• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.5°C / 38.5°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 37.7°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 35.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 38.4°C
  2 BF
  19%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.4°C / 34.8°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 38.3°C / 38.3°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 35.4°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.2°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 33.4°C
  3 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 32.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.5°C / 37.2°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 38.8°C
  0 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  1 BF
  19%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των δημοσκοπικών εταιρειών

 • A-
 • A+
Οι μεγαλύτερες αστοχίες εντοπίστηκαν στην αδυναμία καταγραφής του τελικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Επειτα από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων κατά την περίοδο των Μνημονίων, στις οποίες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είδαν την αξιοπιστία τους να πέφτει κάθετα, ως συνέπεια αλλεπάλληλων αστοχιών, τα αποτελέσματα των εκλογών του τελευταίου διμήνου (περιφερειακές, ευρωεκλογές, εθνικές) αποκατέστησαν μέρος της χαμένης αίγλης τους και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη κοινού και πολιτικών.

Ωστόσο, καταγράφηκαν και μεγάλες αποκλίσεις, που οδήγησαν στην εξαγωγή λανθασμένων πολιτικών συμπερασμάτων. Κι ενώ όλες οι εταιρείες προέβλεψαν την αναμενόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οι μεγαλύτερες αστοχίες εντοπίστηκαν στην αδυναμία καταγραφής του τελικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Μεγάλες χαμένες σε αυτή την προεκλογική μάχη σκιαγράφησης του εκλογικού αποτελέσματος ήταν κυρίως η Public Issue του Γιάννη Μαυρή και η Pro Rata. Η πρώτη προέβλεπε διαφορά 15,5% (6 μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές) μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έδινε ποσοστό 27%, ενώ τελικά πήρε 31,5%, με τη διαφορά να κλειδώνει τελικά στις 8,3 μονάδες.

Παταγώδης ήταν η αποτυχία της Public Issue και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου και πάλι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ έδινε διαφορά από 6 έως...17 μονάδες, απόκλιση που ξεπερνά φυσικά το στατιστικό λάθος.

Δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, δημοσιεύτηκε από την Prorata για λογαριασμό του newpost δημοσκόπηση στην οποία η Ν.Δ. προηγείτο κατά 13 μονάδες! Τελικά, η ψαλίδα δεν άνοιξε, όπως έγραφαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Πολύ πιο κοντά στα τελικά αποτελέσματα βρέθηκαν οι δημοσκοπήσεις της Alco (Open TV) που έδινε διαφορά 8,8% στην πρόθεση ψήφου, της MRB (Star 9,1 μονάδες), της Pulse (ΣΚΑΪ, 8 μονάδες) και της RASS (in.gr), η οποία ήταν η μοναδική που πρόβλεψε την υψηλή πιθανότητα μη εισόδου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Γιατί γίνονται λάθη

Οπως εξηγούν οι ειδικοί του χώρου, ένα από τα βασικά «συστηματικά λάθη» των δημοσκοπήσεων σχετίζεται με το γεγονός ότι πρακτικά δεν έχει το σύνολο του πληθυσμού ίσες πιθανότητες να συμπεριληφθεί στο δείγμα μιας μέτρησης, που αποτελεί αρχή της δειγματοληψίας, καθώς ορισμένοι δεν έχουν ή δεν χρησιμοποιούν σταθερό τηλέφωνο, ενώ άλλοι απλώς δεν απαντούν λόγω κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στις εταιρείες, τις οποίες έχουν ταυτίσει με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αλλά και στα προχθεσινά exit polls (συμμετείχαν 7.000 πολίτες από 90 εκλογικά τμήματα) η εικόνα που δινόταν off the record από το πρωί και η οποία διακινείτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν εντελώς διαστρεβλωτική.

Το πρώτο κύμα στις 11 το πρωί έδινε μέχρι 17 μονάδες διαφορά, το δεύτερο κύμα το μεσημέρι έδινε Ν.Δ. 40% και ΣΥΡΙΖΑ 28%, με απόκλιση +/-2.

Αλλά ακόμα και το 100% του exit pol,l το οποίο ανακοινώθηκε μετά τις 8 το βράδυ, ενσωματώνοντας το φαινόμενο της χρονικής διασποράς των ψηφοφόρων, ναι μεν πρόβλεψε με σχετική ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. και των περισσότερων κομμάτων, ωστόσο απέτυχε να προσεγγίσει το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από τη δυσκολία στάθμισης του δείγματος, διαχρονικά προβλήματα στην αξιοπιστία των exit polls αποτελούν η αδιαφορία των ψηφοφόρων για τη βασική αναπαραγωγή του εκλογικού αποτελέσματος, η συνειδητή παραπλάνηση των ερευνητών, ενώ έχουν παρατηρηθεί ακόμα και φαινόμενα οι ψηφοφόροι να ξέχασαν τι ψήφισαν! Με το χθεσινό συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το πρώτο exit poll στην Ελλάδα, αυτό των ευρωεκλογών του 1994.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να μη διαφοροποιούνται ιδιαίτερα δείχνοντας μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τριών ερευνών.
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δημοσκόπηση: Κοντά στη διαφορά των ευρωεκλογών Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
Έξι ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας με τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με τις ευρωεκλογές.
Δημοσκόπηση: Κοντά στη διαφορά των ευρωεκλογών Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μπροστά η Ν.Δ. με «αέρα» αυτοδυναμίας
Μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική πλειοψηφία από...
Μπροστά η Ν.Δ. με «αέρα» αυτοδυναμίας
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα Ν.Δ. και επτακομματική Βουλή
Πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες είναι η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση, η οποία φέρνει επτά κόμματα στη νέα Βουλή.
Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα Ν.Δ. και επτακομματική Βουλή
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατία, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης. Οι διαφορές που καταγράφονται...
Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας