• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.2°C
  1 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.5°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 28.0°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.2°C / 28.1°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 31.2°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 28.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 24.8°C / 28.5°C
  2 BF
  29%

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Αβέρωφ

Η δικαίωση του Αβέρωφ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, γνήσιο τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ (του γεφυροποιού), που στην προσπάθειά του να ενώσει τη δεξιά παράταξη μπροστά στον αριστερό κίνδυνο του Ανδρέα έφυγε κακήν κακώς, έχει δικαιώσει στο ακέραιο μαζί με το σημερινό στενό πολιτικό του επιτελείο όλο το αντικομμουνιστικό και «πατριωτικό» σύνθημα «Φωτιά και τσεκούρι» του συχωρεμένου.

Μια μικρή αναδρομή στη μεταπολιτευτική Δεξιά και στους προεκλογικούς λόγους των αρχηγών της Ν.Δ., που έγιναν πρωθυπουργοί, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ολική επαναφορά (επί Σαμαρά) της κουλτούρας του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» με την απαραίτητη πάντα δαιμονοποίηση της Αριστεράς. Oι αρχηγοί-πρωθυπουργοί της Ν.Δ. πλην του Αντώνη Σαμαρά κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος, στην προσπάθεια να κερδίσουν τις εκλογές.

► Κωνσταντίνος Καραμανλής: Με το γνωστό σύνθημα του Μίκη Θεοδωράκη «Ή Καραμανλής ή τανκς» ο εθνάρχης που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, σάρωσε στις εκλογές του 1974. Στην προεκλογική του συγκέντρωση έλεγε: «Αθηναίοι, θα σας ομιλήσω με ειλικρίνεια γιατί αρχή της δημοκρατίας είναι η αλήθεια. Η ηγεσία να έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια κι ο λαός να έχει το θάρρος να την ακούει».

Κάποτε είπε: «Είναι απαραίτητο μια χώρα να κυβερνάται από ένα δεξιό κόμμα το οποίο θα συγκεντρώνει τον πλούτο και από ένα αριστερό το οποίο θα τον μοιράζει στους πολλούς» και δήλωνε εμφατικά: «Η Ν.Δ. μπορεί να χαρακτηριστεί ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός μεταξύ του παραδοσιακού φιλελευθερισμού και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι το ισχυρότερο και προοδευτικότερο κόμμα της χώρας».

Γεώργιος Ράλλης: Ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1980, μόλις ο εθνάρχης έγινε Πρόεδρος. Την προηγούμενη ημέρα εξελέγη αρχηγός αφήνοντας εκτός τον φανατικό αντικομμουνιστή Ευάγγελο Αβέρωφ. Μετριοπαθής και ευρωπαϊστής οπαδός του πλουραλισμού ο Γ. Ράλλης, κατάφερε να παραμείνει ευγενής ακόμα και λίγο πριν από την εκλογική λαίλαπα του 1981, με το σύνθημα «Δεν θέλω ου» (δηλαδή αποδοκιμασίες). «Εμείς πιστεύουμε στα ιδεώδη της δημοκρατίας. Της αληθινής δημοκρατίας. Της πολυκομματικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κι όχι στον μονοκομματισμό οποιασδήποτε κι αν είναι αποχρώσεως, κόκκινης, πράσινης ή μαύρης».

Σεισμός της δημοκρατίας

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Το 1985 μιλούσε προεκλογικά για «το πανηγύρι της δημοκρατίας». Στην προεκλογική του ομιλία η λέξη με τη μεγαλύτερη συχνότητα επανάληψης ήταν η λέξη δημοκρατία: «Το μήνυμα υπογράφει ο δημοκρατικός λαός της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Ο λαός μας υπόγραψε το συμβόλαιο της νίκης και τηρεί τα συμβόλαιά του, δημοκράτες της Αθήνας. Ο δημοκρατικός λαός δίνει τη νίκη στη Ν.Δ. Σεισμός της δημοκρατίας» και συμπλήρωνε:

«Συμπίπτουμε όλοι μας στην ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία, η πολυφωνία, ο δημοκρατικός διάλογος, μια δημοκρατική πανστρατιά. Η Ν.Δ. είναι κόμμα προοδευτικό και δημοκρατικό γιατί αυτά τα δύο συμπίπτουν».

Κώστας Καραμανλής: Το 2004 ζήτησε ενότητα: «Ερχόμαστε να ενώσουμε όλους, να μπει τέλος στις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς. Σηκώστε τη σημαία της κοινωνικής ευθύνης. Τη σημαία της ενότητας και της υπέρβασης του χθες, τη σημαία του μεσαίου χώρου, του μέτρου, της μετριοπάθειας. Της σύνεσης, της σύνθεσης, της συναίνεσης. Δεν τους ακολουθούμε στην πόλωση». Ενα από τα βασικά του προεκλογικά συνθήματά του ήταν «δεν συνομιλούμε με τα άκρα».

Σήμερα έλαχε στην πλέον ακροδεξιά φωνή της Ν.Δ. να σηκώσει το βάρος μιας εκλογικής νίκης της Αριστεράς, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενεργοποίησε όλα τα αντικομμουνιστικά, φανατικά και σκοταδιστικά επιχειρήματα για να διασπείρει στους πολίτες τον φόβο.

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων
Με διαφορετικές προσδοκίες για τα κόμματά τους προσέρχονται στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί. Το στίγμα τους έδωσαν στις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Στα Ιωάννινα θα ασκήσει το εκλογικό του...
Στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Π. Καμμένος: «Στόχος η κυβέρνηση εθνικής ενότητας»
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «ήμασταν οι ρυθμιστές και αύριο θα είμαστε οι εγγυητές», είπε ο πρόεδρος του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «θα είμαστε οι θεματοφύλακες των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας, του...
Π. Καμμένος: «Στόχος η κυβέρνηση εθνικής ενότητας»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ: στο όνομα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης
Το έχουν καταλάβει και το έχουν πάρει απόφαση οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Ο...
ΣΥΡΙΖΑ: στο όνομα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Παίζουν τα ρέστα τους
Μία εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στα ύψη, με στόχο τη συσπείρωση ψηφοφόρων αλλά και τους αναποφάσιστους. Εντείνει τη ρητορική της...
Παίζουν τα ρέστα τους
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
ΣΕΒ υπέρ αναδιάρθρωσης χρέους
Αυτό που δεν τόλμησε να διεκδικήσει από τους δανειστές η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το ζήτησαν ανοιχτά χθες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας και των τραπεζών, οι βιομήχανοι...
ΣΕΒ υπέρ αναδιάρθρωσης χρέους
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Θα συγκυβερνήσει και... αυτοδύναμος
Βλέποντας ότι η πρωτιά έχει κριθεί, ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να φράξει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ με περιοδεία στο Λεκανοπέδιο, όπου έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, ξεκινώντας από το Περιστέρι
Θα συγκυβερνήσει και... αυτοδύναμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας