• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.2°C
  4 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.8°C
  0 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 23.1°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  78%

Ο Στέλιος Ζαμάνος ξεδίπλωσε το «κουβάρι» της δύσκολης ζωής του, που είναι λίγο-πολύ κοινή για την πλειονότητα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Προσωπικότητες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα (μέρος β' )

 • A-
 • A+

«Να δούμε αν θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εύχομαι, ξέρω όμως ότι είναι δύσκολο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μακάρι να τα καταφέρει, αλλά για να το πετύχει χρειάζεται να έχει βοήθεια από όλους τους πολίτες και τα κόμματα που θέλουν να γίνει καλύτερη η ζωή μας». Είναι τα λόγια ενός 94χρονου «έφηβου», του αγωνιστή Στέλιου Ζαμάνου, σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» τη νίκη της Αριστεράς.

Η τηλεφωνική συνομιλία μας έγινε λίγο πριν από την ανακοίνωση των exit polls και αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ψήφισε τη ΔΗΜΑΡ. Ξεδίπλωσε το «κουβάρι» της δύσκολης ζωής του, που είναι λίγο-πολύ κοινή για την πλειονότητα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. «Συμμετείχα στον ΕΛΑΣ», εξηγεί και θυμάται πως όταν υπήρχε ανάγκη συμμετείχε στις αντάρτικες δυνάμεις της Πάρνηθας. «Για να διώξουμε τους Γερμανούς», υπογράμμισε και προχώρησε στην περιγραφή της αντιστασιακής του δράσης: Φυλακές Αβέρωφ και Κέρκυρας, εξορία στη Γιούρα, ξύλο, φάλαγγα... Ηταν 40 χρόνων όταν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Βιομηχανική και μετά στην Εμπορική, που του επέτρεψαν να πιάσει δουλειά και να κάνει οικογένεια. «Δούλευα λογιστής σε διάφορες γαλακτοβιομηχανίες. Το μάθαινε η Ασφάλεια και ζητούσε από την επιχείρηση να με απολύσει. Ετσι έψαχνα πάλι για δουλειά», θυμάται και απαντά αυθόρμητα και κάθετα στο ερώτημά μας: «Δεν μετανιώνω. Αξιζε τον κόπο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Επρεπε να διώξουμε τους Γερμανούς». Δεν χάνει την ευκαιρία να το συνδέσει με το σήμερα και μας αποκαλύπτει ότι συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από τους Γερμανούς, μια πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατούν ο Μανώλης Γλέζος και πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. «Είναι εθνικός στόχος να υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις», καταλήγει και τις υπολογίζει, μαζί με τους τόκους, γύρω στο ένα τρισ. ευρώ.

Στέλιος Ζαμάνος, Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

REUTERS

Μεγάλη ιστορική στιγμή

Χθες έγινε ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα και είναι μια μεγάλη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, αλλά και μια σημαντική ελληνική στιγμή της Ευρώπης. Η Αριστερά διεκδικεί να δικαιώσει τις ιδέες της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που βάναυσα καταπατήθηκαν από τα κόμματα εξουσίας εδώ και χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία τραγικά χρόνια της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, τα μνημονιακά χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αναστείλει. Οι πολίτες δικαιούνται να ξαναγίνουν πολίτες με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους και να σταθούν ξανά με κριτική αισιοδοξία απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα, που θα συνδημιουργήσουν, πραγματικότητα πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική. Και να συμβάλουν σε μια νέα κοινωνία, που θα αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα εμπνέεται πάλι από τις μεγάλες ανθρωποκεντρικές ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος

 

Να πολιτευθεί σαν σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα

Ωρα 21.00. Φαίνεται πως η Αριστερά, για πρώτη φορά, βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Κι αυτό συμβαίνει μετά από δεκαετίες παραμονής στην απέναντι όχθη από αυτούς που κυβερνούσαν. Χρόνια και χρόνια ήταν ο μοχλός πίεσης και διεκδίκησης φιλολαϊκών μέτρων. Οταν δεν λειτουργούσε άκριτα -γιατί συνέβη κι αυτό- ο ρόλος της ήταν θετικός. Ανεξαρτήτως του τι ψήφισε κανείς και πώς κρίνει την προεκλογική περίοδο και τις καμπάνιες των κομμάτων, πιστεύω πως οφείλει να παραδεχτεί ότι τα προβλήματα των ψηφοφόρων ήταν τελικά πιο καθοριστικά για την έκβαση των εκλογών. Πιεσμένοι από τις δυσκολίες πίστεψαν, θα έλεγε κανείς σχεδόν με μεταφυσική βεβαιότητα, πως κάτι θα γίνει στο τέλος που θα ανορθώσει τον τόπο και τη ζωή τους.

Στο βάθος, ίσως, ένιωθαν και κάποια υποψία συναίνεσης ανάμεσα στους Ελληνες και στους Ευρωπαίους πολιτικούς. Θα επιβεβαιωθεί αυτή η προσδοκία; Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να πολιτευτεί σαν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα συγκροτώντας μια νέα ιδεολογική χάρτα, που δεν θα παραπέμπει ούτε στον μετεμφυλιακό διχασμό ούτε στην τοξική δημαγωγία της Μεταπολίτευσης.

Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης

 

Εθνική προσπάθεια η έξοδος από την κρίση

Eπειτα από πέντε χρόνια αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής, του εναπομείναντα παραγωγικού ιστού, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, των θεσμών και της δημοκρατίας. Επειτα από πέντε χρόνια αντιμετώπισης του πολίτη και των επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων ως εχθρό. Επειτα από πέντε χρόνια ανάλγητων πολιτικών εξαθλίωσης, φτώχειας και περιθωριοποίησης, είναι αναγκαία μία κυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη δημοκρατία, τη διαλεκτική σχέση με τους φορείς, το κράτος δικαίου, τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης.

Η πορεία εξόδου από την κρίση, μετά τις εγκληματικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη δυσκολότερη και αποτελεί εθνική προσπάθεια που θα συμμετέχουν όλοι. Είναι αναγκαία μία κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη του ξεπεράσματος της κρίσης μαζί με τον λαό, που θα οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και μια πραγματική προοδευτική δημοκρατία. Είναι αναγκαία μια κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη της εθνικής και κοινωνικής μας αξιοπρέπειας.

Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 

Το περιβάλλον δεν είναι αναλώσιμο

Η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, και επιδιώκοντας ευρεία κοινωνική συμμετοχή, την ανάγκη της χώρας για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ισως περιττεύει, αλλά αξίζει μια επανάληψη: Το περιβάλλον, δηλαδή οι φυσικοί πόροι, η βιοποικιλότητα, τα τοπία, ο φυσικός χώρος, δεν είναι αναλώσιμο υλικό μιας χρήσης. Η αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε απαρέγκλιτα η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε ένα ανυπολόγιστο οικολογικό έλλειμμα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για οικολογικό μετασχηματισμό των βασικών τομέων της πραγματικής οικονομίας και απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία του κράτους και όλων των επιχειρήσεων.

Εχοντας διαπιστώσει ότι με το πρόσχημα της κρίσης η Ελλάδα ζει μια πρωτόγνωρη περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, το WWF Ελλάς καλεί τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προσφέρει στη δημοκρατία έργο για καλή και διαφανή διακυβέρνηση, ζωντανή οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος για όλους.

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ
Είδα τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να ανταποκρίνεται στο στοιχειώδες καθήκον που προκύπτει από την αριστερή ταυτότητά του και να στηρίζει τους ασθενέστερους, αλλά και να αναδεικνύεται σε εθνική ηγετική δύναμη.
Γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου
Η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων 151 βουλευτών επιτάσσει στην ηγεσία του κόμματος να αναζητήσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο πιο πρόθυμος εταίρος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να είναι το...
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Το ταξίδι... ξεκίνησε
Η ιστορική νίκη της Αριστεράς δεν άφηνε στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου περιθώριο για να κυριαρχήσουν τα συναισθήματα του «εκλογικού θρίλερ» καθώς υπήρχε η ανυπομονησία γύρω από τα δεκαδικά ψηφία του...
Το ταξίδι... ξεκίνησε
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Π. Καμμένος: Θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης
Λίγο πριν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Π. Καμμένος: Θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποδεχτεί στις 10:30 τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του κόμματος με στόχο τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Προεδρικό...
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
«Ο φόβος τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν»
Το δίλημμα αν θα συνεχιστεί η τραγωδία, οι θυσίες δίχως αντίκρισμα και ο αδιέξοδος δρόμος της λιτότητας ή αν θα επιστρέψει στη χώρα μας η κανονικότητα και η δημοκρατία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική...
«Ο φόβος τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας