• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 32.3°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 33.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 34.8°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  5 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 29.2°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.5°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  52%

Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποχώρηση του Οκτωβρίου, επανακάμπτει τον Νοέμβριο (+3%), προσεγγίζοντας το 38,5%· ποσοστό, που με βάση τη συνολική κατανομή της ψήφου, δείχνει να εξασφαλίζει ακόμη και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία

EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Στο 65,5% ο νέος δικομματισμός

 • A-
 • A+

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αστοχίες και η σχετική επιδείνωση του γενικού πολιτικού και οικονομικού κλίματος, που παρατηρήθηκε κατά τον τρέχοντα μήνα στους σχετικούς δείκτες της έρευνας πολιτικής συγκυρίας, δεν ευνοούν προφανώς την κυβερνητική εικόνα, ούτε βεβαίως την εκλογική της επιρροή.

Ταυτοχρόνως, αν και τα θετικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ, έτυχαν υπερβολικής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης, η κοινή γνώμη δείχνει να ασπάζεται την κυβερνητική «αισιοδοξία» σε μικρό βαθμό.

Μόλις 6% των ερωτηθέντων, στη μέτρηση του Νοεμβρίου, εκφράζει την πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση έχει «σίγουρα υποχωρήσει» και μόνον 16% θεωρεί αυτήν την εκτίμηση πιθανή («μάλλον έχει υποχωρήσει» -αθροιστικά 22%).

Ειπωμένο διαφορετικά, η κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «τέλους» της κρίσης φαίνεται να μην πείθει τα 4/5 των εκλογέων.

Μάλιστα, το 65% των ερωτηθέντων (2 στους 3) είναι πεπεισμένο ότι η κρίση «σίγουρα δεν έχει υποχωρήσει».

Αναπόφευκτα, αυτή η ζοφερή εικόνα, που απαξιώνει άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί «εξόδου» από την κρίση, χρεώνεται και στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα (18%)· συγκρίσιμα μόνον με εκείνα του Γ. Παπακωνσταντίνου, την άνοιξη του 2011.

Με βάση τη μηνιαία εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue (διάγραμμα 1), η πρόθεση ψήφου στη Ν.Δ. παραμένει τον Νοέμβριο αμετάβλητη (27%), ενώ η επιρροή του έτερου κυβερνητικού εταίρου ελαφρώς συρρικνώνεται (6%, -1%).

Η δύναμη της Ν.Δ., μετά την υποχώρηση που κατέγραψε στο διάστημα του θερινού τριμήνου, έχει ουσιαστικά επανακάμψει στα επίπεδα που είχε κυμανθεί από την αρχή του έτους μέχρι την άνοιξη.

Αντιθέτως, ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος προσβλέπει ολοένα και περισσότερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εναποθέτοντας σ' αυτό τις ελπίδες του για αλλαγή της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Προσεγγίζει την αυτοδυναμία

Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποχώρηση του Οκτωβρίου, επανακάμπτει τον Νοέμβριο (+3%), προσεγγίζοντας το 38,5%· ποσοστό, που με βάση τη συνολική κατανομή της ψήφου, δείχνει να εξασφαλίζει ακόμη και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διπλής τάσης, ενισχύεται ο νέος δικομματισμός. Το αθροιστικό ποσοστό επιρροής των δύο κομμάτων εκτιμάται σε 65,5% και βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο της τριετίας 2012-2014. Ταυτοχρόνως, επανέρχεται στα -προ Μνημονίου- επίπεδα του παλαιού, το 2010.

Η ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές (διάγραμμα 1), αλλά εντατικοποιήθηκε έπειτα από αυτές και ως πολιτικό αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής του νίκης (ευρωεκλογές, Περιφέρεια Αττικής).

Στο μετεκλογικό πεντάμηνο, η επιταχυνόμενη κοινωνική προσμονή για κυβερνητική αλλαγή έχει προσλάβει τη μορφή γενικευμένου και πολυσυλλεκτικού εκλογικού ρεύματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση αυτής της τάσης, που διατηρείται στην τρέχουσα μέτρηση, εξηγεί και το γεγονός ότι η εκλογική επιρροή των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένει στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα ή φθίνει.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, με βάση το (ασφαλέστερο) αθροιστικό αρχείο τριμήνου Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου των μηνιαίων πολιτικών δημοσκοπήσεων της Public Issue, προκύπτει ότι οι «παλαιοί» ψηφοφόροι του κόμματος (ψηφοφόροι Ιουνίου 2012) αντιπροσωπεύουν μόνον το 57% του σημερινού εκλογικού του ακροατηρίου.

Επομένως, το γεγονός ότι το υπόλοιπο 43%, δηλαδή 4 στους 10 σημερινοί ψηφοφόροι του προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους σηματοδοτεί, χωρίς αμφιβολία, μια εντυπωσιακή εκλογική και πολιτική διεύρυνση. Υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή έκτακτων γεγονότων μεγάλης ισχύος (π.χ. «θερμό» επεισόδιο, τυχοδιωκτικές ενέργειες εσωτερικής έντασης κ.λπ.), παρόμοια εικόνα σπανίως έχει ανατραπεί στο παρελθόν.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η διατήρηση της απευθείας (διαπαραταξιακής) μετατόπισης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστού ψηφοφόρων της Ν.Δ. (διάγραμμα 2).

Η συντελούμενη διεύρυνση διαμορφώνει, ταυτοχρόνως, και σαφή όρια, σχετικά με τον βαθμό ιδεολογικής και πολιτικής συνοχής του συγκεκριμένου ρεύματος.

Πρόκειται για ένα δεδομένο, που η σημασία του έχει αποδειχτεί ιστορικά, ήδη από τη δεκαετία του '80.

Η διαφαινόμενη μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία συνοδεύεται και από διευρυνόμενη διαφορά στην παράσταση νίκης, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (68%, έναντι 22% της Ν.Δ. -ιστορικό μέγιστο της διετίας 2012-2014), είναι απολύτως συμβατή με την εγχώρια παράδοση εκλογικής συμπεριφοράς.

Η κοινοβουλευτική προσμονή της κυβερνητικής αλλαγής, ως παράγωγο της πολιτικής κουλτούρας που εδραιώθηκε με τον μεταπολιτευτικό δικομματισμό, διατηρείται.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να διαφεύγει την προσοχή το γεγονός ότι η παρατηρούμενη πολιτική και εκλογική διεργασία συντελείται σε συνθήκες ενίσχυσης της πολιτικής απάθειας.

Ταυτόχρονα, η κοινωνική συμμετοχή σε πάσης φύσεως κινητοποιήσεις έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Μετά την έξαρση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, στη διετία 2011-12, παραμένει σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας 2011-14.

* Πολιτικός επιστήμονας Ph.D, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Τι καταγράφουν οι έντεκα τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις κάλπες
Σταθερό προβάδισμα -και με αέρα αυτοδυναμίας- έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται από τις τελευταίες έντεκα δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης...
Τι καταγράφουν οι έντεκα τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις κάλπες
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Προβάδισμα ασφαλείας για ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Σταθερό προβάδισμα -και με αέρα αυτοδυναμίας- έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης...
Προβάδισμα ασφαλείας για ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Πάνω από 6 μονάδες το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Μια ακόμα δημοσκόπηση, της εταιρείας Marc για λογαριασμό του Alpha, δίνει σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική μάχη της Κυριακής. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι, εκτός Βουλής το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών,...
Πάνω από 6 μονάδες το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Άνοιγμα της ψαλίδας δείχνει νέα δημοσκόπηση
Οκτώ κόμματα στη Βουλή και διεύρυνση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει έρευνα της GPO για το MEGA. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 10% των ερωτηθέντων.
Άνοιγμα της ψαλίδας δείχνει νέα δημοσκόπηση
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Επτακομματική βουλή και «καθαρό» προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, νέα δημοσκόπηση που θα δει το φως της δημοσιότητας αύριο (22/01) σε εβδομαδιαία εφημερίδα δείχνει άνετο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως αυτοδυναμία. Εντός βουλής οι...
Επτακομματική βουλή και «καθαρό» προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Σίγουρη πρωτιά, ερώτημα η αυτοδυναμία
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, έναντι 27,0% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται Το Ποτάμι με 6,3%. Εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ. Η κινδυνολογία της Ν.Δ. έχει έχει ενοχλήσει περισσότερο τους...
Σίγουρη πρωτιά, ερώτημα η αυτοδυναμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας