• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  82%

Ο υποψήφιος Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η νέα πραγματικότητα που μας επιφυλάσσει το «κόμμα του 38%»

 • A-
 • A+

Δεν μπορείς να βγεις από μια τεράστια οικονομική κρίση με ουδέτερο τρόπο. Κάθε οικονομική «λύση» εμπεριέχει και μια ολόκληρη φιλοσοφία, ένα κοινωνικό μοντέλο. Το κοινωνικό μοντέλο των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια σαφές, ένα μοντέλο που δεν δίνει χώρο, προοπτική δηλαδή, σε σημαντικά τμήματα της λαϊκής βάσης των κομμάτων του Μνημονίου. Είναι και αυτός ένας βασικός λόγος γιατί θα χάσουν στις εκλογές.

Πρόσφατα αναδείχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της μείωσης των κρατικών δαπανών –και ιδιαίτερα των κοινωνικών– για τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες του κράτους θα μειωθούν από 44% φέτος σε 38% του ΑΕΠ το 2018. Οι κοινωνικές παροχές, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών που συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε «κοινωνικό κράτος», θα μειωθούν από το 21% στο 18% του ΑΕΠ.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βέβαια, δεν αμφισβητούν αυτό το γεγονός, άλλωστε οι ίδιοι το έχουν ψηφίσει. Η απάντησή τους, όμως, περιορίζεται στη διαβεβαίωση ότι αφού το ΑΕΠ θα αυξάνεται, θα αυξηθεί και το ποσό των δαπανών. Η δικαιολογία αυτή όχι μόνο δεν είναι πειστική, αλλά καθιστά ακόμα χειρότερο το αρχικό παράπτωμα.

Κατ’ αρχάς, ας υποθέσουμε –χάριν του επιχειρήματος– ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη θα επιβεβαιωθούν. Ετσι, μεταξύ 2014-2018 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά €35 δισ. Οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά €2,5 δισ. –με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τους τόκους– ενώ οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά €1 δισ. Με άλλα λόγια, για κάθε €100 που αυξάνεται το ΑΕΠ, μόλις €3 θα πηγαίνουν στις κοινωνικές παροχές. Αρκεί αυτή η οριακή βελτίωση για να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με τις περικοπές στις συντάξεις, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική.

Η σχετική μείωση των κρατικών δαπανών σημαίνει επίσης ότι ο κόσμος της εργασίας δεν θα συμμετέχει στην αύξηση της παραγωγικότητας που ακολουθεί την περίοδο της ανάπτυξης. Μέχρι τώρα, η αύξηση της παραγωγικότητας αναδιανέμεται μέσα από το κράτος και τις δαπάνες του για υγεία, παιδεία κ.λπ. Ουσιαστικά, η μείωση αυτή σημαίνει ότι στο μέλλον θα δίνουμε αναλογικά λιγότερα για τις δαπάνες που αφιερώνονται σε αναδιανεμητικούς σκοπούς. Μάλιστα, όταν σε αναπτυγμένες χώρες –με πολύ υψηλότερα επίπεδα δαπανών– παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα φτώχειας, ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει το 38%.

Αυτή η μείωση των δαπανών έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση – οι ήδη πολύ χαμηλές σε σχέση με παλιότερα δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Γιατί τα τελευταία χρόνια η πορεία σύγκλισης των πιο φτωχών χωρών της Ε.Ε. έχει επιβραδυνθεί ή ανακοπεί και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί αν δεν αυξηθούν οι δαπάνες για υποδομές, έρευνα και τεχνολογία κ.λπ.

Τι μας λέει, λοιπόν, η κυρίαρχη άποψη στην Ελλάδα; Οτι ο κόσμος της εργασίας πρέπει να βασιστεί σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά και το όποιο διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να αντλήσει από αυτήν. Ξεχνά έτσι ότι η ίδια η αγορά αποτελεί την πηγή των ανισοτήτων, των διακρίσεων και των κοινωνικών αποκλεισμών και ότι ο ρόλος των κοινωνικών δαπανών είναι να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Η νέα πραγματικότητα που μας επιφυλάσσει το «κόμμα του 38%» είναι να εξαρτώνται όλοι από την αγορά και κάποιοι να εύχονται να διαθέτουν αρκετό εισόδημα για να μπορούν να αγοράσουν ιδιωτική υγεία, παιδεία και συντάξεις. Αυτό το «κόμμα» προφανώς έχει εμπνευστεί από το αμερικανικό επίπεδο ανισοτήτων. Οταν άρχισε η περίοδος του νεοφιλελευθερισμού στην Αμερική, το 90% των οικογενειών, δηλαδή τα χαμηλά και μεσαία στρώματα κατείχαν 4 φορές περισσότερο πλούτο από το ανώτερο 0,1% του πληθυσμού. Σήμερα, αυτή η διαφορά έχει εκμηδενιστεί. Οταν λοιπόν το «κόμμα του 38%» λέει ότι θέλουμε να γίνουμε μια κανονική χώρα, τώρα ξέρουμε ακριβώς τι εννοεί.

* Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποψήφιος Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Εσπασε την παράδοση
Από το 2012 και μετά, βαθμιαία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια με ενδιάμεσο σταθμό τις ευρωεκλογές. Στην Ηπειρο του συντηρητισμού, της ανεργίας, της φτώχειας, που οι κοινωνικοί δείκτες σήμερα...
Εσπασε την παράδοση
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες τρομοκράτησης των πολιτών
«Οι άνθρωποι γερνούν μόνο όταν σταματούν να κυνηγούν τα όνειρά τους». Εχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτήν τη φράση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τα βιβλία του οποίου ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη...
Πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες τρομοκράτησης των πολιτών
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Είστε το πειραματόζωο για ολόκληρη την Ευρώπη»
Συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και αυτοδιοικητικοί ενώνουν τις φωνές τους για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα μέσω της νεοσύστατης πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Mayday. Αν και έγινε αναφορά...
«Είστε το πειραματόζωο για ολόκληρη την Ευρώπη»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Οι άνεργοι είναι απροστάτευτοι»
Την αλλαγή της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ευπαθών ομάδων πρότεινε η πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική για την αναποτελεσματικότητα της...
«Οι άνεργοι είναι απροστάτευτοι»
FAKTENCHECK
Ας σώσουμε την Ελλάδα! Ας ξαναχτίσουμε την Ευρώπη!
Τα επονομαζόμενα «μέτρα διάσωσης» της Τρόικας, που αποτελείται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν έσωσαν την Ελλάδα, αλλά την οδήγησαν σε μία βαθύτερη καταστροφή: ακόμα υψηλότερο δημόσιο χρέος, ακόμα...
Ας σώσουμε την Ελλάδα! Ας ξαναχτίσουμε την Ευρώπη!
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Οι άνθρωποι ζητούν και απαιτούν: Δικαιοσύνη και φάρμακα
Με κλεισμένη φωνή, ατσίγαρος, τεντωμένος σαν χορδή, βγαίνω από τα τηλεοπτικά πλατό και τα καβγαδο-ντιμπέιτ. Στο αυτοκίνητο ο ανεκτίμητος Γιώργος με τροφοδοτεί ενημέρωση, εγχώρια και ξένη, επισκοπούμε το...
Οι άνθρωποι ζητούν και απαιτούν: Δικαιοσύνη και φάρμακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας