άμεση στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του συνόλου του χρέους. Η άρνηση του χρέους είναι προϋπόθεση για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, διαφορετικά κάθε ενέργεια αποδέσμευσης θα συνεπάγεται την παγίδευση του λαού σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης, οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης. 

Από τη σκοπιά αυτή δεν μπορούμε να δεχθούμε θέσεις δυνάμεων όπως η ΛΑ.Ε. που προτείνουν πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος επιδιώκοντας τη συναινετική διαγραφή μέρους, παρόλο που γνωρίζουν ότι οι δανειστές δεν θα το δεχθούν. Η άμεση έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ είναι με τη σειρά της προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος κρατικοποίησης βασικών κλάδων της οικονομίας και επιβολής εργατικού λαϊκού ελέγχου. 

Σκοπός της εξόδου σε εθνικό νόμισμα και της αποδέσμευσης από την ΕΕ είναι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η χρηματοδότηση κρατικών επενδύσεων για την επέκταση της παραγωγής και την κάλυψη λαϊκών αναγκών και η υποστήριξη πολιτικών αναδιανομής εισοδήματος σε όφελος του λαού.

Για το μισθό των βουλευτών

Ο υψηλότατος μισθός των βουλευτών, μαζί με ένα σύνολο ακόμη προνομίων, αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόεμνους και την κοινή λογική. Σε συνδυασμό με το ρόλο των κρατικών και κυβερνητικών δομών και το χαρακτήρα των αστικών κομμάτων εξουσίας, διαμορφώνεται ένα στρώμα επαγγελματιών πολιτικών, που φυσικά ταυτίζεται με τα συμφέροντα της τσέπης τους και της τάξης τους. Δυστυχώς, αντικειμενικά, μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα των προνομίων, αφομοιώνονται συχνά και οι βουλευτές της διαχειριστικής αριστεράς.

Η βουλευτική δράση πρέπει να αποτελεί μορφή κοινωνικής και πολιτικής προσφοράς σε μια βουλή εργαζόμενο σώμα και οι βουλευτές να  αμείβονται με το βασικό εργατικό μισθό που ορίζει η ΕΓΣΣΕ, με παράλληλη δωρεάν κάλυψη από το κράτος στοιχειωδών εξόδων μετακίνησης, σίτισης κλπ με σημείο αναφοράς τον τρόπο κάλυψης των εξόδων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όταν π.χ δουλεύουν εκτός έδρας. Υποστηρίζουμε επίσης την σοβαρή ενίσχυση των υποδομών της Βουλής και σχετικών κρατικών υπηρεσιών  σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογική ανάπτυξη και εν γένει υποδομή, ώστε να διευκολύνεται η δουλειά των βουλευτών, η πρόσβασή τους σε στοιχεία, η επεξεργασία δεδομένων και άλλα.
Έχουμε συνείδηση ότι τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον τυπικό και περιορισμένο χαρακτήρα του αστικού κοινοβουλίου, αλλά απλά αποτελούν μικρά μέτρα αποκατάστασης της περί δικαίου κοινής αίσθησης. Για μας η δημοκρατία, αποτελεί ζήτημα ταξικής πάλης και τελικά συνδέεται με το χαρακτήρα της εξουσίας. Όραμά μας είναι μια εργατική κοινωνική δημοκρατία, με συνδυασμό  άμεσων και έμμεσων μορφών  δημοκρατίας, ώστε η εξουσία να ανήκει πραγματικά στους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου και πολιτισμού, με ανεπτυγμένες διαρκείς μορφές ελέγχου, λογοδοσίας, ανακλητότητας και εναλλαγής.

Εθνικοποίηση και όχι κοινωνικοποίηση των τραπεζών

Η εθνικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, την οποία διεκδικεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι πρακτικά συνώνυμη της κρατικοποίησης ή κοινωνικοποίησης, όπως χρησιμοποιούνται στην τρέχουσα πολιτική γλώσσα. Σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση, είτε ανήκουν σήμερα σε εγχώριους, είτε σε ξένους καπιταλιστές και πολυεθνικές.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν σιχαίνεται το έθνος, ως ιστορικό φαινόμενο. Σιχαίνεται κάθε εθνικισμό. Αρνούμαστε να συστρατευτούμε με τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές της χώρας στο όνομα κάποιου “εθνικού συμφέροντος”, που είναι στην πραγματικότητα το δικό τους συμφέρον. Είμαστε διεθνιστές και πιστεύουμε στην ένωση των εργαζομένων πέρα και πάνω από τα δεσμά των εθνικών περιχαρακώσεων, που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα, στις βαρβαρότητες αιματοχυσίες για τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων. 

Για να υπάρξει αυτή η διεθνής ένωση των εργαζομένων πρέπει κάθε καταπιεσμένο έθνος σήμερα να απελευθερωθεί από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, της κατοχής ή της εθνικής καταπίεσης, για αυτό και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται μαχητικά αλληλέγγυα στην υπόθεση της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων, των Κούρδων, των λαών της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται ακόμα υπό αμερικάνικο και νατοϊκό ζυγό, των λαών της Αφρικής που είναι ακόμα παιχνίδια στα χέρια των παλιών αποικιακών δυνάμεων.

Τι θα πρόσφερε στο λαό και στα κινήματα μια κοινοβουλευτική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έχει κριτήριο τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε άλλοθι σε καμία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τη μία ή την άλλη παραλλαγή του μνημονίου ούτε θέλουμε να καπαρώσουμε θέσεις και βουλευτικά προνόμια. Από αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι στις παράλογες βουλευτικές αποζημιώσεις και τη μη εναλλαγή των βουλευτών. Οι βουλευτές μας θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να σπάσει το τείχος της σιωπής που έχουν επιβάλλει τα ΜΜΕ και τα κόμματα του συστήματος απέναντι στις δράσεις και τα αιτήματα του μαζικού κινήματος, προκειμένου να ανοιχθούν πλατιά τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου της εργασίας που σήμερα αποσιωπούνται. 

Ταυτόχρονα,η κοινοβουλευτική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλλει ώστε να ακουστεί παντού το πρόγραμμα της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ώστε να ηττηθεί η τρομοκρατία όσων λένε ότι θα καταστραφούμε αν δεν υποταχθούμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παρουσία της Αριστεράς στα κοινοβουλευτικά έδρανα έχει οδηγήσει πολλές φορές στην ενσωμάτωση μέσα στα όρια του συστήματος. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι το μόνο εχέγγυο για μια ριζοσπαστική εκπροσώπηση στη Βουλή είναι η βαθιά σύνδεση και εξάρτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το μαχόμενο λαό

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφενός θα μετέφερε μέσα στη Βουλή τα ζωτικά κοινωνικά αιτήματα και αφετέρου θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα στην αποκάλυψη του αντεργατικού και αντιλαϊκού ρόλου των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης που θα προκύψει. Μια παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή θα ‘’επέστρεφε’’ ως δύναμη του λαϊκού παράγοντα, ενώ αντίθετα η ψήφος στα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα μετατρέπει τη λαϊκή θέληση σε στάση ανοχής και αφοπλισμού του μαζικού κινήματος. Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι επομένως η πιο ‘’κερδισμένη’’ ψήφος.

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Η εκλογική αποτίμηση του ΕΕΚ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια πύρρεια νίκη, εκτίναξε το ποσοστό της αποχής στο 44% κι έβαλε στη Βουλή το «κόμμα» του Λεβέντη, σχολιάζει το ΕΕΚ τονίζοντας ότι «η αναμέτρηση του εργαζόμενου λαού και της εργατικής τάξης...
Η εκλογική αποτίμηση του ΕΕΚ
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχείται με το 62% του «Όχι»
«Αρνητικό για το κίνημα, την αριστερά και τον ελληνικό λαό» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της κάνοντας τον απολογισμό των εκλογών και μιλώντας για το μέτωπο από τα κάτω και τις προκλήσεις...
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχείται με το 62% του «Όχι»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Κάλεσμα στήριξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά
Κείμενο στήριξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογράφουν «εργαζόμενοι, αγωνιστές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος» που σημειώνουν ότι γνώρισαν «μαζί με όλους τι σημαίνει μνημονιακή βαρβαρότητα του μαύρου μετώπου...
Κάλεσμα στήριξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
#ask_antarsya
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντά στα ερωτήματά σας δοκιμάζοντας έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στο hastag #ask_antarsya ή στο facebook στη σελίδα του Γραφείου Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
#ask_antarsya
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Κάθε πλατεία και περίπτερο
Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα στηθεί το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ και στην Συντάγματος το περίπτερο της Ν.Δ., σύμφωνα με την κατάσταση των παραχωρούμενων στα κόμματα κοινόχρηστων χώρων για εκλογικά...
Κάθε πλατεία και περίπτερο
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Η Ο.Κ.Δ.Ε. για το εκλογικό αποτέλεσμα
Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.) μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, κάνει τη δική της αποτίμηση για τα μηνύματα της κάλπης και την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την Ο.Κ.Δ.Ε.:
Η Ο.Κ.Δ.Ε. για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας