Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο φουλ οι μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκλογική μάχη ρίχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στο φουλ οι μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Άνοιξε η αυλαία το Σάββατο για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ραντεβού είναι για σήμερα με τις εργασίες να ολοκληρώνονται αύριο (Κυριακή) στον Πολυχώρο  Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ». Το έναυσμα των εργασιών έδωσε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο Θοδωρής Δρίτσας έθεσε τον προβληματισμό του σχετικά με τη νομιμοποίηση των αποφάσεων που θα λάβει η Πανελλαδική Σύσκεψη. Στον κ. Δρίτσα απάντησε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σε συνεννόηση και συμφωνία, όπως είπε, με τον κ. Δρίτσα, ανέφερε ότι οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών που παίρνουν μέρος στη Σύσκεψη, θα έχουν συμβουλευτική ψήφο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα έχουν την οριστική ψήφο.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το πρωί της Κυριακής θα δοθεί το προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος από την Επιτροπή Προγράμματος, όπου θα υπάρχει διάταξη με την οποία η Κ.Ε. θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή Προγράμματος για την περαιτέρω εξειδίκευση του. Στη συνέχεια, θα ιεραρχηθούν και θα συμπυκνωθούν οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες, τις οποίες θα τις παρουσιάζει ο πρόεδρος του κόμματος στο εκλογικό σώμα.

Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι λαϊκισμός το δίλημμα μνημονιακός-αντιμνημονιακός.

«Μαζί με εσάς και μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε μπροστά», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακακώτος, συμπληρώνοντας πως οι λόγοι για την απόφασή του είναι πολλοί: Ένας είναι ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Άλλος λόγος είναι ότι αποτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Τρίτος λόγος είναι ότι μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση που ήταν πολύ σκληρή αναδείχτηκαν μια σειρά νέα παιδιά 30άρηδων που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη, γιατί έμαθαν πόσο δύσκολη είναι η Αριστερά και πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με την εξουσία.

Επίσης, άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέροντας πως «αυτό που έγινε με το συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα». Ακόμα έκανε λόγο για «λαϊκισμό που αναδείξαμε εμείς», αναφερόμενος σε στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος επισήμαινε τότε, όπως είπε, ότι δεν βγαίνουν χωρίς διαφορετική φορολογία του πλούτου.

Γ. Δραγασάκης: «Να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχoυμε», τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι ορθά απορρίπτεται η επιλογή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Υπογράμμισε ότι η λύση που αποτελεί απάντηση είναι μια ευρεία και συμπαγής πλειοψηφία που υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει και μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να δώσει αυτό το εργαλείο που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα, είπε ότι «αν το εγχείρημα μας αποτύχει φοβάμαι ότι για πάρα πολλά χρόνια μετά θα είναι δύσκολο να ξανατεθεί το αίτημα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και γι' αυτό θα πρέπει να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους».

Και πρόσθεσε ότι «το εγχείρημα μάς υπερβαίνει, καθώς έχει πάρει μια παγκόσμια διάσταση και έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι προσωπικά περιμένει με ενδιαφέρον να δει το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας, διότι, όπως είπε, κατηγορήθηκε προσωπικά ότι δεν προετοίμασε την έξοδο από το ευρώ, που ποτέ δεν αποτελούσε προγραμματικό σχέδιο του κόμματος, ούτε βεβαίως δική του επιλογή.

Ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η λύση που αποτελεί απάντηση είναι μια ευρεία και συμπαγής πλειοψηφία που υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει και μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να δώσει αυτό το εργαλείο που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε τα «καθήκοντα» που πρέπει να έχει μια τέτοια κυβέρνηση: α) ολοκλήρωση της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι το θέμα του χρέους δεν έχει λήξει και παράλληλα διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα πρέπει να είναι έτοιμο να παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2016, β) υλοποίηση της συμφωνίας με τρόπο προοδευτικό που θα δίνει έμφαση στους αδύναμους με αντισταθμιστικά μέτρα και γ) η νέα κυβέρνηση να άρει την ανάγκη της αυτοδυναμίας.

Σκουρλέτης: «Πισωγύρισμα η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές»

«Δεν έχουμε δικαίωμα το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να ηττηθεί, θα είναι πισωγύρισμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε τις δυνατότητες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, φέρνοντας παραδείγματα από τη δική του εμπειρία από την υπουργική θητεία του, για να σημειώσει ότι «ακολουθήσαμε την παλιά κλασσική λογική της Αριστεράς, τη συλλογική δουλειά», εξαίροντας τη νίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε ως υπουργός ΠΑΠΕΝ σχετικά με τις Σκουριές, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η απόφαση που ελήφθη τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε να είχε ληφθεί μήνες πριν.

Υποστήριξε ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο, (δηλαδή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης), είχε άλλη αντίληψη για το τι μπορεί να κάνει η Αριστερά όταν είναι κυβέρνηση, ενώ άσκησε κριτική στην αντίληψη κατά την οποία η Αριστερά πρέπει να είναι στη γωνία και αρνείται να βρεθεί στον αγώνα από όλες τις θέσεις, κάνοντας και συμβιβασμούς και βήματα μπροστά. Ασκώντας περαιτέρω κριτική στον κ. Λαφαζάνη, είπε ότι περίμενε εδώ και δεκαετίες την προσωπική του δικαίωση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει ένα καθημερινό σχέδιο που επιδιώκει νίκες, για να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Είπε ότι κατανοεί τους συντρόφους που αισθάνονται την ανάγκη να κουβεντιάσουμε, που ήθελαν να κάνουμε συνέδριο, για να συμπληρώσει πως η επιλογή του συνεδρίου πριν από τις εκλογές δεν θα εκπλήρωνε αυτή την επιθυμία. «Πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά σε όσους είναι απογοητευμένοι», επισήμανε και αναφέρθηκε στο ριζοσπαστικό μέρος της νεολαίας που, παρατηρεί ότι, απομακρύνεται.

Τοποθετήσεις στελεχών

Να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, «συνέδριο επανακαθορισμού της στάσης μας», ζήτησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Είπε ότι πρέπει να φτιαχτούν ψηφοδέλτια που θα εκπροσωπούν την Αριστερά και όχι, όπως ανέφερε, να παίρνει το χρίσμα του υποψηφίου όποιος περνάει απ' έξω, επισημαίνοντας ότι από τον χαρακτήρα των ψηφοδελτίων θα κρίνει εάν «χωράει» σε αυτά. Είπε ακόμη ότι τα μνημόνια απέδειξαν ότι όλοι είμαστε εφήμεροι, θεωρώντας ότι είναι λάθος να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία, στο ακέραιο, δίχως να προβάλει κοινωνικά ισοδύναμα. «Στην εκλογική αναμέτρηση δεν θα υπάρχουν αριστεροί που θα θέλουν να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, συμπληρώνοντας ότι ούτε προοδευτικοί ή δημοκράτες ή άνθρωποι των κινημάτων θα θέλουν αυτή την ήττα. «Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα συμπαρασύρει πολλά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχουν τεθεί σε δοκιμασία οι κοινωνικές μας εκπροσωπήσεις».

Ο καθηγητής Άλκης Ρήγος είπε στην παρέμβασή του ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει αριστερή παρένθεση για να μην ανατραπεί η ελπίδα στη χώρα. Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να ανατραπεί το κακό εσωκομματικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί με εξωστρέφεια και όχι με εσωστρέφεια για να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ο κ. Ρήγος υπογράμμισε ότι έγιναν λάθος επιλογές σε πρόσωπα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε για μεγάλο διάστημα αντιδημοκρατική εσωκομματική πορεία και ότι δεν ξεκαθάρισε ότι η πάλη γίνεται εντός της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρος που είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, είπε ότι η μοναδική επιλογή είναι η πάλη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η πάλη πρέπει να γίνει με όλες τις δυνάμεις.

Ο Αντώνης Κοτσακάς είπε ότι στις καινούριες συνθήκες πλέον είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει προγραμματική και οργανωτική ενότητα. Ιδιαίτερα ως προς την οργανωτική ενότητα, τόνισε ότι έως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στη βάση των θέσεων και των απόψεων των τάσεων που η καθεμιά υπερασπιζόταν τις δικές της θέσεις, αλλά τώρα, είπε, είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί αυτό το σχήμα και να κινηθεί σε ένα νέο ενωτικό πλαίσιο.

«Αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται λίστες με αριστερούς ανθρώπους και σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο» είπε η Βασιλική Κατριβάνου, ασκώντας κριτική για τα ψηφοδέλτια και τη μη διεξαγωγή συνεδρίου πριν από τις εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει χωρίς καμία διαδικασία, ούτε στο κόμμα ψηφίζουμε, ούτε στις οργανώσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η σημασία της επερχόμενης εκλογικής μάχης

Χθες, Παρασκευή, ο τέως πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας-Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, ανέλυσε την σημασία της επερχόμενης εκλογικής μάχης για κεντρικά ανοιχτά ζητήματα της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα ζητήματα αυτά είναι η διαπραγμάτευση του χρέους, τα “ισοδύναμα” μέτρα, το αγροτικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις».

Μεγέθυνση της εκλογικής βάσης

Πρώτο μέλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρωθούν οι κομματικές δυνάμεις του και κατ’ επέκταση να πειστεί και να μεγεθυνθεί η εκλογική βάση του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ως βασικό δίλημμα των εκλογών το δίπολο «παρελθόν-μέλλον». Ενδεικτική ήταν και η δήλωσή του στην «Αυγή»: «Ο ελληνικός λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για το παρόν και το μέλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Και δεν θα γυρίσει. Θα πάει μόνο μπροστά».

Προεκλογική τακτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα κατέλθει με ένα «συγκεκριμένο και σαφές μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό σχέδιο» λένε κορυφαίοι στην Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα εξαντλείται στη συμφωνία.

Εσωκομματικό τοπίο

Την Παρασκευή, 70 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή τους δήλωσαν τη στήριξή τους στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Στον αντίποδα την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσαν με δηλώσεις τους ο Ανδρέας Καρίτζης και οι προερχόμενοι από τους «53+», Μάνια Μπαρσέφσκι, Δημοσθένης Παπαδάτος, ο Χρήστος Λάσκος και η Αγγέλικα Σαπουνά.

Εν τω μεταξύ, έλυσε το γρίφο ο τέως υπουργός Οικονομικών και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως θα συμπορευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα στην εκλογική μάχη.

«Θέλω να σας πω ότι μαζί με εσάς, μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε τη μάχη να πάμε μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρωί του Σαββάτου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Στήθηκε γλέντι στην Κλαυθμώνος
Στο κέντρο του εκλογικού περιπτέρου κόσμος πιασμένος χέρι χέρι έστησε χορό μετά τα θριαμβευτικά αποτελέσματα ενώ στο πεζοδρόμιο της Σταδίου Ιταλοί, μέλη της «Αλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», πανηγύριζαν κρατώντας...
Στήθηκε γλέντι στην Κλαυθμώνος
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Είναι μια νίκη του λαού
«Η εντολή που μας έδωσε ο λαός είναι μια κρυστάλλινη και καθαρή εντολή να ξεμπερδεύουμε με τη φαυλότητα που τόσα χρόνια κυβερνούσε τον τόπο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακοίνωσε και τη...
Είναι μια νίκη του λαού
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Νέο πολιτικό σκηνικό
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πρώτο σε δύναμη κόμμα αλλά δεν είναι το ίδιο κόμμα με αυτό του Ιανουαρίου. Τώρα πια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο ομογενοποιημένος και, το κυριότερο, χωρίς στρατηγικές διαφορές στα κεντρικά...
Νέο πολιτικό σκηνικό
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Πήραμε καθαρή εντολή να ξεμπερδέψουμε με το χθες»
«Δώσαμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη και αισθάνομαι σήμερα δικαιωμένος γιατί ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή εντολή να συνεχίσουμε να παλεύουμε και μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την...
«Πήραμε καθαρή εντολή να ξεμπερδέψουμε με το χθες»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Πρέπει να πολεμήσουμε για το μέλλον»
Για μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δίκτυο Sky Italia, ενώ, παράλληλα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εξέφρασε την αισιοδοξία πως το κόμμα...
«Πρέπει να πολεμήσουμε για το μέλλον»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Ζητάμε εντολή συνέχειας της μεγάλης προσπάθειας»
Κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν την Κυριακή στην κάλπη «και να μην σπαταλήσουν την ψήφο τους» απεύθυνε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας. «Ζητάμε εντολή συνέχειας της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε μαζί...
«Ζητάμε εντολή συνέχειας της μεγάλης προσπάθειας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας