• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.9°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
Ισχυρό εκλογικό ρεύμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Public Issue Μια θεαματική ανατροπή του συσχετισμού κομματικών δυνάμεων, σε κάποια ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση, λειτουργεί εν συνεχεία πολλαπλασιαστικά υπέρ του νικητή

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ισχυρό εκλογικό ρεύμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές και ως συνέπεια: 1) της (αυτοτελούς) δυναμικής του εκλογικού αποτελέσματος, 2) της γενικευμένης αποδοκιμασίας της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής και 3) των πολλαπλών αστοχιών της κυβερνητικής προπαγάνδας, αναπτύσσεται ένα ισχυρό εκλογικό ρεύμα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σημαντική εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, +5% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, έχει φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδα εκλογικής επιρροής της τάξης του 36%, που αντιστοιχούν σε 146 κοινοβουλευτικές έδρες (με κάτω όριο της εκτίμησης 142 έδρες και άνω τις 150).

Η δυναμική των ευρωεκλογών

Το καλοκαίρι του 2009 η απόφαση του Κ. Καραμανλή να αποφύγει την ταυτόχρονη με τις ευρωεκλογές διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών αποδείχτηκε, εκ των υστέρων, σοβαρό πολιτικό σφάλμα.

Η Ν.Δ. έχασε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου με διαφορά 4,35%. Μόλις 4 μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2009, η αντικυβερνητική δυσαρέσκεια είχε μετατραπεί σε εκλογική χιονοστιβάδα, η οποία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε εκλογικό θρίαμβο και το κυβερνητικό κόμμα σε συντριβή. Η μικρή διαφορά των ευρωεκλογών εκτοξεύτηκε στις βουλευτικές σε 10,5% (43,9%-33,5%).

Την περασμένη άνοιξη, με τη χειραγώγηση (μεταφορά) της ημερομηνίας των εκλογών, την ταυτόχρονη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, αλλά και τα πολυάριθμα μέτρα που συρρικνώνουν και παρεμποδίζουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ενισχύοντας στην πραγματικότητα την αποχή, η κυβέρνηση πέτυχε το «φιλτράρισμα του εκλογικού σώματος» και την μερική «απόσβεση» της κοινωνικής δυσαρέσκειας, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε εκδηλωθεί σφοδρότερα.

Ωστόσο στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν αποφεύχθηκε τελικά ο κοινωνικός καταποντισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (έχασαν αθροιστικά 828.000 ψήφους). Γεγονός που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με διαφορά 3,85%. Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξαιτίας και του φαινομένου της «ψήφου τακτικής» που υπήρξε («ψηφίζω ανεξάρτητα από ιδεολογικές προτιμήσεις αυτόν που μπορεί να βλάψει περισσότερο τον κύριο αντίπαλό μου»), κέρδισε επιπλέον την Περιφέρεια Αττικής στην οποία διαβιοί το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

Αναλογίες με το 2009

Το εκλογικό σώμα διαπίστωσε, με βάση πλέον την ίδια την πραγματικότητα και όχι τις δημοσκοπήσεις (που επηρεάζουν σαφώς περισσότερο τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους), ότι η αντιπολίτευση κερδίζει και η κυβέρνηση χάνει. Το φαινόμενο είναι γνωστό στην ιστορική έρευνα των εκλογών και απολύτως συμβατό με τα ελληνικά δεδομένα.

Μια θεαματική ανατροπή του συσχετισμού κομματικών δυνάμεων, που πιστοποιείται σε κάποια ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση, λειτουργεί εν συνεχεία πολλαπλασιαστικά υπέρ του νικητή (bandwagon effect).

Είναι επομένως πολύ λογικό, κατ’ αναλογία με το 2009, να έχει λειτουργήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η διαφορά (η «ψαλίδα») να έχει διευρυνθεί πράγματι στο διψήφιο ποσοστό 11% που καταγράφεται στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι το προβάδισμα του πρώτου κόμματος έχει μεν ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές εντυπώσεις, αλλά καμιά για τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει. Και τούτο διότι, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου, το 1ο κόμμα λαμβάνει το bonus των 50 εδρών, ακόμη και αν προηγείται με μία ψήφο.

Αντιθέτως, σημασία έχει μόνο το ποσοστό που λαμβάνει το 1ο κόμμα σε συνδυασμό με το ποσοστό των «λοιπών κομμάτων» που δεν υπερβαίνουν το κατώφλι του 3%.

Οπως διακρίνεται εμφανώς στον πίνακα 1, το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία του 1ου κόμματος είναι άμεσα συναρτημένο με τον βαθμό του κομματικού κατακερματισμού.

Τα χαρακτηριστικά του ρεύματος

Σήμερα το ισχυρό εκλογικό ρεύμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πολυσυλλεκτικό.

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει να συσπειρώσει και να απορροφήσει πλέον σημαντικό τμήμα της αντιμνημονιακής ψήφου, που το 2012 είχε εκφραστεί σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Ένα τμήμα αυτού του εκλογικού σώματος προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου 2012, αλλά απομακρύνθηκε από αυτόν στις δεύτερες του Ιουνίου λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε και της προπαγάνδας εναντίον του. Παράλληλα ψηφοφόροι οι οποίοι στη μετεκλογική διετία 2012-2014 και μέχρι τις ευρωεκλογές συνέχισαν να διατηρούν επιφυλάξεις για την κυβερνητική ικανότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνουν σήμερα να τις υπερβαίνουν.

Η συσπείρωση της αντιμνημονιακής ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται εφικτή αφενός λόγω της περιχαράκωσης των ΑΝ.ΕΛΛ., που η Ν.Δ. δεν κατάφερε να «διαλύσει» στις ευρωεκλογές, και αφετέρου λόγω του «αποκεφαλισμού» της Χρυσής Αυγής. Το σημερινό ποσοστό των ΑΝ.ΕΛΛ., το οποίο υπολογίζεται σε 4% (έναντι 3,5% στις Ε2014 και 7,5% στις Β2012-Ι) έχει μεν συρρικνωθεί, αλλά υποδηλώνει σταθεροποίηση, ενώ το μειούμενο εκλογικό σώμα της Χρυσής Αυγής παραμένει στο 7,5% (έναντι 9,4% στις Ε2014 και 6,9% στις Β2012-Ι).

Με βάση το αθροιστικό αρχείο των μετεκλογικών ερευνών της Public Issue (που λόγω μεγέθους παρέχει περισσότερο ασφαλείς ενδείξεις), προκύπτει ότι οι διαρροές των ΑΝ.ΕΛΛ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 26% της επιρροής του 2012, δηλαδή περίπου 2 μονάδες του εκλογικού σώματος, και της Χρυσής Αυγής σχεδόν 12%, δηλαδή λιγότερο από 1 μονάδα.

2. Λόγω της ανοιχτής κρίσης των κομματικών σχηματισμών της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα της εκλογικής βάσης των δύο κομμάτων. Πρόκειται για εκλογείς στους οποίους τα αντιδεξιά αντανακλαστικά υπερισχύουν της συντηρητικοποίησης ή της υπόκλισης στα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα.

Αυτοί οι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν φαίνεται να συγκινούνται ούτε από την πρόταση κεντρώας «αποπολιτικοποίησης» που εκπροσωπεί το Ποτάμι, αντιπροσωπεύουν το 28% της επιρροής της ΔΗΜΑΡ το 2012 και το 27% της αντίστοιχης επιρροής του ΠΑΣΟΚ (αθροιστικά περίπου 5 μονάδες του εκλογικού σώματος).

3. Η μαζική αντικυβερνητική ψήφος που εκδηλώνεται οφείλεται, για πρώτη φορά σε αυτήν την έκταση, και σε διαπαραταξιακή μετατόπιση. Οι διαρροές της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% της επιρροής της Ν.Δ. το 2012, δηλαδή περίπου 4 μονάδες του εκλογικού σώματος.

Εξυπακούεται ότι οι εισροές του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται από διαρροές προς τα άλλα κόμματα, όπως π.χ. το Ποτάμι και το ΚΚΕ (αθροιστικά 5% των ψηφοφόρων του 2012).

Ενφιάπολις… ή κοινωνική απομόνωση

Για να εκτιμηθούν ορθά οι προοπτικές της σημερινής πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να συνδυαστεί η δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που εξηγεί τη μετεκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διατήρηση των βαθύτατων ρωγμών που έχει υποστεί η κοινωνική υποστήριξη της Ν.Δ. στη μνημονιακή τετραετία και την κοινωνική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

Η αναδιανομή περιουσιών και η συγκεντροποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, που προωθείται με τη μνημονιακή φορολογική πολιτική, έχει φέρει τα κόμματα της συγκυβέρνησης σε ρήξη, όχι μόνο με τα λαϊκά ή τα μεσαία στρώματα, αλλά ακόμη και με τμήματα των ανώτερων, ακόμη και αστικών στρωμάτων.

Η «βουβή» δεξιά διαμαρτυρία, που εκδηλώθηκε ανοιχτά στις ευρωεκλογές και η οποία δεν είχε ανιχνευτεί στις δημοσκοπήσεις σε όλη της την έκταση, οφείλεται σε αυτό ακριβώς.

Μετά τον ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πιθανό ότι η διάρρηξη των σχέσεων εκπροσώπησής της πέρασε το σημείο μη επιστροφής.

Η κοινωνική και εκλογική διάσπαση της Δεξιάς και της Ν.Δ. που προκάλεσε το Μνημόνιο παραμένει στρατηγικού χαρακτήρα. Στις ευρωεκλογές οι πολιτικοί σχηματισμοί στα δεξιά της Ν.Δ. (Χ.Α., ΑΝ.ΕΛΛ., ΛΑΟΣ κ.λπ.) συγκέντρωσαν ποσοστό 17%.

Ο κατακερματισμός διατηρήθηκε, η δε κοινωνική της απομόνωση εμφανίζεται ασφυκτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η εκλογική βάση της Ν.Δ. αποτελείται κατά 51% από συνταξιούχους και κατά 11% από νοικοκυρές.

Η επιστράτευση της ναζιστικής ιδεολογίας, του μετεμφυλιακού αντικομμουνισμού και του εθνικισμού δεν έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν την αντιμνημονιακή ιδεολογία που αναπτύχθηκε στο 1/2 της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της συντηρητικής παράταξης.

Η ανασύνθεση μιας νέας δεξιάς ιδεολογίας, με βάση τη θρησκεία και τον ανερχόμενο αντι-ισλαμικό άξονα στην προοπτική μιας «χριστιανοδημοκρατίας του 21ου αιώνα», αποτελεί εγχείρημα που είναι δυνατόν να κριθεί μόνο μακροπρόθεσμα και δεν λύνει τα προβλήματα του επόμενου εξάμηνου.

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, φαίνεται ότι και η Ν.Δ. βαδίζει σήμερα, με καθυστέρηση δύο ετών, στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ.

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε με δηλώσεις της στους Ρ/Σ ΣΚΑΪ και REAL FM, χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Public Issue, που δημοσιεύτηκε στην...
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ... και τα μυαλά στα κάγκελα
Πρώτη εκλογική δύναμη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές φυλακές, με ποσοστό που αγγίζει το 89%. Στις προτιμήσεις των κρατουμένων ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή.
ΣΥΡΙΖΑ... και τα μυαλά στα κάγκελα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών
Στο 36,34 το τελικό ποσοστό του θριαμβευτή των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, έβδομο το ΠΑΣΟΚ. Ποσοστό 8,62% συγκέντρωσαν τα κόμματα που έμμειναν εκτός Βουλής. Ποιοι εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια...
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Απογοήτευση, κατήφεια και πίκρα
Κλίμα κατήφειας, απογοήτευσης και εσωστρέφειας επικράτησε στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα. Μία ώρα πάντως πριν κλείσουν οι κάλπες τίποτα δεν φανέρωνε ότι επρόκειτο για ημέρα εκλογών, η...
Απογοήτευση, κατήφεια και πίκρα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Η Κρήτη βάφτηκε κόκκινη
Σε… παπανδρεϊκά ποσοστά κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, φτάνοντας ακόμα και το 45% στο «κάστρο» του Ηρακλείου, με καταμετρημένο το 1/3 των εκλογικών τμημάτων και καταγράφοντας διαφορά έως και 25 μονάδες από τη...
Η Κρήτη βάφτηκε κόκκινη
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Μιχελάκης, Ντινόπουλος, Χρυσοχοΐδης αποχαιρετούν τη Βουλή
Η ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά, αφήνει εκτός Βουλής πρωτοκλασάτα ονόματα των δυο παρατάξεων. Η «μάχη» του σταυρού βρίσκεται σε...
Μιχελάκης, Ντινόπουλος, Χρυσοχοΐδης αποχαιρετούν τη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας