Η επόμενη μέρα της ιστορικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε εκείνους που μέχρι χθες είχαν αναγορεύσει σε μέγιστη πολιτική αρετή τον φόβο και την τρομοκρατία πρωτοστατεί στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων 151 βουλευτών (με μόλις δύο έδρες λιγότερες) οδήγησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση συμμάχων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις 10:30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση συνεργασίας.
«Από αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα» πρόσθεσε μπροστά στις κάμερες ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση της Αριστεράς.
«Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Στον Ιερώνυμο ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στις 14:30 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Στις 16:00 η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού
Στις 15.30 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγο αργότερα έγινε η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού
Ακολούθησε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη.
Ν.Δ.: «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σχολίασε σχετικά: «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του ελληνικού έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».
ΚΚΕ: «Όχι» σε ψήφο στήριξης ή ανοχής
Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήδη ανακοινώθηκε δημοσίως, έχει επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και επίκειται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει ατύπως ο Περισσός, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας