• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.4°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.1°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

Είκοσι έναν «ενστόλους» έχει στα ψηφοδέλτιά της η Χρυσή Αυγή

Οι ένστολοι της Χρυσής Αυγής

 • A-
 • A+

Είκοσι έναν «ενστόλους» περηφανεύεται ότι έχει στα ψηφοδέλτιά της η Χρυσή Αυγή, επιδιώκοντας να επαναλάβει την επιτυχία της στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, στις οποίες πρόβαλε ως επικεφαλής της λίστας της δυο απόστρατους αξιωματικούς, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν εκδηλώσει τα φιλικά τους αισθήματα για τη ναζιστική οργάνωση.

Μ’ αυτό τον τρόπο η οργάνωση διακωμωδεί, έμμεσα βέβαια, τις ΕΔΕ που είχαν διαταχθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 για τη διακρίβωση χρυσαυγίτικων θυλάκων στις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να καταλήξουν σε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Τώρα η Χρυσή Αυγή αρχίζει να βγάζει ως τελευταίο της χαρτί αυτές ακριβώς τις διασυνδέσεις της με τον κόσμο των «ενστόλων», αλλά ταυτόχρονα βγάζει τη γλώσσα της στη Δικαιοσύνη, αφού ανάμεσα στους αποκαλυπτόμενους ως μέλη της βρίσκονται και ορισμένοι που μέχρι χθες διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ενώπιον των εισαγγελέων και των ανακριτών ότι υπήρξαν απλώς ψηφοφόροι και περαστικοί από τα γραφεία της.

Κλειστός κύκλος

Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του αστυνομικού Σάββα Σπυρίδη, για τον οποίο στην επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι «συμμετέχει ενεργά στον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή από το 1989». Αλλά ως γνωστόν το 1989 τα μέλη της οργάνωσης ήταν ελάχιστα. Ενας κλειστός κύκλος μυημένων που δρούσαν με βάση το καταστατικό, το οποίο έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν» και την περιβόητη «Ιδεολογική Διακήρυξη», μια εξελληνισμένη παραλλαγή του χιτλερικού δόγματος.

Στον απόηχο των συλλήψεων του 2013 είχε γίνει γνωστό ότι ο Σπυρίδης μετείχε σε εκπαίδευση μελών της οργάνωσης στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου. Επειτα από ρεπορτάζ και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική» σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του και ο ίδιος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Ο Σπυρίδης παραδέχτηκε την παρουσία του στον χώρο που γινόταν η εκπαίδευση των χρυσαυγιτών σε «πολεμικές τέχνες», αλλά υποστήριξε ότι ήταν συμπτωματική: «Οι φωτογραφίες που με δείχνουν στο Αρχαίο Στάδιο είναι πράγματι δικές μου. Την ημέρα εκείνη είχα πάει με τη σύντροφό μου, διότι συνηθίζεται στη Ρόδο όταν έχει πανσέληνο να πηγαίνουν τα ζευγάρια στο Αρχαίο Στάδιο, το έχουν για γούρι. Εις το Αρχαίο Στάδιο υπήρχε μια ομάδα νέων της Χρυσής Αυγής, μερικοί από τους οποίους ερχόντουσαν με τους γονείς τους». Ο αστυνομικός αρνήθηκε κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και απέδωσε τη φωτογράφησή του στα γραφεία της σε φιλική σχέση με κάποια από τα μέλη της.

Η περιγραφή δεν έπεισε την ειδική εφέτη ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα, η οποία άσκησε δίωξη εις βάρος του αστυνομικού με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ άλλων και επειδή από την ανάκριση προέκυψαν πλήθος τηλεφωνικών επαφών του αστυνομικού με τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Χρήστο Παππά και τον Γεώργιο Γερμενή.

Αντίθετα ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζητεί να μη γίνει κατηγορία εις βάρος του αστυνομικού. Ο κ. Ντογιάκος δέχεται ότι ο Σπυρίδης υπήρξε μέλος της οργάνωσης, «πλην όμως, λόγω του περιφερειακού του ρόλου, δεδομένου ότι αυτός διέμενε μόνιμα μακράν από το κέντρο των αποφάσεων και συγκεκριμένα στη Ρόδο, όπου δεν έχουν καταγραφεί εγκληματικές ενέργειες της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, δημιουργείται εύλογα η κρίση ότι αυτός, πιθανότατα, δεν είχε πλήρη επίγνωση του εγκληματικού σκοπού της οργάνωσης».

Το παρελθόν

Ερχεται τώρα η οργάνωση να περιγελάσει ανοιχτά τον εισαγγελέα, αποκαλύπτοντας ότι ο αστυνομικός υπήρξε μέλος της από το 1989! Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στη Ρόδο, ο Νικόλαος Αττίτης, κατέθεσε ότι ο Σπυρίδης του είχε πει «ότι έχει μεγάλη εμπειρία σε πολιτικά θέματα καθώς είχε διατελέσει ως συνοδός-φρουρός σε βουλευτή-υπουργό και ότι μπορεί να μας βοηθήσει στην ερμηνεία της συμπεριφοράς των βουλευτών».

Πράγματι προτού πάει στη Ρόδο, ο αστυνομικός υπηρετούσε στην ασφάλεια πολιτικών προσώπων και είχε διατελέσει φρουρός των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία Χρήστου Αντωνίου και Ζέττας Μακρή. Θυμίζουμε εδώ την απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τους λόγους που έμενε ασύλληπτος ο Περίανδρος, στην οποία αναφέρονταν οι διασυνδέσεις της οργάνωσης με την αστυνομία και επισημαινόταν: «Τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της Νέας Δημοκρατίας) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους» (Εφ. «Τα Νέα», 17.4.2004).

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης κατέθεσε και ο αστυνομικός της Ρόδου που είχε την αρμοδιότητα του τοπικού γραφείου αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είχε δεχτεί καμιά σχετική καταγγελία που να αφορά ρατσιστική βία ούτε χειρίστηκε υπόθεση παρόμοια.

Και όμως, σύμφωνα με την ίδια δικογραφία, στις 23.10.2012 σημειώθηκε στη Ρόδο βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στις 3.10.2012 αλλοδαπός δέχτηκε επίθεση από τρεις άγνωστους με σωλήνα και κατέληξε στο νοσοκομείο, στις 1.3.2012 αλλοδαπός δέχτηκε επίθεση από ομάδα δέκα μοτοσικλετιστών, ενώ σημειώθηκε επίθεση σε αλλοδαπούς και στις 25.2.2012...

Το... άδειασμα

Αυτή η υπόθεση είναι εξαιρετικά διδακτική για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη τα υπόδικα στελέχη της οργάνωσης. Το απέδειξαν ήδη με τις αρχικές απολογίες τους, όπου ο ένας άδειαζε τον άλλο, όπως δίδαξε πρώτος ο Αρχηγός, με τον αμίμητο ισχυρισμό ότι πληροφορήθηκε μόλις την επομένη το μεσημέρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επειδή μέχρι τότε κοιμόταν, έτσι και τώρα είναι έτοιμα να καταφύγουν σε συνειδητή παραπλάνηση της δικαιοσύνης, προκειμένου να εξασφαλίσει ο καθένας την προσωπική ατιμωρησία.

Το διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι την περασμένη βδομάδα από την ευκολία με την οποία διαχώρισε τη θέση του στο δικαστήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης από το θεωρητικό όργανο της Χρυσής Αυγής, τον «Μαίανδρο» και από τη σαββατιάτικη εφημερίδα της οργάνωσης «Εμπρός» που έχει εκδότη τον Δημήτριο Βλαχόπουλο, οικονομικό διευθυντή της Χρυσής Αυγής και διευθύντρια την Ειρήνη Δημοπούλου (ψευδώνυμο «Οχιά») σύζυγο του Χρήστου Παππά. «Είναι ένα εθνικιστικό περιοδικό», είπε για το πρώτο και «είναι προσωπική επιχείρηση» η δεύτερη.

Αυτή η ευκολία να απαρνούνται την ιδιότητα του μέλους αλλά ακόμα και τα έντυπά τους είναι βέβαια και η αχίλλειος πτέρνα της Χ.Α. Γιατί ποιο μέλος κανονικού κόμματος θα αισθανόταν υποχρεωμένο να αρνείται το κόμμα του; Το κάνουν μόνο οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες, επειδή αυτοί γνωρίζουν ότι πίσω από τη βιτρίνα αυτή κρύβεται η δραστηριότητα μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Επιμένουν ναζιστικά
Η Χρυσή Αυγή αναδείχτηκε τους τελευταίους μήνες ως μοναδική έκφραση των οπαδών της Ακροδεξιάς. Η επίδοσή της είναι κόλαφος για τη Ν.Δ. και τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος φρόντισε με δηλώσεις του να επαναφέρει τη...
Επιμένουν ναζιστικά
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Αγκαζέ με τον ναζισμό: τα κόμματα, οι εκλογές και η Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή λουφάζει, αλλά τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» ερίζουν για τους ψηφοφόρους της. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επαναφέρει τη γραμμή Μπαλτάκου, με κάθε λογής ανοίγματα στη ναζιστική οργάνωση. Κάποιοι...
Αγκαζέ με τον ναζισμό: τα κόμματα, οι εκλογές και η Χρυσή Αυγή
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ... και τα μυαλά στα κάγκελα
Πρώτη εκλογική δύναμη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές φυλακές, με ποσοστό που αγγίζει το 89%. Στις προτιμήσεις των κρατουμένων ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή.
ΣΥΡΙΖΑ... και τα μυαλά στα κάγκελα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Μεταξύ ακροδεξιών, κέρδισε ο γνήσιος
Μπορεί η ναζιστική οργάνωση να μην έφτασε τα ποσοστά των ευρωεκλογών του Μαΐου (9,38%), αλλά το γεγονός ότι προσέγγισε τις επιδόσεις της κατά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012...
Μεταξύ ακροδεξιών, κέρδισε ο γνήσιος
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Μένει στις 149 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ
Παγιώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα με τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να ξεπερνάει τις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν κατακτά αυτοδυναμία, καθώς παραμένει...
Μένει στις 149 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Αποτελέσματα στο 80%: Στο 36,2% ο ΣΥΡΙΖΑ με 149 έδρες
Πάνω από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, στο 80% των εκλογικών τμημάτων. Παραμένει το θρίλερ με την αυτοδυναμία, καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνει...
Αποτελέσματα στο 80%: Στο 36,2% ο ΣΥΡΙΖΑ με 149 έδρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας