• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.2°C / 39.2°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.6°C / 40.5°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.5°C / 42.0°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 38.9°C / 40.9°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  21%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.0°C / 39.7°C
  3 BF
  12%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.4°C / 39.8°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 34.6°C / 40.7°C
  2 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 36.5°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 36.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  5 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 32.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 38.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 33.5°C / 37.9°C
  0 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.5°C / 40.6°C
  2 BF
  14%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.2°C / 34.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.4°C / 39.4°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 40.6°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  40°C 35.8°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
Μήνυμα αντίστασης, μήνυμα αλλαγής, μήνυμα για όλη την Ε.Ε.

Το δικό μας μέλημα δεν είναι με ποιους θα κυβερνήσουμε, αλλά το τι θα κάνουμε, τονίζει ο Γιάννης Μπαλάφας

Μήνυμα αντίστασης, μήνυμα αλλαγής, μήνυμα για όλη την Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολλοί μάς ρωτούν: Καλά είναι όντως τόσο σοβαρές οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για να ασχολούνται με τη μικρή Ελλάδα όλα τα διεθνή ΜΜΕ και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις: Η απάντηση είναι ναι! Στις 25 Ιανουαρίου δεν κρίνεται απλά το ποιος θα κυβερνά για τα επόμενα χρόνια τη χώρα, κρίνονται πολύ περισσότερα. Για πρώτη φορά ένας λαός της Ευρώπης θα αποδείξει με την ψήφο του ότι δεν συμφωνεί με τις επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας. Για πρώτη φορά μια άλλη πολιτική θα νομιμοποιηθεί με την ψήφο του λαού.

Για πρώτη φορά θα σταλεί ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, μήνυμα αντίστασης, μήνυμα αλλαγής, μήνυμα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, της ευημερίας για τους πολλούς. Το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων από όλο τον κόσμο και ο εμφανής πανικός της ελληνικής διαπλοκής είναι από μόνα τους αποδεικτικά στοιχεία για αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μπορούν να είναι ένας δημιουργικός σεισμός. Να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα κυβερνούν, αλλά είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές και σε άλλους χώρους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφέρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την υπεράσπιση των διαπλεκόμενων συμφερόντων (αυτό που για χρόνια έκαναν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και «σύμμαχοι») στην υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας.

Από εμάς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα όποιος θέλει να επιχειρεί σεβόμενος τους νόμους της χώρας. Ομως θα είμαστε αμείλικτοι με όσους συμπεριφέρονται σαν κατακτητές της κοινωνίας, σαν ιδιοκτήτες της ζωής και της εργασίας μας. Αντιθέτως οι ωφελημένοι θα είναι κυρίως οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι γυναίκες και όσοι ενταχθούν στην υγιή καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι η μάχη που θα δοθεί μέχρι τις εκλογές, αλλά πολύ περισσότερο η μάχη μετά τις εκλογές, η μάχη της κυβέρνησης που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να δοθεί μόνο με τις οργανωμένες δυνάμεις του κόμματός μας. Απαιτούνται ευρύτερες συσπειρώσεις και συστρατεύσεις. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «καθρέφτισμα» της κοινωνίας που αντιστέκεται, που δεν συμβιβάζεται, που θέλει να αλλάξει τώρα τη ζωή της.

Είμαστε υπερήφανοι για τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας και των γυναικών. Επίσης είμαστε περήφανοι διότι συνυπάρχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όλοι εκείνοι που (ίσως και από διαφορετικές ιδεολογίες προερχόμενοι) είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με το χθες. Εχουμε πετύχει ενότητα με διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά με κοινούς στόχους, με κοινή δέσμευση για την υλοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος. Το ενωτικό μας μήνυμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην κοινωνία: Κανείς δεν περισσεύει από όσους θέλουν με ανιδιοτέλεια να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας της προκοπής και της ευημερίας.

Πολλοί μάς ρωτούν: Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με άλλα κόμματα; Εγώ πιστεύω ότι θα κατακτήσουμε την αυτοδυναμία. Ομως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα επιδιώξουμε συμμαχίες. Να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι και σε κοινωνικές και σε πολιτικές συμμαχίες. Πρώτα θέλουμε να μας στηρίξει η κοινωνία διότι μόνοι μας δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε «τόσο μακριά» όσο αν έχουμε την ενεργή στήριξή της. Μας ενδιαφέρουν όμως ταυτόχρονα και οι πολιτικές συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ειδικά για την Ελλάδα, όποιος παρακολουθεί με προσοχή τις δηλώσεις των πολιτικών μας αντιπάλων, θα καταλάβει ότι υπάρχουν πραγματικά πολλοί σχηματισμοί οι οποίοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί δηλώνουν με νόημα ότι «δεν θα αφήσουν την Ελλάδα ακυβέρνητη». Aλλοι δηλώνουν έτοιμοι να «αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». Το δικό μας μέλημα δεν είναι με ποιους θα κυβερνήσουμε, αλλά το τι θα κάνουμε. Προϋπόθεση για τις συνεργασίες είναι να μην αλλάζουν οι βασικές προτεραιότητες που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα συμπεριφερθούμε σαν νεόπλουτοι που θα επιβάλλουμε τη δική μας θέληση στους πιθανούς συνεργάτες μας.

* Υποψήφιος βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄ Αθήνας

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Οι έξι αλήθειες που με συνέπεια κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος
Βρισκόμαστε μπροστά στη σημαντικότερη μεταπολεμικά εκλογική αναμέτρηση της χώρας. Γιατί απ’ αυτήν πιθανότατα θα κριθούν κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Η ευρωζώνη...
Οι έξι αλήθειες που με συνέπεια κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Τα δύο σενάρια του «Σπίγκελ»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα δύο σενάρια που μπορούν να εξελιχθούν, με την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, παρουσιάζει το περιοδικό «Σπίγκελ». Την ανάλυση υπογράφει ο Χένρικ Μίλερ, καθηγητής...
Τα δύο σενάρια του «Σπίγκελ»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ένα πολιτικό φαινόμενο»
«Μετά από επτά μήνες αναταραχής, αθέτησης υποσχέσεων, ένα δημοψήφισμα, υποχώρηση έναντι των Βρυξελλών και διάσπαση με την αποχώρηση του ενός τρίτου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας επιστρέφει στην...
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ένα πολιτικό φαινόμενο»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Οι δανειστές θέλουν «μεγάλο συνασπισμό»
Απέτυχε το αρχικό σενάριο ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., η αμέσως επόμενη κίνηση είναι η προώθηση ενός σχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με ένα από τα κόμματα της μέχρι...
Οι δανειστές θέλουν «μεγάλο συνασπισμό»
ΕΥΡΩΠΗ
Ξήλωμα λιτότητας ή χειροβομβίδα;
Ολος ο πλανήτης ασχολήθηκε χτες με την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και αν οι «αναγνώσεις» αυτής της κομβικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη (σε αυτό όλοι συμφωνούν) εκλογικής επιτυχίας διαφέρουν πολύ μεταξύ...
Ξήλωμα λιτότητας ή χειροβομβίδα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας