• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  50%

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης

Οι άνθρωποι ζητούν και απαιτούν: Δικαιοσύνη και φάρμακα

 • A-
 • A+

Με κλεισμένη φωνή, ατσίγαρος, τεντωμένος σαν χορδή, βγαίνω από τα τηλεοπτικά πλατό και τα καβγαδο-ντιμπέιτ. Στο αυτοκίνητο ο ανεκτίμητος Γιώργος με τροφοδοτεί ενημέρωση, εγχώρια και ξένη, επισκοπούμε το ημερολόγιο, ακούμε το navigator, τηλεφωνούμε στους υπόλοιπους φίλους του αυτοσχέδιου επιτελείου. Eπόμενη στάση, ένα σπίτι.

Μια όαση. Οι άνθρωποι μου ανοίγουν το σπίτι τους, το λαμβάνω σαν υψηλή τιμή, φιλοξενία και μοίρασμα μαζί. Πηγαίνω, υποτίθεται, για να μιλήσω, και βρίσκομαι να ακούω και να μαθαίνω. Οπως μας το δίδαξε ο προσφιλής Σωκράτης στον «Φαίδρο», όπως το πιστέψαμε στη φοιτητική μας συντροφιά κι έκτοτε με ακολουθεί σαν φυλαχτό: «τα μεν ουν χωρία και τα δένδρα ουδέν μ’ εθέλει διδάσκειν, οι δ’ εν τω άστει άνθρωποι». Οι άνθρωποι μας διδάσκουν. Τι με διδάσκουν λοιπόν οι εν τω αθηναϊκώ άστει άνθρωποι; Οτι είναι καρτερικοί, διαυγείς και αποφασισμένοι. Δεν περιμένουν θαύματα και δοσίματα, ζητούν όμως και απαιτούν ένα πράγμα με μια φωνή, όλοι, βουλιαγμένοι και σωζόμενοι: δικαιοσύνη. Οι πιο χτυπημένοι ζητούν και φάρμακα.

Δικαιοσύνη. Οχι εκδίκηση, όχι τυφλή τιμωρία, απλά και σκέτα δικαιοσύνη. Μέσα σε αυτή τη βαριά πλούσια λέξη χωρούν πολλά: κράτος δικαίου, ισονομία, ισοπολιτεία, κανόνες και νόμοι για όλους, υπεράσπιση του αδύναμου, φωνή για τον αποκλεισμένο και τον φιμωμένο, αξιοπρέπεια, ισότητα. Προ πάντων ισότητα, αυτή που μας βάζει στον κόσμο της νεωτερικότητας, αυτή που φλόγισε τα όνειρα και τις ζωές των υπηκόων που έγιναν πολίτες. Αυτά χάθηκαν, αυτά πλήττονται σήμερα, αυτά αμφισβητούνται βάρβαρα από τους Κοέλιου του θατσερισμού, αυτά τα στοιχειώδη: δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, αδελφοσύνη, η ίδια η κοινωνία και ο κοινοτικός βίος, η πολιτική κοινωνία. Ολα όσα βαφτίστηκαν κακόβουλα, χυδαία, με μοχθηρία και μισανθρωπία, «λαϊκισμός».

Δικαιοσύνη ζητούν οι νοικοκυραίοι και οι άνεργοι στο Αιγάλεω και στους Αγίους Αναργύρους, οι γιατροί και οι δάσκαλοι στου Ζωγράφου, οι φαρμακοποιοί στην Αργυρούπολη, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στα Σούρμενα και στον Αλιμο, οι εκπαιδευτικοί στην Αγία Παρασκευή, οι συνταξιούχοι στην Κηφισιά, οι επαγγελματίες στην Καλλιθέα και στο Περιστέρι, στο Παλαιό Φάληρο και στον Υμηττό. Είστε η ελπίδα μας, μη μας προδώσετε, μου ψιθυρίζουν στην πόρτα και μου σφίγγουν το χέρι.

Δεν έχουν ψευδαισθήσεις, δεν ζητούν να τους χαριστεί τίποτε, δεν ζητούν επάνοδο στα χρόνια της φενάκης και του καταναλωτισμού. Αξιοπρέπεια προσωπική και συλλογική ζητούν. Για όλα τα άλλα τα πρακτικά γνωρίζουν ήδη και λύσεις: πώς να ρυθμιστούν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, πώς να βοηθηθεί η μικρή επιχείρηση για να παράγει και όχι να παρασιτεί, πώς να τιμολογηθούν ορθά τα φάρμακα και οι ιατρικές υπηρεσίες, πώς να πληρώνονται δίκαια οι φόροι από όλους.

Πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα ζωής, που περιγράφονται ως ανυπέρβλητα από όσους δεν θέλουν να τα λύσουν, έχουν βρει ήδη λύσεις από τους ανθρώπους, ακριβώς που υποφέρουν και έχουν γονατίσει. Η υψηλή ιδιοκατοίκηση και τα ισχυρά οικογενειακά και τοπικά δίκτυα έχουν σώσει τους Ελληνες από την εξαθλίωση. Οταν μπεις στα σπίτια των ανθρώπων το αντιλαμβάνεσαι ώς τα μύχια της ύπαρξης. Και είναι ακριβώς αυτά τα δομικά γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας που έχει στο στόχαστρο η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα: η ιδιοκατοίκηση θεωρείται επιβλαβής και αναχρονιστική από τους αναμορφωτές των μνημονίων· τα οικογενειακά δίκτυα και οι κοινοτικοί δεσμοί χλευάζονται από τους μεταμοντέρνους απορρυθμιστές. Στα σπίτια που μου ανοίχτηκαν σαν αγκαλιές, μου είπαν: Δικαιοσύνη. Και φάρμακα.

* Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Κυβέρνηση Αριστεράς και δημοκρατία
Είμαστε στο «παρά πέντε» των εκλογών και η σκέψη όλων μας επικεντρώνεται στις προτεραιότητες και τις επιλογές της επόμενης ημέρας. Οι πολιτικές των ευρωπαϊκών και εγχώριων ακραία νεοφιλελεύθερων κύκλων...
Κυβέρνηση Αριστεράς και δημοκρατία
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
«Ανοιχτές» οι όχθες του Ποταμιού
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα αφήνει το Ποτάμι, με το επιτελείο της Σεβαστουπόλεως να εκφράζει την ικανοποίησή του για την «κατάκτηση της τρίτης θέσης μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων» και...
«Ανοιχτές» οι όχθες του Ποταμιού
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Εσπασε την παράδοση
Από το 2012 και μετά, βαθμιαία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια με ενδιάμεσο σταθμό τις ευρωεκλογές. Στην Ηπειρο του συντηρητισμού, της ανεργίας, της φτώχειας, που οι κοινωνικοί δείκτες σήμερα...
Εσπασε την παράδοση
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Προσωπικότητες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι σηματοδοτεί γράφουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, που αποτιμούν και την επόμενη μέρα στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Προσωπικότητες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Στο νήμα κρίνεται η αυτοδυναμία
Την Κυριακή η ελπίδα γράφει Ιστορία». Με αυτό το μήνυμα, που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του τελευταίου τηλεοπτικού σποτ προς τους πολίτες, κινείται σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές της Κυριακής. Αλλωστε,...
Στο νήμα κρίνεται η αυτοδυναμία
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Επανεκκίνηση με συναίνεση
​Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να αποτελέσουν επανεκκίνηση για τη χώρα. Με πολιτικές με προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Με βαθιές και ουσιαστικές...
Επανεκκίνηση με συναίνεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας