• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με διαφορετικούς πολιτικούς όρους από αυτούς που διεξήχθησαν οι προηγούμενες.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Οι ψηφοφόροι ψάχνουν κόμμα και τα... κόμματα ψηφοφόρους

 • A-
 • A+

Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου τα πάντα είναι ρευστά και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει προβλέψεις. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας «ProRata» για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» δεν αφήνουν περιθώρια για διαφορετικές εκτιμήσεις.

Το 25,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή ψήφων στην οποία προσβλέπουν όλα τα κόμματα και κυρίως τα δύο μεγαλύτερα που επιδιώκουν να είναι η αυριανή κυβέρνηση ή ο βασικός κορμός της.

Η ανάλυση του συνολικού ποσοστού των αναποφάσιστων κατά κόμμα -όπως προκύπτει από την έρευνα- κάνει την προαναφερόμενη εικόνα πιο σαφή και πιο συγκεκριμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως λόγω των πρόσφατων εσωκομματικών του προβλημάτων- καταφέρνει να συσπειρώσει το 49% αυτών που τον ψήφισαν στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το 32% από εκείνη την εκλογική του δύναμη δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Αντίθετα, η συσπείρωση στη Ν.Δ. φτάνει στο 70% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 21% εκείνων που την ψήφισαν στις περασμένες εκλογές.

Τα αντίστοιχα νούμερα στο Ποτάμι είναι 38% και 44%, στους ΑΝ.ΕΛΛ. 24% και 33%, στο ΠΑΣΟΚ 56% και 22%, στο ΚΚΕ 82% και 7% και στη Χ.Α. 72% και 12%.

Με άλλα λόγια, πλην της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Χ.Α., όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν μικρό βαθμό συσπείρωσης και πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων προηγούμενων ψηφοφόρων τους.

Το γεγονός αυτό έχει περισσότερες από μία ερμηνείες. Η πρώτη και η πλέον οφθαλμοφανής αφορά το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον υπό αναμόρφωση.

Η εικόνα που είχαμε ώς σήμερα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ διαφορετική μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι πιο σύνθετη. Η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από το σοκ που προκάλεσε στους ψηφοφόρους του η πρόσφατη διάσπαση και δεν φαίνεται να πιστοποιεί καθαρή υποχώρηση της επιρροής του στην κοινωνία, καθώς στην πρόθεση ψήφου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα.

Αυτή όμως η εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει και για τα υπόλοιπα κόμματα με χαμηλό βαθμό συσπείρωσης, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Για το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ η επιλογή της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μάλλον πρόσθεσε παρά αφαίρεσε προβλήματα.

Και τούτο γιατί τα κόμματα αυτά, ως μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, είχαν κριθεί και είχαν φτάσει στα όριά τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τώρα -μετά τη συμφωνία- υποψηφιότητα διεκδικητή από την εκλογική τους δύναμη βάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι ΑΝ.ΕΛΛ. φαίνεται πως βιώνουν κρίση ταυτότητας καθώς καταγράφηκαν ως αντιμνημονιακή δύναμη της λαϊκής Δεξιάς αντλώντας ψηφοφόρους από έναν παραδοσιακό φιλοευρωπαϊκό χώρο, για να καταλήξουν στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.

Το γεγονός αυτό στερεί από το κόμμα του κ. Καμμένου τον, μέχρι τώρα, κύριο λόγο διαφοροποίησής του από τη Ν.Δ.

Στα προαναφερόμενα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με διαφορετικούς πολιτικούς όρους από αυτούς που διεξήχθησαν οι προηγούμενες.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα κόμματα που επί μία εξαετία στήριζαν και εφάρμοζαν την πολιτική των μνημονίων και σε μια ανερχόμενη κυβερνητική δύναμη που υποσχόταν πως θα βάλει τέρμα σ’ αυτή την κατάσταση, χωρίς βεβαίως να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν για κυβέρνηση -ανάμεσα σε δυνάμεις που αποδέχονται το τρίτο Μνημόνιο- εκείνο το κόμμα που θα πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη νέα κατάσταση.

Το σοκ που προκάλεσε στους ψηφοφόρους του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλ. Τσίπρα, υπογράφοντας τη νέα συμφωνία δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε σημαντικά εκλογικά κέρδη για τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς αυτές κρίθηκαν τον Ιανουάριο για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας εντός μνημονίων.

Αντίθετα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπασή του- πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα είναι μια επανάληψη των προ του Ιανουαρίου κυβερνητικών καταστάσεων.

«Τι μέλλει γενέσθαι» θα φανεί στις επόμενες ημέρες και φυσικά από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το σίγουρο είναι πως στην παρούσα φάση, στο ξεκίνημα δηλαδή της προεκλογικής περιόδου, οι ψηφοφόροι -πέραν των πεισμένων- βρίσκονται σε αναζήτηση του κόμματος που θα ψηφίσουν και τα κόμματα σε αγωνιώδη αναζήτηση ψηφοφόρων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Αιφνιδιασμένο και σε στάση αναμονής το εκλογικό σώμα
Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι, ενώ προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και ο Αλ. Τσίπρας στη δημοτικότητα των αρχηγών, στην πρώτη πανελλαδική έρευνα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της εταιρείας ProRata...
Αιφνιδιασμένο και σε στάση αναμονής το εκλογικό σώμα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να παρουσιάζουν τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης. Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν εφτά δημοσκοπήσεις. Σε μία...
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει η ψαλίδα
Περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας, στις 3 μονάδες, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ καταγράφει η έρευνα της ProRata για το efsyn.gr, δύο ημέρες πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, ενώ στη βουλή μπαίνουν επτά κόμματα, με...
Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει η ψαλίδα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Το φαινόμενο της αποχής τότε και τώρα
Μπορεί να μην έχουν εφαρμοστεί ποτέ οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει το Σύνταγμα για όσους απέχουν «αδικαιολόγητα», ωστόσο το εκλογικό σύστημα έχει τον τρόπο του να απομονώνει πολιτικά το μεγάλο αυτό ποσοστό...
Το φαινόμενο της αποχής τότε και τώρα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Δύο πρωτιές και μία ισοπαλία
Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν τη διαφορά υπέρ του κόμματος της Κουμουνδούρου, από 0,3% έως 5%. Ισοπαλία μεταξύ...
Δύο πρωτιές και μία ισοπαλία
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και εκπλήξεις σε τρεις δημοσκοπήσεις
Βραδιά... θρίλερ προμηνύουν για την Κυριακή των εκλογών τα αποτελέσματα τριών νέων δημοσκοπήσεων, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεν έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων...
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και εκπλήξεις σε τρεις δημοσκοπήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας