• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 20.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 19.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 20.3°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.9°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  84%

Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψήφου

EUROKINISSI

Δεν έπραξε τα δέοντα ο υπουργός

 • A-
 • A+

Θα ψηφίσουν τελικά στις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι νέοι και νέες ηλικίας 18 ετών; Το ζήτημα αυτό απασχολεί τους εκπροσώπους των κομμάτων στις θεσμικές συνεννοήσεις τους, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά 100.000 «18άρηδες», ένα μέγεθος όχι μόνο κρίσιμο για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά μια περίπτωση ουσιαστικής άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Τα κόμματα έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ με διάβημά του στο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής νομικής διάταξης, ώστε να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των νεοφώτιστων ψηφοφόρων. Το δε ΚΚΕ πρότεινε να λυθεί το ζήτημα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Γνώριζε για το πρόβλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στην «Εφ.Συν.», μέσω αντιγράφου σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τον υπουργό, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2014 η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, γνώριζε πως θα προκύψει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντί όμως να επιληφθεί του ζητήματος, το αγνόησε για άγνωστο λόγο, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον με το προαναφερθέν υπηρεσιακό έγγραφο του είχαν προταθεί αρμοδίως οι συγκεκριμένες απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλεγμένες μηχανογραφικές παρεμβάσεις στο νέο σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική επιχειρησιακή λειτουργία από τα τέλη του 2013 και περιμένει την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Οπως μας έχει γίνει γνωστό, αυτή η ενημέρωση είχε παρασχεθεί αρμοδίως και στον προκάτοχο του Αργύρη Ντινόπουλου, Γιάννη Μιχελάκη.

Οι εθνικοί εκλογικοί κατάλογοι για τις εκάστοτε εκλογές αναθεωρούνται ανά δίμηνο μέσω λογισμικού δεκαπενταετίας (το σύστημα κατασκευάστηκε το 2000 με τις τότε τεχνολογικές δυνατότητες και έκτοτε παραμένει απαράλλακτο, κάτι που για την επιστήμη των πληροφοριακών συστημάτων δημιουργεί απόσταση «αιώνων» από τις εξελίξεις της σημερινής πραγματικότητας).

Οι δήμοι κάθε δύο μήνες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα δημοτολόγιά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τους προχωρούν στην άντληση των καταλόγων με τους ψηφοφόρους, τις επικαιροποιούν με τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις και έπειτα με CD-ROM τις παραδίδουν «χέρι χέρι» στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται προφανώς για μια τρομερά δαπανηρή σε φόρτο εργασίας και χρονοβόρα διαδικασία.

Υπάρχει όμως και η ουσιαστική επίπτωση που προκύπτει και αφορά τους «18άρηδες», αλλά και τους ετεροδημότες, καθώς κάθε χρόνο τους δύο πρώτους μήνες δεν δίνεται από το σύστημα η δυνατότητα να συμπεριληφούν στους καταλόγους. Η διαδικασία οριστικοποιεί τους καταλόγους τον Δεκέμβριο, αφού έχουν παραχθεί τα προς ενημέρωση δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και έχουν παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με όσους και όσες γίνονται 18 ετών, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψήφου. Οσο δε για τους ετεροδημότες, όσους δηλαδή επιλέγουν να ψηφίσουν για την εκλογική περιφέρεια που επιθυμούν από τον τόπο κατοικίας τους, ισχύει το ίδιο πρόβλημα.

Ο Αργύρης Ντινόπουλος ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε λάβει την προαναφερθείσα γραπτή υπηρεσιακή ενημέρωση για τα προβλήματα που θα προκύψουν, αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου του 2015. Επομένως, εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες είχε ενημερωθεί με συγκεκριμένα εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου ότι υπάρχει μια πολύ «εύκολη» διαδικασία αλλαγής του τρόπου κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων. Αρκεί αυτή να υλοποιείτο μέχρι το τέλος του 2014.

Βάσει της διαδικασίας που προτάθηκε στον Αργύρη Ντινόπουλο, θα υπήρχε η δυνατότητα οι εκλογικοί κατάλογοι να οριστικοποιούνται την ίδια ημέρα που θα προκηρύσσονταν εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείονταν οι «18άρηδες» από τις κάλπες, ενώ οι διορίες για τους ετεροδημότες θα μετατίθεντο σε χρόνο πιο «κοντά» στις εκλογές.

Οι δε τεχνικές λεπτομέρειες είχαν επίσης περιγραφεί στον υπουργό. Απαιτούνταν αφενός αλλαγές στον εκλογικό νόμο πολύ μικρής έκτασης, είτε με τροπολογία σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο είτε με προεδρικό διάταγμα, η δε υλοποίηση της μετάβασης στο νέο σύστημα, που απαιτεί περιορισμένες αλλαγές στα πληροφοριακά συστήματα και τα συστήματα ενημέρωσης των πολιτών, θα ήταν μικρού κόστους, εύκολα αντιμετωπίσιμου από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Τι δεν έκανε

Οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι ο Αργύρης Ντινόπουλος δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να αλλάξει το σύστημα κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων, που θα επέφερε, εκτός της τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας, ελάφρυνση στον φόρτο εργασίας των δήμων, αλλά και των αρμοδίων υπαλλήλων του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών.

Γιατί δεν έπραξε τα δέοντα ο υπουργός; Γιατί δεν προχώρησε στην υλοποίηση των πολύ απλών βημάτων που περιγράφονται παραπάνω, όταν μάλιστα εδώ και μήνες γνώριζε ότι θα προκύψουν προβλήματα με τους ψηφοφόρους 18 ετών και τους ετεροδημότες; Γιατί δεν έκανε την κατάλληλη χρήση των υπαρχουσών δομών του υπουργείου του; Γιατί αγνόησε τα ενημερωτικά σημειώματα των αρμόδιων υπηρεσιών και έβαλε στο «συρτάρι» τα σχετικά εσωτερικά έγγραφα;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Επικεφαλής ο Γ. Δραγασάκης
Με τον Γιάννη Δραγασάκη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την τελευταία τιμητική θέση καταλαμβάνει ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές...
Επικεφαλής ο Γ. Δραγασάκης
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Βλέπει αυτοδυναμία
Ο λαός μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα», ξεκαθάρισε από τη συχνότητα του «ΒΗΜΑ FM» ο Δημήτρης Κουτσούμπας χτες, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αναξιόπιστος» και κινείται στη λογική «και...
Βλέπει αυτοδυναμία
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Μεταξύ δημοκρατίας και... τσίρκου
Τροφή για γέλια στις παρέες και μετά για σοβαρή αυτοκριτική προσφέρουν οι πολιτικοί σχηματισμοί που μαζί με τα παραδοσιακά κόμματα και τους –όψιμα προβεβλημένους– συνδυασμούς θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις...
Μεταξύ δημοκρατίας και... τσίρκου
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Εξοδος, είσοδος... δεξιά
Οι δυσκολίες υπήρξαν δεδομένες, αφού η αβεβαιότητα της επανεκλογής ή εκλογής, το μικρό προεκλογικό διάστημα, οι διαφωνίες με την ασκούμενη πολιτική, αλλά και τα τεράστια έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας...
Εξοδος, είσοδος... δεξιά
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Ετοιμα τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ
​Σήμερα το πρωί ανακοινώνει το ΚΚΕ τη σύνθεση των ψηφοδελτίων του σε όλη την επικράτεια, ενώ ο Περισσός στην προεκλογική περίοδο θα εμμείνει σε μια τακτική με έντονο το άρωμα της ιστορικής συνέπειας του...
Ετοιμα τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας