• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 12.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.0°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  2 BF
  70%
EUROKINISSI

Ναυάγιο με αλληλοκατηγορίες για ΠΑΣΟΚ - ΚΙΔΗΣΟ

 • A-
 • A+

Η περιβόητη σύμπραξη των δύο κομμάτων ενόψει των προσεχών εκλογών, φαίνεται πως τελικά δεν θα καρποφορήσει.

Με επιστολή του προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι τού τέθηκαν οι όροι αφενός της διάλυσης του Κινήματος, αφετέρου του δικού του αποκλεισμού. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ρίχνει το μπαλάκι στην ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ, σημειώνοντας πως αυτή είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία.

Η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου 

Αγαπητή Φώφη,

Είναι γνωστό ότι από καιρό το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εγώ προσωπικά, έχουμε επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για το καλό πρωτίστως της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Με χαρά ακούσαμε να ανακοινώνεις την Κυριακή 23 Αυγούστου, ότι συμμερίζεσαι τις ίδιες απόψεις και βρίσκεις αναγκαία την συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου. Η έναρξη διαλόγου δημιούργησε εύλογες προσδοκίες σε ένα ευδιάκριτο τμήμα των πολιτών.

Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, από την επόμενη ημέρα ότι σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν δημοσίως εναντίον της θετικής αυτής προοπτικής, θέτοντας όρους που υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.

Παρά ταύτα επιμείναμε. Στις μεταξύ μας επικοινωνίες διαπίστωσα ότι τους ίδιους όρους για τη διάλυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον δικό μου αποκλεισμό έθεσες και εσύ προσωπικά προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα.

Είναι προφανές ότι τέτοια  προαπαιτούμενα δεν βοηθούν στην επιτυχία του διαλόγου, τη στιγμή μάλιστα που σε αυτόν συμμετέχουν και άλλα κόμματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αγνοούν.

Παρόλα αυτά, την τελική απόφαση του Κινήματος μας δεν θα λάβει ένα πρόσωπο, αλλά δημοκρατικά η Συνδιάσκεψη μας που συνέρχεται το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Φιλικά

Γιώργος  Α. Παπανδρέου                                    

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

1. Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και έχουν πυκνώσει οι δηλώσεις και εκκλήσεις της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματάγια την επανασυσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Η ανταπόκριση ήταν και είναι απολύτως θετική στο επίπεδο των ψηφοφόρων, των φίλων και των στελεχών. Είναι ορατό παντού σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε κοινωνικό χώρο.
Αυτή η συσπείρωση και η συμπόρευση σηματοδοτεί βήμα – βήμα τη σημαντική αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.
Κατοχυρώνει την ανάδειξη ενός Τρίτου ΕναλλακτικούΠόλου με αυτόνομο λόγο καιαυτοδύναμη στρατηγικήπου οριοθετείται ανάμεσα στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και στις παραπλανητικές υποσχέσεις τουαριστερού λαϊκισμού.

Απαντά με καταλυτικό τρόπο στην καρικατούρα δικομματισμού ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην κοινή αυταπάτη τους για αυτοδυναμία.

Κρατάμε τις πόρτες ανοιχτές σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη, σε κάθε φίλο, σε κάθε στέλεχος, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έχουμε συμπορευτεί και έχουμε δώσει μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς, εθνικούς αγώνες.

2. Το ΚΙΔΗΣΟ προέκυψε ως εκλογικό σχήμα τον Ιανουάριο του 2015 μέσα από το ρήγμα και τη διάσπαση του χώρου μας.

Όμως οι συνθήκες έχουν ριζικά αλλάξει.

Το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο του έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει μια νέα αρχή και προχωρεί μπροστά με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Κατά συνέπεια η ευθύνη για την υπερβατική κίνηση αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου που τον έχει τιμήσει το ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια ως βουλευτή, Πρόεδρο και Πρωθυπουργό.

Αυτή η υπερβατική πρωτοβουλία που θα ξεπερνούσε το συγκυριακό εκλογικό σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ, ήταν και είναι αναγκαίο να ληφθεί από τον ίδιο, για να γεφυρωθεί το ρήγμα και η διάσπαση του Ιανουαρίου χωρίς όρους και προαπαιτούμενα εκ μέρους του.

3. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ περιλαμβάνει ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες.

Και αυτό ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επαφές, οι επικοινωνίες, και οι συναντήσεις διαλόγου.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχε στον διάλογο και τις συναντήσεις αυτές, ενώ είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία.

4. Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ψηφοφόρων, φίλων και στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ που ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις και τις πρωτοβουλίες ενότητας που ανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και επιστρέφουν στο κοινό μας σπίτι.

Η θετική ανταπόκριση συνεχίζεται και κλιμακώνεται μέρα με την μέρα δημιουργώντας μια δυναμική που οφείλουν όλοι να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν.

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης παράταξης είναι η μόνη προοπτική.

Γιατί το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Γιατί η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή στη φετινή 3η Σεπτέμβρη
Να διατηρήσει και να διευρύνει τα δείγματα της ευνοϊκής συγκυρίας που διαμορφώνονται για το ΠΑΣΟΚ και το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα επιχειρήσει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Η αισιοδοξία...
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή στη φετινή 3η Σεπτέμβρη
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θέλει η Γεννηματά
Σε οριστικό ναυάγιο -με αλληλοκατηγορίες- οδηγήθηκαν οι συνομιλίες περί κοινής καθόδου του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές αποδείχθηκε αγεφύρωτο.Πιθανότατα αύριο η απόφαση για την...
Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θέλει η Γεννηματά
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Ο Καμμένος κάνει «ανοίγματα» και η Γεννηματά «κλείνει τις πόρτες»
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Πάνος Καμμένος που μεταξύ άλλων έκανε «ανοίγματα» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την Φώφη Γεννηματά να βάλει στην άκρη...
Ο Καμμένος κάνει «ανοίγματα» και η Γεννηματά «κλείνει τις πόρτες»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τα περί κυβερνητικής πρότασης από Τσίπρα
Με κατηγορηματικό τρόπο, το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις πληροφορίες πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση στη Φώφη Γεννηματά για να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τα περί κυβερνητικής πρότασης από Τσίπρα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Σημασία δεν έχει ο πρώτος ή ο δεύτερος, αλλά ο... τρίτος
Την βεβαιότητα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αφήσει πίσω της τη Χρυσή Αυγή και θα καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Σημασία δεν έχει ο πρώτος ή ο δεύτερος, αλλά ο... τρίτος
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Γεννηματά: Κυβέρνηση με όλους και προγραμματική συμφωνία
Στον σχηματισμό ενός ευρύτατου κυβερνητικού συνασπισμού όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, που θα στηρίζεται σε μια «πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επιμένει η Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτηρίζει...
Γεννηματά: Κυβέρνηση με όλους και προγραμματική συμφωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας