Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...»
EUROKINISSI

Τσίπρας: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...»

 • A-
 • A+

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού. Με τη δική σας ώθηση....»

Το παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε προεκλογική του ομιλία από τη Ρόδο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αυτοδυναμία στις εκλογές, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές της και τους εκπροσώπους τους. Έθεσε ως δεύτερη προϋπόθεση το να παραμείνει ο λαός «όρθιος στις επάλξεις της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης» και συμπλήρωσε πως το κόμμα του, εάν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει τα μνημόνια και «το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρώτη προϋπόθεση για προοδευτικές αλλαγές είναι η «μεγάλη, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ... Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Αυτοδυναμία όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους. Για να διεκδικήσουμε ως χώρα υπόσταση ξανά στην Ευρώπη».

Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο λαός «να παραμείνει όρθιος στις επάλξεις της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Να πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της δημοκρατίας και της αλλαγής. Να πάρει από το χέρι τη δική του κυβέρνηση και να τη βοηθήσει στα δύσκολα...», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Βολές κατά Αντ. Σαμαρά

Ο κ. Τσίπρας έριξε πυρά κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στους «συμμάχους» του που επέβαλαν στην Ελλάδα τον «πιο αντιδραστικό σκοταδισμό. Διαλύοντας την οικονομία. Συνθλίβοντας τους πιο αδύναμους. Διαλύοντας την κοινωνία. Ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και μετατρέποντας τη δημοκρατία σε ένα παιγνίδι διαπλοκής, υπόγειων διαδρομών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αυταρχισμού, και σκανδάλων.

«Αυτό τον σκοταδισμό των ιδεών τους, της πολιτικής τους, των μνημονίων τους, θέλουν να συνεχίσουν με την προεκλογική προπαγάνδα του φόβου. Ταιριαστά πράγματα. Μαύρο μπλοκ, μαύρη πολιτική, μαύρη προπαγάνδα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ισχυρός άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη»

«Μόνο οι μύωπες του συντηρητισμού δεν βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην ήπειρό μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μόνο στην Ισπανία που το Podemos, που γεννήθηκε στις πλατείες της αγανάκτησης, είναι ήδη πρώτο κόμμα. Στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, πνέει ισχυρός άνεμος αλλαγής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η Ευρώπη είναι και οι λαοί της. Η Ευρώπη είναι και ο διαφωτισμός. Η Ευρώπη είναι και ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις των λαών της. Η Ευρώπη είμαστε κι εμείς. Κι εσείς όλοι. Αυτή η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη της προόδου και των λαών, βρίσκεται ήδη σε αγωνιστική κίνηση. Προσδοκά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ...»

Μέτρα για ανακούφιση των πιο αδύναμων

Ο κ. Τσίπρας είπε πως θα τεθεί σε εφαρμογή «το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και αναφέρθηκε στα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων:

 • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
 • Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
 • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
 • Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
 • Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
 • Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
 • Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
 • Αποκατάσταση της 13η σύνταξης σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.

Συμπλήρωσε πως δεσμευόμαστε σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στη στήριξη της εργασίας.

 • Στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.
 • Στο φραγμό στις μαζικές απολύσεις.
 • Στην επαναφορά του  κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
 • Στην προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Και ταυτόχρονα -είπε ο  κ. Τσίπρας- θα υπάρξουν άμεσα μέτρα διεύρυνσης της δημοκρατίας, αποκατάστασης απόλυτης διαφάνειας, δημιουργίας αμφίδρομων δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας, αναβάθμισης της Βουλής. Και μέτρα κάθαρσης και δικαιοσύνης...».

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο. Η Ευρώπη σε νέα πορεία
Οι μέρες της μνημονιακής ασυδοσίας των Σαμαρά-Βενιζέλου είναι πια μετρημένες. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μας καλείται να κάνει ένα ιστορικό, αποφασιστικό βήμα: να ολοκληρώσει τη «δημοκρατική επανάσταση» του...
Η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο. Η Ευρώπη σε νέα πορεία
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Τσίπρας: «Έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε»
Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε η ζωντανή και ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση των χρηστών του twitter με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα πολιτών σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, τη στιγμή που ο...
Τσίπρας: «Έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Απογοήτευση, κατήφεια και πίκρα
Κλίμα κατήφειας, απογοήτευσης και εσωστρέφειας επικράτησε στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα. Μία ώρα πάντως πριν κλείσουν οι κάλπες τίποτα δεν φανέρωνε ότι επρόκειτο για ημέρα εκλογών, η...
Απογοήτευση, κατήφεια και πίκρα
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Π. Καμμένος: Θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης
Λίγο πριν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Π. Καμμένος: Θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποδεχτεί στις 10:30 τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του κόμματος με στόχο τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Προεδρικό...
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
«Ο φόβος τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν»
Το δίλημμα αν θα συνεχιστεί η τραγωδία, οι θυσίες δίχως αντίκρισμα και ο αδιέξοδος δρόμος της λιτότητας ή αν θα επιστρέψει στη χώρα μας η κανονικότητα και η δημοκρατία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική...
«Ο φόβος τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας