Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές

  • A-
  • A+
Συνολικά 9.903.864 ψηφοφόροι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν με την ψήφο τους την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Αν και θεωρούνται οι πλέον «βουβές» των τελευταίων χρόνων, δεν αμφισβητείται ότι οι εθνικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και βεβαίως των πολιτών της. Συνολικά 9.903.864 ψηφοφόροι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (με τις όποιες επιφυλάξεις, στην περίπτωση που δεν έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι εκλογικοί κατάλογοι), έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν με την ψήφο τους την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Μέχρι τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου αναμένεται να γνωρίζουμε τον νικητή των εκλογών καθώς και τα κόμματα που θα μπουν στη νέα Βουλή. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε πριν προσέλθουμε στις κάλπες;

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Ως γνωστόν, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Για να βρούμε σε ποιο από τα συνολικά 21.478 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν ανά την επικράτεια ψηφίζει ο καθένας μας, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις», στην ιστοσελίδα του υπουργείου (ypes.gr) – ακόμη κι αν το γνωρίζουμε, καλό είναι να το επιβεβαιώσουμε.

Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο ενημέρωσης για το εκλογικό τμήμα όπου είμαστε εγγεγραμμένοι, με το αποτέλεσμα να προκύπτει με τη συμπλήρωση των στοιχείων μας. Παράλληλα, όποιος αντιμετωπίσει δυσκολία με την ψηφιακή εφαρμογή, μπορεί να καλέσει το υπουργείο Εσωτερικών στο τηλέφωνο 213-1361500. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα είναι πολύ διαφορετική από την κατανομή τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Eτεροδημότες

Ειδικά οι ετεροδημότες πρέπει ελέγξουν το εκλογικό τμήμα τους. Συνολικά 102.987 ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Θα στηθούν 294 ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών εκ των οποίων 227 αμιγή (με 94.070 ετεροδημότες) και 67 μικτά (με 8.917 ετεροδημότες).

Ωστόσο, υπάρχουν και 9.115 εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες που τελικά θα ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, καθώς στις περιοχές όπου κατοικούν δεν κατέστη εφικτό να συμπληρωθεί αριθμός μεγαλύτερος των 40 ετεροδημοτών – απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση ειδικού εκλογικού τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα διεξαχθούν οι  εκλογές περιλαμβάνουν μεταβολές που έγιναν μέχρι τις 30 Απριλίου 2019.

Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα της ψηφοφορίας, πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος, οφείλει να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του, που εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα τον καλέσει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως γνωρίζει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε πρόκειται να ψηφίσει αλλού (οι δηλώσεις αυτές θα συγκεντρωθούν και θα διασταυρωθούν, η δε διπλοψηφία τιμωρείται αυστηρά).

Ψηφίζουμε με φυσική παρουσία, προσκομίζοντας ένα από τα παρακάτω έγγραφα: αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε να ψηφίσουμε τοποθετούμε αποκλειστικά σταυρό στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ονόματος καθενός από τους υποψήφιους βουλευτές που θέλουμε να ψηφίσουμε. Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών που μπορούμε να τοποθετήσουμε ποικίλλει ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια (αναλυτικότερα, βλ. πίνακα). Εάν βάλουμε σταυρό και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται.

Νέοι ψηφοφόροι

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών: άρα μπορούν να ψηφίσουν και όσοι έχουν γεννηθεί στη διάρκεια του 2002. Υπολογίζονται περίπου 116.000 οι 17χρονοι ψηφοφόροι. Δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές έχουν συνολικά 577.771 συμπολίτες μας.

Να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον το ζητήσουν, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Τέλος, σχετικά με τους εργαζόμενους, να τονιστεί ότι οι εργοδότες τους είναι υποχρεωμένοι να τους χορηγήσουν την αναγκαία άδεια που θα απαιτηθεί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι κάλπες από τεχνικής απόψεως
Στις 9 το βράδυ της Κυριακής -νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- θα γνωρίζουμε με ασφάλεια το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς η Singular Logic έχει μοιράσει σε δικαστικούς αντιπροσώπους 12.000 tablets και 4.500 κινητά...
Οι κάλπες από τεχνικής απόψεως
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου
Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες προς τους ψηφοφόρους εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κάλεσμα Ρουπακιώτη για συμμετοχή στις εκλογές
Στη σημασία της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στάθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντ. Ρουπακιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που διεξήχθη χθες στο...
Κάλεσμα Ρουπακιώτη για συμμετοχή στις εκλογές
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Ελάχιστα τα ευτράπελα, ένεκα της πρόσφατης εμπειρίας
Μπορεί το «χαράτσι» των διοδίων να επηρέασε το χθεσινό εκλογικό κλίμα, ωστόσο λοιπά προβλήματα «απείχαν» από τις κάλπες. Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, όπως και με δημοψήφισμα, ενώ υπουργείο...
Ελάχιστα τα ευτράπελα, ένεκα της πρόσφατης εμπειρίας
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
«Μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς»
Εκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις επικείμενες εκλογές, «με δική τους απόφαση, ελεύθερα, συνειδητά, υπεύθυνα, να αποφασίσουν και να μην αφήσουν στους άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους»,...
«Μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς»
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Τι πρέπει να ξέρει ο ψηφοφόρος για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας της 20ής Σεπτέμβρη, με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να προχωρεί στην έκδοση των απαραίτητων...
Τι πρέπει να ξέρει ο ψηφοφόρος για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας