• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  23%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.2°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  3 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%

Ακόμη και προεκλογικά η κυβέρνηση μεθοδεύει να χαρίσει δεκάδες εκατ. ευρώ από φόρους στους καναλάρχες και μάλιστα αθόρυβα, κάνοντας πιο έντονο το άρωμα διαπλοκής

Παπαγάλοι με το... αζημίωτο

 • A-
 • A+

Την ώρα που το κράτος ζητάει από επιχειρήσεις και φορολογούμενους να προπληρώνουν τους φόρους τους, δίνει... τράτο στα τηλεοπτικά κανάλια έναν ολόκληρο χρόνο στην υποχρέωση που έχουν ως προς την απόδοση του φόρου επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση.

Μιλάμε δε για ένα ποσόν δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Φόροι που έπρεπε να αποδίδονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά μήνα, αρχής γενομένης από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου σκοπεύει να τους μεταθέσει έναν χρόνο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2016. Θα προωθήσει μία τέτοια απόφαση, άραγε;

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» διαθέτει τη σχετική εγκύκλιο - με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου. Ηδη αυτή οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα τυπωθεί λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.

Ετσι, πρώτον, ενισχύεται η ρευστότητα των καναλιών μια και θα εισπράττουν κανονικά αλλά δεν θα αποδίδουν και, δεύτερον, προκαλείται εσκεμμένη μείωση των εσόδων του κράτους από φορολογικές πηγές. Αντί να εισπράξει άμεσα χρήματα το Δημόσιο, τα προσφέρει για ένα ολόκληρο έτος στους καναλάρχες-εργολάβους της διαπλοκής. Τους χρηματοδοτεί, δηλαδή, άτοκα! Ενώ, ταυτόχρονα, φορολογεί τους διαφημιζόμενους με 20% προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στη χειμαζόμενη διαφημιστική αγορά. Επίσης, διογκώνει τη μεγάλη δεξαμενή των χρεών που ήδη έχουν τα κανάλια και είναι άγνωστο αν θα αποπληρώσουν ποτέ.

Ο φόρος αυτός είναι ένας «ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση». Ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου 2010 και «ορίζεται σε ποσοστό 20% επί της αξίας της διαφήμισης». Σύμφωνα με τον νόμο, τα ΜΜΕ θα (έπρεπε να) εισπράττουν το συγκεκριμένο 20% από τους διαφημιζόμενους και θα (έπρεπε να) το αποδίδουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, μέχρι τις 20 του επόμενου μηνός. Στις 20 Φεβρουαρίου τα έσοδα του Ιανουαρίου, στις 20 Μαρτίου του Φεβρουαρίου κ.ο.κ.

Ο νόμος έμπαινε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010. Από τότε όμως άρχισε το πανηγύρι, με το Δημόσιο να μην εισπράττει δεκάρα τσακιστή. Πήρε καταρχάς παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011. Και με συνεχείς παρατάσεις έφτασε έως το 2015. Το κράτος αρνούνταν να εισπράξει με αστείες δικαιολογίες του τύπου, «τα ΜΜΕ βρίσκονται σε δύσκολη φάση, μην τα φορτώσουμε με επιπλέον οικονομικά βάρη». Λες και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι έχουν καλύτερες δυνατότητες.

Και φτάνουμε αισίως στα τέλη του 2014. Η κυβέρνηση δεν... κατάφερε να ψηφίσει νέα παράταση ώστε να ανασταλεί η είσπραξη του φόρου μέχρι το 2016. Πιθανότατα από ανικανότητα, μπορεί από αμέλεια, ίσως και να τους πρόλαβαν τα γεγονότα. Ετσι, ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στις διαφημίσεις, οι οποίες προβάλλονται από την τηλεόραση ισχύει κανονικά από την 1η του μηνός. Μέγας πανικός έπεσε στα κανάλια. Επρεπε να βρεθεί λύση.

Την προσφέρει λοιπόν με την εγκύκλιό της η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, αντικαθιστώντας τις σχετικές παραγράφους που αφορούσαν τη «διαδικασία απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων» ως ακολούθως: «Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου έτους» (σ.σ.: είναι και κακογραμμένο, ίσως από βιασύνη). Με απλά ελληνικά, τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αρχίσουν να μαζεύουν κάθε μήνα το 20% από τους διαφημιζόμενους προκειμένου να το αποδώσουν όλο μαζί του... χρόνου, στις 20 Ιανουαρίου. Αν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι. Και, προσοχή, αυτή τη φορά δεν παίρνει αναστολή η συγκεκριμένη φορολόγηση όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αντιθέτως αλλάζει η «διαδικασία απόδοσης». Θα ισχύσει κανονικά ο νόμος πρώτη φορά, τα κανάλια όμως δεν θα είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν κάθε μήνα τα χρήματα, αντιθέτως θα τα κρατήσουν έναν ολόκληρο χρόνο. Ωραίο δωράκι σε μία περίοδο τόσο «στεγνή» για την αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Τηλεοπτικό ραντεβού μετά τις... κάλτσες
Ραντεβού αλλά μετά τις... κάλτσες, εκείνο το απίστευτο σαρδάμ που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη πριν από τις εκλογές του 2009, θέλοντας να πει βεβαίως «στις κάλπες», δίνουν...
Τηλεοπτικό ραντεβού μετά τις... κάλτσες
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Προσωπικότητες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι σηματοδοτεί γράφουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, που αποτιμούν και την επόμενη μέρα στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Προσωπικότητες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Τα δύο σενάρια του «Σπίγκελ»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα δύο σενάρια που μπορούν να εξελιχθούν, με την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, παρουσιάζει το περιοδικό «Σπίγκελ». Την ανάλυση υπογράφει ο Χένρικ Μίλερ, καθηγητής...
Τα δύο σενάρια του «Σπίγκελ»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
«Η εφημερίδα μου, η εταιρεία μου, η... χώρα μου»
Με τίτλο «Η εφημερίδα μου, η κατασκευαστική μου εταιρεία, η χώρα μου», η δικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» φιλοξενεί έρευνα του Γιώργου Χρηστίδη για τη διαπλοκή των «Ελλήνων ολιγαρχών» με...
«Η εφημερίδα μου, η εταιρεία μου, η... χώρα μου»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πέντε θέσεις για την ΕΡΤ, τους εκδότες και τη συμφωνία των Πρεσπών
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε πέντε δημοσιογράφους της ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκης -οι οποίοι είναι υποψήφιοι βουλευτές με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.- και τους έθεσε τρεις ερωτήσεις.
Πέντε θέσεις για την ΕΡΤ, τους εκδότες και τη συμφωνία των Πρεσπών
MEDIA
Το... όραμα Πρετεντέρη και Μπογδάνου
Ο Γ. Πρετεντέρης και ο Κ. Μπογδάνος ήταν πρόσωπα που σημάδεψαν αρνητικά την επικαιρότητα. Κοινός τόπος, η επιθυμία τους ή η διαπίστωσή τους πως θα κλείσουν ΜΜΕ. Ο πρώτος προέβλεψε λουκέτο για εφημερίδες όταν...
Το... όραμα Πρετεντέρη και Μπογδάνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας