• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.3°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / -0.1°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  5 BF
  44%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  36%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  -1°C -1.6°C / 1.7°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 3.2°C
  3 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 4.7°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  41%

Στον πόντο θεωρούν στη Ν.Δ. ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα, που θα καθορίσουν όσοι δεν ψηφίσουν και επενδύουν στην υψηλή δική τους συσπείρωση και στη χαμηλή του ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI / ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ποντάρει στους αναποφάσιστους και την αποχή

 • A-
 • A+

Μάχη μέχρι τις κάλπες θα δώσει σ’ αυτές τις εκλογές η Ν.Δ., εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στον πόντο, από τους αναποφάσιστους και το ποσοστό της αποχής.

Η υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου, που πέτυχε ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, και η χαμηλή συσπείρωση που εμφάνιζε μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στην οργανωμένη βάση και για πρώτη φορά μετά το 2009 ο κομματικός μηχανισμός δεν ήταν αδρανής.

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Ευάγγ. Μεϊμαράκη ήταν στοχευμένες στις κατηγορίες των ψηφοφόρων που ακόμη και τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αδιάφοροι ή αποστασιοποιημένοι από την εκλογική διαδικασία.

Το ποσοστό τους κυμαίνεται από 10 μέχρι και 15% και με βάση τις μετρήσεις που έγιναν για λογαριασμό της Ν.Δ. προέρχονται κυρίως από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις αναλύσεις ανά επαγγελματική ομάδα, οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. διαπιστώνουν ότι στους αγρότες, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχει επιτευχθεί μερική επαναφορά.

Η ίδια εκτίμηση εκφράζεται και για τους συνταξιούχους. Το πρόβλημα όμως που είχε η Ν.Δ. στις πιο παραγωγικές ηλικίες, και ιδίως στους νέους, σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 παραμένει άλυτο.

Ανοιγμα στους εργαζόμενους

Τα ανοίγματα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ότι την επομένη των εκλογών εάν νικήσει η Ν.Δ. θα δουλέψει για να φέρει επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και στους μισθωτούς του Δημοσίου ότι δεν θα υπάρξει άλλο κύμα απολύσεων και πρόγραμμα διαθεσιμότητας, θα μετρηθούν ως προς την ανταπόκριση που είχαν στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Το οργανωτικό της Ν.Δ. κινητοποιήθηκε στους κλάδους που έχει ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τα μηνύματα για την ηγεσία ήταν θετικά. Στη Συγγρού αναθάρρησαν και γι’ αυτό σήμερα και αύριο όλος ο κομματικός μηχανισμός και η Νεολαία του κόμματος έχουν συγκροτήσει ομάδες για τη μεταφορά ψηφοφόρων και την παρουσία εκπροσώπων σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

Ο ίδιος ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης δείχνει να πιστεύει στη νίκη της Ν.Δ., παρ’ ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία, ήθελε χρόνο για να αλλάξει τη φθαρμένη εικόνα του κόμματος. Αλλαγές δεν έγιναν, όμως φαίνεται πως σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες πέτυχε να εξωραΐσει τις πιο προβληματικές πλευρές, την ταύτιση με τον νεοφιλελευθερισμό και τα μνημόνια, και να περιορίσει την ακροδεξιά ρητορική. Η επικοινωνιακή τακτική που επέλεξε αποσκοπούσε στην αποδόμηση της αξιοπιστίας του Αλ. Τσίπρα προβάλλοντας συνεχώς το δίλημμα πειραματισμοί ή σταθερότητα.

Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ η Ν.Δ. κράτησε στάση ουδετερότητας. Αντιθέτως, κλιμάκωσε τις πιέσεις προς το Ποτάμι, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες πόλωσης που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ευνοούν τη μετακίνηση ψηφοφόρων του Στ. Θεοδωράκη προς τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ενώ ανάλογη τακτική επελέγη και για τους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ. Παράλληλα όμως ανέβασε τους τόνους και κατά της ΛΑ.Ε. εκτιμώντας ότι έτσι θα διευκολύνει την τελευταία στιγμή τη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Παν. Λαφαζάνη.

Στην περίπτωση ήττας από τον Αλ. Τσίπρα, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι η Ν.Δ. θα του δώσει στήριξη, πλην όμως είναι βέβαιος ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί. Το ίδιο εκτιμά και στο ενδεχόμενο να βγει η Ν.Δ. πρώτο κόμμα.

Ουσιαστικά, στο επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς τα ποσοστά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει την επόμενη μέρα σε νέα φάση εσωστρέφειας, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε βρεθεί στην αντιπολίτευση. Πλην όμως, και για τη Ν.Δ. το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοιχτό στην περίπτωση ήττας.

Το τρίτο ενδεχόμενο που ήδη συζητείται είναι η διαφορά μεταξύ των δύο να είναι μικρή και τα ποσοστά των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων πολύ χαμηλά. Οι πιέσεις για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού αναμένεται τότε να ενταθούν από τους εταίρους, ενόψει της αξιολόγησης από το κουαρτέτο και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν στη ρητορική του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Και στη Ν.Δ. όμως δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που επιμένουν ότι είναι αδύνατη μία προγραμματική σύγκλιση, αναφέροντας ως παράδειγμα τις διαφορές στην παιδεία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα αλλά και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

Ηγετικά στελέχη της Ν.Δ., πάντως, χαρακτηρίζουν τις προσωπικές επιφυλάξεις επουσιώδεις εάν το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει συγκλίσεις. Επισημαίνουν δε την υπόσχεση Μεϊμαράκη για την αξιοποίηση ικανών και άξιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, ώστε εάν παραστεί ανάγκη να παρακαμφθούν τα κοινοβουλευτικά στελέχη που έχουν ταυτιστεί με τη διακυβέρνηση Σαμαρά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Γκαζώνει οικονομικά
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πιστεύει ότι θα κερδίσει πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους με την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος, κάτι που ξεκίνησε στο ντιμπέιτ -έχοντας παράπλευρο στόχο να καταστεί ο Τσίπρας...
Γκαζώνει οικονομικά
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Επιλέγει την προσωπική αντιπαράθεση
Ο Β. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι ήδη αποδίδει η τακτική του να ποντάρει στη λαϊκή Δεξιά και γι’ αυτό έχει επιλέξει την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα περιοδεύοντας στα ίδια με αυτόν μέρη και...
Επιλέγει την προσωπική αντιπαράθεση
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Στη στρατηγική της επόμενης ημέρας επενδύει η Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επιλέξει σ’ αυτή τη φάση να μην απαντάει στις επιθέσεις του Αλ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει ξεπεράσει τη δυσπιστία των ψηφοφόρων του για τις υποσχέσεις που είχε...
Στη στρατηγική της επόμενης ημέρας επενδύει η Ν.Δ.
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Η τρίτη ήττα ψάχνει... πατέρα
Μετά τον Ιανουάριο και το δημοψήφισμα, η Συγγρού πίνει ξανά το πικρό ποτήρι της επικράτησης του Τσίπρα, παρά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, και της επιβίωσης του Π. Καμένου και τώρα θέλουν στη Ν.Δ. να αναζητήσουν τις...
Η τρίτη ήττα ψάχνει... πατέρα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Η χώρα ζητάει κυβερνήτη κι όχι δραπέτη» λέει ο Β. Μεϊμαράκης
«Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αντέξει παρά μόνο λίγες εβδομάδες» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ., που ζήτησε ισχυρή εντολή για κυβέρνηση τουλάχιστον τριετίας και εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά προσωπικές επιθέσεις...
«Η χώρα ζητάει κυβερνήτη κι όχι δραπέτη» λέει ο Β. Μεϊμαράκης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Όποιος την πειράξει θα έχει να κάνει μαζί μου»
Ενοχλημένη με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη εμφανίσθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας για απρέπεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη συγκέντρωση της Ομόνοιας. «Μου είναι συμπαθέστατη» απαντά ο...
«Όποιος την πειράξει θα έχει να κάνει μαζί μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας